Eleccions

L’Ajuntament engega un ampli dispositiu per garantir el funcionament correcte i segur de les eleccions del 14-F

09/02/2021
Comparteix aquesta notícia

Tot a punt perquè les eleccions d’aquest diumenge al Parlament de Catalunya es puguin celebrar amb la màxima normalitat possible tot i el context epidemiològic provocat per la COVID-19. L’objectiu és assegurar els mínims riscos per a la salut i, alhora, garantir el dret a vot a tota la ciutadania.

El tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, i el regidor de Serveis Urbans i Mobilitat, Jose Gallardo, han presentat aquesta tarda l’ampli dispositiu que ha engegat l’Ajuntament per organitzar les eleccions a Sant Cugat. Comptarà amb uns 250 treballadors i treballadores: inclou la logística (Brigada Municipal), el suport informàtic, la informació al ciutadà, el suport tècnic i la seguretat als col·legis (Policia Local, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil). Aquest operatiu transversal implica les àrees de Serveis Urbans, Seguretat Ciutadana, Padró i Serveis Generals, Comunicació, Educació, Ocupació i Presidència.

Com a novetat, en aquestes eleccions el dispositiu municipal s’ampliarà amb 5 Agents de Civisme i, supletòriament, s’han contractat 50 persones per informar la ciutadania i regular els accessos per evitar cues als centres de votacions.

Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat: “no hem estalviat absolutament cap esforç per garantir la seguretat d’aquests comicis. Sabem que són un repte davant la situació excepcional de COVID que vivim, però ho tenim tot a punt per assegurar que es desenvolupin amb total normalitat”.

Protocols anti-COVID als col·legis electorals

El dispositiu municipal inclou totes les mesures de prevenció de COVID als col·legis electorals. Hi haurà distància de seguretat (tant a les meses com entre els votants), gels hidroalcohòlics, ventilació (no es posarà la calefacció), cabines sense cortines (la cabina es col·locarà en racons on es pugui garantir el secret del vot) i entrades i sortides separades (en cas que sigui possible a l’espai de votació). Totes les zones estaran perfectament senyalitzades per mantenir distàncies i contribuir a agilitzar les votacions. També es prendrà la temperatura i caldrà posar-se gel hidroalcohòlic a l’entrada. Els col·legis es desinfectaran amb freqüència (cada 2-3 hores).

Tots aquests protocols estaran controlats i gestionats pel representant de l’administració municipal a cada col·legi electoral, que també és la persona assignada com a responsable de seguretat COVID. El compliment dels protocols COVID es garantirà en tot moment amb el dispositiu municipal format per Policia Local, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Agents de Civisme i personal contractat per a les eleccions (50 persones).

Horaris i recompte

L’horari de votació serà l’habitual, de 9 a 20 hores, tot i que la Generalitat recomana una votació per franges horàries: de 9 a 12 hores, les persones de risc; de 19 a 20 hores, les persones positives per COVID o confinats per contactes estrets; i de 12 a 19 hores, la resta de la ciutadania.

De les 19 a les 20 hores l’Ajuntament facilitarà EPIs a tots els membres de les meses electorals i als representants de l’administració que hi haurà a cada col·legi. A les 20 hores, una vegada tancat el col·legi electoral, es desinfectarà tot l’espai i posteriorment començarà l’escrutini dels vots. Com és habitual, una vegada hagi finalitzat tot el procés la Brigada Municipal recollirà i netejarà tots els col·legis electorals perquè l’endemà puguin funcionar amb total normalitat (escoles, pavellons, centres culturals…).

El departament de Comunicació de l’Ajuntament anirà informant de les dades de participació i dels resultats a mesura que es vagin coneixent.

3 nous col·legis electorals: PAV3, Museu del Còmic i EMD Valldoreix

Cal recordar , a més a més, que l’Ajuntament ha habilitat 3 nous col·legis electorals per evitar aglomeracions: el PAV3, el Museu del Còmic i la seu de l’EMD de Valldoreix. Concretament, els canvis seran els següents:

 

  • Dues meses del Centre d’art Maristany passen al PAV3

 

  • Una mesa del Club Muntanyenc passa a l’Aula del Museu del Còmic

 

  • Dues meses del Casal Cultural de Valldoreix passen a l’EMD de Valldoreix

 

Els canvis afectaran aproximadament un total de 3.400 electors i electores: 700 passaran a votar al Museu del Còmic, 1.200 al PAV3 i 1500 a l’EMD de Valldoreix.

Amb aquesta ampliació a Sant Cugat hi haurà 37 col·legis electorals, la xifra més alta que mai hi ha hagut en unes eleccions al municipi.

Constitució de meses electorals

En aquests moments la Junta Electoral de zona ha acceptat 170 renúncies a ser membre d’una mesa electoral de Sant Cugat. Suposen un 21% dels 801 membres escollits a través del sorteig dut a terme al gener. Cal recordar que al municipi hi ha 89 meses i que a cada mesa hi ha un president i dos vocals (cada membre té assignat dos suplents i, per tant, a cada mesa se li assignen un total de 9 persones).

Les renúncies acceptades (170) no representen cap risc per a la constitució de les meses. Tot i això, l’Ajuntament ha ampliat el nombre de suplents per assegurar que no hi hagi cap dificultat per constituir-les. En total aquests dies s’han assignat com a suplents 35 persones més que inicialment havien quedat en reserva en el sorteig efectuat al gener (en aquest sorteig sempre s’escullen més persones de les estrictament necessàries).

Cens a Sant Cugat

Finalment, cal recordar que un total de 63.270 electors i electores tindran dret a vot a Sant Cugat. Tot i ser pràcticament definitiva, aquesta xifra encara podria canviar una vegada s’incorporin les reclamacions que s’hagin pogut efectuar.

El cens es va tancar en data 1 de novembre. Suposa un augment d’un 2’1% respecte les darreres eleccions generals, celebrades el 10 de novembre del 2019. Llavors van tenir dret a vot 61.934 ciutadans i ciutadanes.