Comerç / Economia

L’Ajuntament signa el Pacte per l’Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat amb els agents econòmics i socials

10/03/2023
Comparteix aquesta notícia
L’Ajuntament signa el manifest del Pacte per l’Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat amb els agents econòmics i socials
La tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, ha presentat el Programa de Formació per a l’Acció Transformadora de Dones i el seu Apoderament (FADA)
El passat mes de maig s’anunciava  el compromís de l’Ajuntament de concretar, en aquest mandat, el Pacte per l’Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat, per tal de promoure la plena ocupació de qualitat a la ciutat.
Després de mesos de treball participatiu entre els diferents actors socials, econòmics i institucionals presents a la ciutat, avui ha tingut lloc la presentació pública i la signatura del manifest fundacional del Pacte per part de tots els implicats.
L’Ajuntament, COO Vallès Occidental, Cecot, PIMEC Vallès Occidental, UGT Vallès i el Servei d’Ocupació de Catalunya han estat els membres signats del manifest. I una desena de representats del món empresarial i social s’hi han adherit. Aquests són Cambra de Comerç de Terrassa, Sant Cugat Empresarial, Junta ADE Vallès,  Xarxa de Dones Empresàries i Emprenedores de Sant Cugat, Wise People Sant Cugat, Catalònia Fundació Creactiva, Fundación Grupo Hada, Sant Cugat Comerç, Institut FP Sant Cugat i Associació de pimes de Sant Cugat.
L’acte, presidit per l’alcaldessa Mireia; ha comptat amb les intervencions del tinent d’alcaldia de Presidència i Hisenda, Pere Soler; i la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila.
Amb la idea que la cocreació de noves polítiques ha de partir de la iniciativa mancomunada dels diferents actors, el Pacte s’ha estructurat en tres eixos principals:
1) promoure el desenvolupament autònom i l’apoderament de les persones
2) promoció d’un teixit productiu responsable que promogui una ocupació digna i de qualitat
3) transformació del teixit productiu i de les persones treballadores perquè esdevinguin motor de la transició ecològica i digital, la sostenibilitat i la cura del territori.
Pel que fa a l’organització i els instruments de treball, els membres signats han acordat el model de gestió de Governança democràtica i participativa, amb la voluntat de fomentar un espai obert de debat. A més, s’ha pactat la definició de l’Estratègia Local d’Ocupació i la creació de l’Observatori local de l’ocupació digna i de qualitat que realitzarà les funcions de seguiment de les mesures impulsades.
Mireia Ingla, alcaldessa: “vivim en una ciutat que es destaca per la seva qualitat de vida i pel seu dinamisme econòmic. Per garantir i millorar encara més les bones dades de què gaudim, hem d’avançar i ser exigents. Per això els diferents agents de la ciutat ens conjurem perquè la igualtat d’oportunitats arribi a tothom i generar benestar per a tota la ciutadania”.

Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència i Hisenda: “volem agrair la feina feta per poder arribar a aquest acord. Ara tenim un punt de partida comú que ens indica cap a on hem d’anar. L’objectiu compartit és generar benestar per a les persones a través d’una ocupació digna i de qualitat”.
Elena Vila, tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç: “avui, després de mesos de treball conjunt, fem un gran pas per assolir una ocupació digne i de qualitat al nostre municipi.  Com una de les mesures del Pacte, hem posat en marxa el programa FADA, el qual té com objectiu enfortir el col·lectiu de dones majors de 40 anys que es troben en situació de precarietat econòmica i laboral”.
Programa de Formació per a l’Acció Transformadora de Dones i el seu Apoderament (FADA) 
Vila també ha presentat el programa FADA, com una de les mesures emmarcades en el Pacte, que té com a objectiu formar professionalment en l’àmbit digital a les dones majors de 40 anys.
El programa ha analitzat, segmentades per gènere i franges d’edat, les dades de l’atur a Sant Cugat al 2022. Segons les dades obtingudes, el 57% de les persones a l’atur són dones. I dins el col·lectiu de dones, les majors de 45 anys són les més afectades per la desocupació. Amb l’objectiu de corregir aquesta situació, que pateixen moltes dones, no només de 45, sinó també de 40 anys, s’ha impulsat el programa FADA, dins el treball realitzat pel Pacte per l’Ocupació Digna i de Qualitat de Sant Cugat.
Les dades d’atur de les dones de més de 40 anys, contrasten amb la positiva oferta laboral de Sant Cugat, de manera singular en el sector tecnològic. Entre desembre del 2021 i novembre del 2022, les ofertes de feina en el sector tecnològic van superar les 2.000.  Empoderar les dones i formar-les en tecnologia és l’objectiu del programa FADA, per tal que aquest col·lectiu de dones puguin optar a les ofertes laborals amb valor afegit de Sant Cugat.
El programa FADA s’adreça a dones de més de 40 anys en situació d’atur o que vulguin optar a una millora laboral. La formació es farà entre el 15 de març i el 31 d’octubre.