Cultura

Una exposició sobre la festa de Sant Antoni substituirà enguany la rua dels Tres Tombs

12/01/2021
Comparteix aquesta notícia

Les restriccions de la pandèmia de la COVID-19 han obligat a suspendre la Rua dels Tres Tombs, que cada any se celebra a Sant Cugat amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat (17 de gener).

Tot i això, amb la voluntat de mantenir viva aquesta tradició l’Ajuntament i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat han organitzat l’exposició “La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d’història a Sant Cugat” que es podrà visitar del 22 de gener fins al 4 de març a la Casa de Cultura.

L’exposició repassa la història d’aquesta festa, una de les més antigues i arrelades a la ciutat. A través de fotografies, documents i objectes vinculats a la Festa i a la litúrgia que l’envolta, l’exposició fa un recorregut cronològic des de la segona meitat del segle XIX fins a l’actualitat, quan, malgrat la pandèmia de la COVID-19, la tradició segueix ben viva.

Un dels objectes més singulars que s’exposaran seran les tres banderes de Sant Antoni històriques (anys 1880, 1940 i 1996) que han anat portant els diferents banderers durant la celebració. També es podran contemplar fotografies fetes a partir dels anys 20 del segle passat amb imatges vinculades a la festa i a la tradició agrícola de Sant Cugat.

D’altra banda, el mateix dia de Sant Antoni (17 de gener) se celebrarà el tradicional ofici solemne a l’església del Monestir amb el següent programa d’actes:

• 08:30 Sortida de la Bandera cap al Monestir de Sant Cugat, des de la Plaça Barcelona
• 08:45 Benedicció dels panets a la Pastisseria Sàbat
• 09:00 Ofici Solemne al Monestir de Sant Cugat
• 10:00 Repartiment dels panets beneïts a la Pastisseria Sàbat

(Organitza: Comissió de Festes de Sant Antoni Abat)

La Festa de Sant Antoni i els Tres Tombs

La Festa del patró dels animals de peu rodó (i dels domèstics per extensió), antigament inseparable del gremi dels traginers i dels pagesos, va lligada al passat agrícola i pagès de Sant Cugat. Actualment la festivitat de Sant Antoni és una tradició viva que amb el pas del temps ha sabut reinventar-se i que alhora ajuda a mantenir el record del passat històric de la ciutat.