Educació

Garantir escoles segures, prioritat de l’Ajuntament davant l’inici del nou curs escolar marcat per la COVID

09/09/2020
Comparteix aquesta notícia

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i la regidora d’Educació, Pilar Gorina, han presentat aquest migdia el pla municipal per donar suport als centres educatius davant l’inici d’un nou curs escolar que, inevitablement, anirà marcat per la situació de la pandèmia de la COVID-19.

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: “L’Ajuntament s’ha bolcat per ajudar les escoles del municipi a implantar totes les mesures de seguretat i els protocols preventius per evitar contagis. L’objectiu prioritari és assegurar que els centres educatius siguin entorns segurs i fer possible que cap escola tanqui per la COVID-19”.

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: “Estem en contacte permanent amb els centres educatius de la ciutat per donar tot el nostre suport. Cal felicitar les escoles per tota la feina que estan duent a terme davant el repte de gestionar les incerteses que genera la COVID”.

Pilar Gorina, regidora d’Educació: “Volem donar un missatge de confiança a les famílies. Els centres educatius estan fent una gran feina i tenen l’Ajuntament al seu costat per ajudar-los en tot allò que faci falta”.

Per aquest motiu, de moment, el consistori ha activat les següents mesures en coordinació amb els centres educatius de la Sant Cugat:

  • Cessió de parcs i d’espais municipals a centres educatius:

Ús de parcs públics i altres zones exteriors per ampliar patis: Parc de la Creu (escola Gerbert d’Orlhac); Parc de la Guineu (escola La Mirada); espai del Parc turó can Mates (escola Turó de can Mates); carrers adjacents a l’escola Joan Maragall

Pista Sant Francesc (escola Collserola)

Aules del Casal de Mira-sol (Institut-Escola Catalunya)

Camp de futbol de can Magí (Institut Pla i Farreras)

ZEM Guinardera (Institut CAR)

El nombre d’espais cedits podria ampliar-se en funció de les necessitats i demandes dels centres educatius.

  • Reforç del servei de neteja i desinfecció: es farà 3 hores més de neteja a cada centre educatiu per reforçar la desinfecció. Aquestes hores de més es repartiran al llarg del dia per facilitar que la neteja sigui el màxim de constant possible.
  • Dotació d’EPIs: l’Ajuntament posarà a disposició de les escoles elements EPIs en cas que ho sol·licitin, tal com va fer durant els Casals d’Estiu (termòmetres, gels…).
  • Augment de conserges i monitors de menjador: l’Ajuntament dotarà de servei de consergeria tots els espais municipals de més que cedeixi a les escoles. A més, el consistori oferirà una línia de subvenció per afavorir que les AFAs puguin contractar més monitors i així aconseguir que cada escola assoleixi les seves ràtios COVID també a l’hora del menjador (evitant d’aquesta manera la barreja de grups tancats). També oferirà a les AFAs una segona línia de subvenció que respondrà a criteris d’inclusió, ja que anirà destinada a la contractació de més monitors per atendre millor l’alumnat amb necessitats educatives especials (NEE).
  • Dotació d’ordinadors portàtils: es començarà la segona fase de col·laboració amb l’ONG Labdoo.org per continuar recuperant ordinadors portàtils per a destinar-los a infants i joves que ho necessitin.
  • Entrades i sortides: augment del suport de la policia local, protecció civil i agents de civisme en entrades i sortides. Senyalitzacions a la via pública per ordenar els accessos als centres educatius i evitar aglomeracions.
  • Altres mesures: coordinació amb els CAP (es garantirà que hi hagi una persona de referència per a cada centre); suport de la brigada municipal; cessió d’espai per emmagatzemar material als magatzems municipals.
  • Suport a les escoles bressol privades i escoles de música autoritzades: l’Ajuntament atorgarà una subvenció a cada centre educatiu en funció dels seus alumnes (màxim 6.000€ per centre).

Altres novetats del curs 2020/21

El nou curs escolar també comença amb novetats destacades com la posada en marxa de l’institut-escola Catalunya, que suposarà 60 places més a Sant Cugat per a primer de secundària.

D’altra banda, l’Ajuntament també ha obert dos nous grups a les escoles bressol municipals: un grup de nadons (El Niu) i un grup de mitjans (La Mimosa). L’oferta pública, d’aquesta manera, creix enguany a la ciutat en aquesta etapa educativa amb un total de 23 places.

Així mateix, s’ha dut a terme l’ampliació de l’espai de l’escola La Mirada per tal d’encabir els nous mòduls provisionals d’aquest centre educatiu. En total ja s’han instal·lat 4 mòduls (que sumen 668 m2, més 16 m2 de porxo) i s’ha adequat el nou espai de pati de l’escola, que ja està a punt per a l’inici del curs del proper dilluns. Els treballs han anat a càrrec de la Generalitat amb el suport de l’Ajuntament.

Finalment, enguany també hi haurà dos augments de grups a primària: un grup de 3er (escola Joan Maragall) i de 4rt (escola Pi d’en Xandri). Aquesta ampliació anirà dotada amb el personal i les infraestructures necessàries.

1 milió d’euros per millorar centres educatius    

Durant aquest estiu l’Ajuntament ha realitzat obres de millora en diferents equipaments de la ciutat per un valor de més de 300.000 € amb l’objectiu d’impulsar la qualitat educativa a la ciutat. La Generalitat, per la seva banda, també ha intervingut en alguns centres amb una inversió de prop de 700.000 € (ADJUNTEM DOSSIER DE PREMSA AMB UN RECULL DE LES PRINCIPALS ACTUACIONS PROJECTADES: A_001_OBRES_MILLORA_CENTRES_EDUCATIUS_2020_09_04).

Es manté a l’alça l’alumnat escolaritzat en centres públics

Les dades de matriculacions dels infants de P3 als centres educatius de Sant Cugat posen de relleu una tendència a l’alça de la demanda d’escola pública: un 60% dels alumnes matriculats aniran a centres públics (572) mentre que un 40% estan matriculats en centres concertats (371).

Pel que fa a el número global d’estudiants en etapa d’ensenyament obligatori (P3 fins a 4rt d’ESO), augmenta un 1’1% respecte el curs passat: s’ha passat de 13.695 (curs 2019/20) a 13.848 alumnes (curs 2020/21).

Del total d’alumnes d’aquest curs, un 53’4% ho faran en centres públics (7.398) i un 46’5% en centres concertats (6.450). Aquesta dada també mostra l’augment del percentatge d’alumnes que a Sant Cugat estudien a l’escola pública: el curs passat el repartiment era de 52’9% d’alumnes en centres públics (7.252) i de 47’1% en concertats (6.443).

Cal tenir en compte que les dades del curs 2020/21 encara són provisionals, ja que el nombre d’alumnes matriculats encara no està del tot tancat i en els propers dies –a l’espera que s’iniciïn les classes- hi podria haver alguna petita variació. Així mateix, també cal tenir en compte que aquestes dades tampoc incorporen les escoles privades perquè encara no es disposa de tota la informació referent a aquests centres.

Finalment, cal destacar que enguany la demanda ha estat força equilibrada amb l’oferta de places educatives i, un any més, es constata que a Sant Cugat la divisió en dues zones educatives funciona correctament tant per la demanda de primària com de secundària.