Esports

Més del 80% de santcugatencs i santcugatenques practiquen esport

05/05/2021
Comparteix aquesta notícia

Més del 80% de santcugatencs i santcugatenques practiquen esport

Mantenir un bon estat de salut i socialitzar-se són els aspectes que més agraden de l’esport

Caminar, córrer i anar al gimnàs, són, segons l’enquesta sobre Hàbits Esportius a Sant Cugat 2019, les activitats més practicades per la ciutadania

Una de les dades més destacades de l’enquesta d’Hàbits Esportius de Sant Cugat 2019 que han presentat aquest matí el sociòleg Daniel Tarragó i el regidor de Seguretat i Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Carol, és la que situa en un 81,77% el percentatge de persones que practiquen algun esport o activitat física, ja sigui per mantenir-se en forma, socialitzar-se, escapar de la rutina o divertir-se.

Segons l’informe, el 69,06% de la població de Sant Cugat considera que fer esport o activitat física és molt important. Un 21 per cent més que en l’enquesta realitzada a Barcelona l’any 2017 en què la valoració era d’un 48,7%.

Pel que fa a les motivacions que expressen les persones que practiquen activitat física, un 63,9% fan esport per mantenir un bon estat de salut, el segon principal motiu per fer esport té a veure amb mantenir-se en forma i fer exercici físic (59,2%), gairebé un 36% dels que fan esport el practiquen perquè els hi agrada, i una quarta part dels practicants ho fa fonamentalment per socialitzar. Un 16,5% dels enquestats valora l’esport com a eina educativa i de transmissió de valors. Relaxar-se o gaudir de la natura són també altres arguments que empenyen els santcugatencs i santcugatenques a practicar esport o activitat física.

Francesc Carol, regidor de Seguretat i Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat: “El Govern treballarà perquè cap ciutadà o ciutadana tingui excusa per no fer esport. Volem potenciar l’esport femení, l’esport veterà i els esports minoritaris a través de la col·laboració amb entitats, escoles i centres esportius. Com revela l’enquesta, la ciutadania vol practicar més natació, en aquest sentit impulsarem la cobertura de les piscines del Parc Central i el complex poliesportiu de Mira-sol”

Les conclusions s’extreuen d’una mostra de 417 enquestes realitzades per la consultoria Neòpolis entre el 22 de gener i el 22 de febrer de 2019.

Segons l’estudi les modalitats esportives van estretament lligades a les motivacions dels i les practicants. D’aquesta manera, el futbol, el tennis i l’esquí són els preferits per divertir-se i el futbol, el tennis i el pàdel, per socialitzar-se. Els que volen mantenir un bon estat de salut prefereixen caminar, anar al gimnàs o el fitness. Mentre que, els que busquen evadir-se, trien la bicicleta com a activitat principal.

Del conjunt d’enquestats, el 46,9% van regularment a un gimnàs (61,5% de dones practicants i només 31,7% homes), un 30,5% caminen habitualment (Són sobretot les persones grans, el 63,3% de les persones de 65 i més anys que fan esport caminen), un 19,6 % fan running i un 14,4% fan ciclisme.

Mai no és tard per començar a fer esport

Un dels fets més remarcables que evidencia l’enquesta és que gairebé el 70 per cent (69,5%) de les persones que practiquen esport s’inicien entre el 0 i els 14 anys, no obstant això, Sant Cugat s’ha aconseguit que persones adultes (4,1% entre els 45 i els 54) i grans (5,8% més de 55) que mai havien fet esport, actualment en facin. Segurament aquest és un dels motius que explica perquè la pràctica esportiva és un fenomen tant estès a la ciutat.

Pel que fa a la freqüència de la practica esportiva, un 37,83% ho fa 3 o 4 cops la setmana, un 34,9% un o dos cops per setmana i un 25,51% més de 5 cops a la setmana.

Per últim, del conjunt d’enquestats, un 13,5 % disposa de llicència federativa.

Podeu recuperar la roda de premsa en el següent enllaç: https://youtu.be/UngVmwot4xM i consultar l’informe complet en el document adjunt.