Educació

Creix el nombre de l’alumnat d’ESO i disminueix lleugerament el d’infantil i primària

03/09/2019
Comparteix aquesta notícia

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha inaugurat el curs escolar 2019-20 a Sant Cugat en un acte amb la comunitat educativa de la ciutat. L’acte, celebrat aquest migdia a l’institut Leonardo da Vinci, també ha comptat entre d’altres autoritats amb la presència de la regidora d’Educació, Pilar Gorina, i el director dels serveis territorials d’Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas.

Ingla ha aprofitat la trobada per remarcar “la importància de l’educació pel futur de la societat” i per posar en valor la tasca educativa que duen a terme els centres de Sant Cugat: “tenim grans escoles al municipi”, ha dit l’alcaldessa, “i una gran comunitat educativa”. Així mateix l’alcaldessa també s’ha compromès a seguir impulsant millores a les escoles i ha destacat que “estem compromesos en fer de l’educació un dels pilars de les polítiques públiques”.

En aquest curs 2019-20 els centres d’educació infantil, primària i secundària (de P3 fins a 4t d’ESO) públics, privats i concertats de la ciutat acolliran un total de 17.019 alumnes. Aquesta xifra suposa un increment d’un 0’9% de l’alumnat santcugatenc respecte del curs anterior (16.857 alumnes).

Tot i això, cal tenir en compte que el nombre d’alumnes matriculats d’aquest curs encara no està del tot tancat i que en els propers dies –a l’espera que s’iniciïn les classes- hi podria haver alguna petita variació.

D’altra banda, tampoc estan disponibles a data d’avui totes les xifres de matriculacions d’educació infantil de P0 a P2 (escoles bressol), donat que hi ha centres que no han tancat encara el període d’inscripcions. El mateix passa amb les dades dels centres d’educació secundària postobligatòria (batxillerats i cicles formatius de grau mitjà i superior), ja que s’estan fent encara les proves d’admissió. Ens el propers dies serà possible disposar del total d’aquestes dades.

Increment a l’ESO i disminució a primària

Les matriculacions als centres d’educació secundària obligatòria per aquest curs han crescut un 5’6% (passant de 5.469 alumnes del curs anterior als 5.779 actuals), mentre que les d’infantil i primària s’han reduït un 1’2% (passant dels 11.388 alumnes del curs anterior als 11.240 actuals).

L’augment del nombre d’alumnes d’ESO inscrits es registra en tots els tipus de centres: un 5’8% als públics (passant de 2.065 alumnes del curs passat als 2.186 actuals), un 5% als privats-concertats (passant de 2.198 a 2.310 alumnes) i un 6’3% als privats (passant de 1.206 als 1.283 alumnes).

La mateixa tendència, però a la inversa, es produeix amb l’alumnat d’educació infantil i primària: disminueix un 1’3% als centres públics (passant dels 5.137 alumnes del curs passat als 5.066 actuals), també disminueix un 2’5% als centres privats-concertats (passant dels 4.254 als 4.144 alumnes) i es registra un lleuger increment del 1’6% als centres privats (passant dels 1.997 als 2.030 alumnes).

D’altra banda, de les dades d’aquest curs que comença es desprèn que l’alumnat de l’ensenyament infantil i primària ho fa majoritàriament en centres públics (46%), seguit dels centres concertats (36%) i del centres privats (18%).

D’altra banda, l’alumnat d’educació secundària obligatòria (ESO) escull majoritàriament entre els set centres concertats del municipi (40%), el 38% ho fa entre els cinc centres públics i, finalment, el 22% escull l’opció d’un centre privat dels cinc que té la ciutat.

Ampliació de dues línies

l’Institut Arnau Cadell guanya una nova línia a 1r d’ESO ja que aquest centre tenia una àmplia demanda com a primera opció. També l’escola Ciutat d’Alba afegeix aquest curs una nova línia a 3r de primària, que permet reduir ràtios i atendre possible noves demandes per alumat de cursos intermitjos. D’altra banda, també comença un nou grau mig de cuina i gastronomia a l’Institut FP Sant Cugat (antic Leonardo da Vinci).

El centres educatius, a punt

Pel que fa als centres educatius, les actuacions de millora realitzades durant l’estiu han avançat correctament per tenir-ho tot enllestit a l’inici del curs escolar (12 de setembre). Bona part de les obres les ha dut a terme la Brigada d’obres municipal, mentre que la resta han estat adjudicades a empreses externes per un import total de 68.888 €.
S’han fet actuacions de diversa índole a les escoles Joan Maragall, Gerbert d’Orlhac, la Floresta i Catalunya i a les escoles bressol Gargot, Montserrat i Mimosa.