Educació

L’Ajuntament demana ampliar les places d’FP a Sant Cugat

09/09/2021
Comparteix aquesta notícia

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i la regidora d’Educació, Pilar Gorina, han ofert aquest matí una roda de premsa per valorar l’inici del curs escolar 2021-22 a Sant Cugat, que començarà el proper dilluns 13 de setembre.

Un dels aspectes més destacats del nou curs és l’alta demanda que s’ha registrat arreu de Catalunya per estudiar Formació Professional (FP). En aquest sentit, l’equip de govern celebra l’aposta creixent per aquests estudis però demana al departament d’Educació que incrementi l’oferta d’FP a Sant Cugat. De moment el departament ha confirmat que l’institut FP de la ciutat obrirà un nou grup als estudis de grau mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència (tarda), a part del Grau Superior en Cuina que ja s’havia anunciat el passat mes de maig. A més, s’ampliaran lleugerament les ràtios per intentar absorbir la demanda. Així mateix, l’equip de govern està treballant per augmentar l’oferta municipal a l’escola d’Art i Disseny, ampliant ràtios aquest any i obrint un nou grup de cara el curs 2022-23.

La situació de la pandèmia de la COVID també marcarà inevitablement aquest nou curs, tot i que la situació és menys complexa que l’any passat. Per tal de garantir la presencialitat i el bon funcionament de les classes, l’Ajuntament fa una crida a totes les famílies per vacunar tot l’alumnat major de 12 anys.

Mireia Ingla, alcaldessa: “l’objectiu prioritari de l’Ajuntament serà continuar garantint uns centres educatius segurs davant la pandèmia de la COVID. Podem afirmar que el curs passat va ser un èxit gràcies a l’esforç de les escoles i de les famílies. Enguany l’Ajuntament seguirà oferint tot el suport per ajudar els centres educatius en tot allò que faci falta”.

Les subvencions COVID que l’Ajuntament va posar en marxa el curs passat adreçades als centres educatius estan arribant a la recta final. Ja s’han lliurat els ajuts a les escoles bressol i les escoles de música privades reconegudes (90.000€) i en breu es lliuraran els ajuts als centres públics per l’augment de monitoratge en temps de migdia i per desinfecció en les extraescolars (420.000€). Aquestes subvencions no es mantindran aquest curs ja que no hi haurà grups bombolla reduïts. Tot i això, l’Ajuntament sí que mantindrà els ajuts als centres públics per contractar monitoratge que atengui alumnat amb Necessitats Educatives Especials (NEE) en el temps de migdia.

Pilar Gorina, regidora d’Educació: “mantenim el suport per atendre l’alumnat amb NEE en horari migdia. És una manera important de col·laborar en la inclusió en el temps no lectiu i assegurar una atenció més personalitzada que permeti enfortir la  inclusió a les escoles”.

Pel que fa als espais municipals l’Ajuntament cedirà, entre d’altres,  el camp de futbol de can Magí a l’INS Pla i Farreras i la ZEM Guinardera a l’escola La Mirada per fer educació física. En el cas de la Mirada, Ajuntament i Serveis Territorials es faran càrrec del transport de l’alumnat al 50%. L’Ajuntament manté la col·laboració per, en cas que els centres ho demanin, poder cedir més espais municipals.

Es manté l’aposta de les famílies pels centres públics a Sant Cugat

Un total de 21.568 alumnes començaran el curs escolar 2021-2022 a Sant Cugat, una xifra que suposa un augment del 0’46% respecte el curs passat (21.469).

Es manté l’aposta majoritària de les famílies pels centres educatius sostinguts amb fons públics: aquest curs un 45,2% ho farà a les escoles públiques (9.751) i un 31’2% (6.735 alumnes) a les concertades. D’altra banda, un total de 5.082 alumnes estudiaran a centres privats (23’6%).

Respecte el curs passat, s’ha registrat un increment del percentatge d’alumnes a les escoles públiques (+1’5%, passant dels 9.601 alumnes als 9.751) i privades (+0’9%, passant dels 5.036 alumnes als 5.082) i un decreixement a les escoles concertades (-1’4%, passant dels 6.832 alumnes als 6.735).

 Si comparem per cicles educatius, baixen les matriculacions al cicle infantil (-1’1%, passant dels 4.863 alumnes als 4.806), educació primària (-0’25%, passant dels 7866 alumnes als 7.847) i Educació Secundària Obligatòria (-0’6%, passant dels 5.649 alumnes als 5.615). En canvi, pugen les matriculacions a Educació Secundària Postobligatòria (+6’7%, passant dels 3.091 alumnes als 3.300).

 (ADJUNTEM ELS QUADRES COMPARATIUS: MATRICULA SANT CUGAT CURS 2021-22) Cal tenir en compte que les dades del curs 2021/22 encara són PROVISIONALS, ja que el nombre d’alumnes matriculats encara no està del tot tancat i en els propers dies –a l’espera que s’iniciïn les classes- hi podria haver alguna variació. Per tant, a falta de tenir totes les dades tancades, de moment només podem parlar de tendències.

 Obres de millora durant l’estiu

La Brigada d’Obres i el servei de Parcs i Jardins municipals han realitzat actuacions de millora en diversos equipaments educatius. L’objectiu és que totes les actuacions estiguin finalitzades per a l’inici del curs escolar. El cost aproximat és de 55.000€.

 • Escola La Floresta: adequar armari d’obra al comptador aigua, col·locar porta gimnàs i reparar/netejar els canals de recollida d’aigua a la coberta de l’edifici de parvulari i de l’edifici de primària. Arranjar el revestiment vertical dels passadissos

 

 • Escola Joan Maragall: tapar els desguassos del vestuari del gimnàs amb malles.

 

 • Escola Pins del Vallès: arranjar la porta del magatzem de la caseta del conserge. Millores a la sala de calderes del gimnàs (dins del projecte europeu GeoFit https://geofit-project.eu/).

 

 • Escola La Mirada: arranjament dels sots que hi ha al pati. Treballs provisionals a l’espera de fer més endavant una actuació més definitiva.

 

 • Institut-escola Catalunya: adaptar vàters al parvulari per a infants amb diversitat funcional. Canvi ubicació del sorral i de la zona de jocs (pati de primària) i canvi ubicació sorral i instal·lació de teles d’ombra (pati d’infantil).

 

 • Escola Avenç: treballs d’adequació i manteniment del camí del Crist Treballador fins que properament es puguin realitzar les obres definitives per part d’Urbanisme.

 

 • Escola Bressol Gargot: adequar una pilastra de la tanca del mur perimetral exterior.

 

 • Escola Bressol Montserrat: enderroc de la caseta d’obra del pati i millora del paviment.

 

 • Escola Bressol Cavall Fort: renovació del terra del pati de nadons.

 

 • IES Joaquima Pla i Farreras: revisió i tala, per seguretat, de dos arbres malalts. A partir de novembre es farà una reposició de l’arbrat.

 

 • Escola de Música Victòria dels Àngels: eliminar el graó d’accés principal i fer rampa idèntica a la ja existent en un tram.

Finalment, cal destacar que el departament d’Educació de la Generalitat ha iniciat aquest estiu una ampliació de l’escola Catalunya (aproximadament 200 m2) i unes actuacions de reforma (355 m2) per tal d’adaptar-lo al format institut-escola. L’import de licitació de les obres és de 373.094’30€.