Educació

L’Ajuntament engega un projecte per lluitar contra la bretxa digital entre l’alumnat i garantir el dret a l’educació durant el confinament

07/04/2020
Comparteix aquesta notícia

Amb l’objectiu de lluitar contra la bretxa digital entre l’alumnat de Sant Cugat, l’Ajuntament ha engegat un projecte per fer arribar ordinadors portàtils i connexió a internet a aquells estudiants que ho necessitin. La prioritat del consistori és garantir que tothom pugui continuar estudiant en línia mentre els centres educatius estiguin tancats pel confinament.

El projecte va dirigit a alumnes d’educació primària, de secundària, de l’escola d’Adults i dels programes de Formació i Inserció. Per fer realitat aquest propòsit, l’Ajuntament calcula que necessita més d’un centenar d’ordinadors portàtils i de connexions a internet.

En aquests moments l’Ajuntament està acabant de perfilar el sistema per oferir accés a internet a aquests alumnes. Molt probablement, serà repartint gratuïtament aparells USB amb connexió wi-fi. Aquest servei també s’oferirà en el cas que es disposi de portàtil però no d’accés a internet.

Crida a la població per donar portàtils en desús a través de Labdoo

El lliurament de portàtils es farà a través de la plataforma Labdoo.org, que des de l’inici d’aquest curs 2019/20 ja funciona a Sant Cugat. Aquesta ONG ha creat una xarxa humanitària que s’encarrega de recollir portàtils en desús, instal·lar-hi aplicacions educatives lliures i posteriorment distribuir-los a escoles necessitades d’arreu del món.

A partir d’ara, però, l’Ajuntament repartirà els ordinadors portàtils que es recullin a Sant Cugat a través de Labdoo entre l’alumnat de la ciutat que en tingui necessitat. Per aquest motiu l’Ajuntament fa una crida a tota la població perquè aporti portàtils en desús que puguin ser reaprofitats per alumnes santcugatencs i santcugatenques.

Per fer-ho, es demana seguir aquests passos:

  1. Sanejar el portàtil en desús i omplir-lo de programes educatius que ofereix Labdoo (es una operació fàcil i que es fa en poca estona: les instruccions es poden trobar a https://www.labdoo.org/es/content/preparation-fast-installation-methods).
  2. Un cop el portàtil estigui sanejat i carregat amb programes educatius, cal contactar amb Labdoo a través de [email protected] perquè el vinguin a recollir. També es pot fer arribar qualsevol pregunta a aquesta adreça electrònica.

Es proposa fer el sanejament de l’ordinador portàtil a casa per tal d’evitar contagis. Tot i això, en cas de no saber-lo sanejar Labdoo també ofereix la possibilitat de passar a buscar el portàtil en desús per les cases (enviant prèviament un correu electrònic). A més a més,  la seu de la Policia Local (plaça de la Vila, 2) també és un punt de recollida d’ordinadors portàtils en desús (estiguin o no sanejats).

Cal recordar que els portàtils Labdoo van carregats amb més de 80GB de continguts educatius per a totes les edats i per a totes les àrees de la ciència, inclosos: La Wikipèdia, cursos de la Khan Academy, cursos d’UNICEF, i molts més.

Els portàtils cal que arrenquin i tinguin mínim 1GB de RAM. També han de portar el carregador (no cal que la bateria funcioni perquè els portàtils s’utilitzaran endollats).

Pilar Gorina, regidora d’Educació: “Volem lluitar contra la bretxa digital entre els nostres estudiants i garantir el dret a l’educació. I ho farem apropant mitjans a les famílies perquè aquests nois i noies puguin fer les seves tasques escolars. A través de la plataforma Labdoo cercarem portàtils i l’Ajuntament farà el possible per fer arribar la connectivitat a les seves cases”.