Cultura

Sant Cugat celebrarà #SantPereAcasaSTC amb activitats virtuals per a tots els públics

12/06/2020
Comparteix aquesta notícia

Anunciada la cancel·lació de la Festa Major arran de la crisi de la COVID-19, les entitats organitzadores del Paga-li, Joan i el concurs d’arrossos –que enguany compleix 40 anys- van proposat a l’Ajuntament celebrar les populars activitats en format online, amb l’objectiu de mantenir per Sant Pere, copatró de Sant Cugat, la celebració de dues de les activitats més emblemàtiques i identitàries de la festa grossa.

L’Ajuntament s’ha afegit a la proposta amb dues activitats que recorden l’essència de la nostra ciutat: el Racó Infantil i les nits de concerts per ampliar l’oferta a tots els públics. Així, sota el nom de #SantPereAcasaSTC, la iniciativa comptarà amb la cultura popular i tradicional, activitats per als més petits i la música a càrrec de grups locals.

La proposta de les entitats de cultura popular i tradicional, el treball transversal de diferents àrees municipals i la voluntat de l’Ajuntament de donar suport i promocionar el talent local, han donat com a resultat una programació per a tots els gustos.

  • Concurs d’arrossos

 Els Amics dels Veterans i la Penya Regalèssia han publicat les bases del 40è concurs a la web de l’entitat, Amicsveteransilaregalessia.com. Les inscripcions no tenen límit de participació i la quantitat recaptada anirà destinada íntegrament a Càritas Sant Cugat. Fins al 21 de juny, els participants poden enviar un vídeo d’un minut amb la preparació i resultat final de la paella a [email protected].

El veredicte del jurat es farà públic el 28 de juny, en directe a les 13 h, a través del perfil d’Instagram de l’Ajuntament i les xarxes socials de l’entitat.

  • “Paga-li, Joan”, Ball del Vano i el Ram 

 La Comissió del Paga-li, Joan ha estat l’encarregada d’organitzar la proposta per tal que la ciutadania enregistri un vídeo mostrant els passos de la dansa típica local. Les instruccions per enregistrar el vídeo i participar al ball es van fer arribar a totes les cases a través d’un díptic, que alhora es pot convertir en un vano plegable, dissenyat per l’Escola d’Art. La Comissió també ha enregistrat un tutorial al Canal YouTube Paga-li, Joan amb la música i els passos del ball.

Fins al 10 de juny, tothom que hi vulgui participar haurà d’enviar el vídeo amb el vano a [email protected]. Amb els vídeos recollits es muntarà un vídeo que reproduirà pròpiament el ball sencer, amb música de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona,  i es farà públic el 29 de juny a les 20 hores, a través del Canal YouTube Paga-li, Joan, el canal YouTube Ajuntament de Sant Cugat i a l’IGTV FMsantcugat

  • Racó Infantil

Diumenge 28 de juny, a les 18 hores, serà el torn per a els nens i les nenes amb  diverses propostes. Hi haurà un vídeo-concert personalitzat expressament per a l’ocasió, amb la participació Xiula, Damaris Gelabert, La Tresca i la Verdesca, Landry el Rumbero, Princeses Barbudes i El Pot Petit!

També hi haurà activitats per als més petits, de 0-3 anys, amb contes musicats i explicats per Toc de Retruc, companyia de teatre local.

Des de l’àrea de Ciutadania s’ha promogut la narració gravada dels 4 contes publicats recentment  i que expliquen històries tradicionals de Bolívia, el Marroc, Itàlia i la Xina, països d’on provenen una part important de la població de Sant Cugat.

Amb la complicitat de diverses entitats de Sant Cugat (Diables, SCAPS, Fraternitat Morenada i també des de l’àrea d’Esports) s’han preparat 4 reptes familiars divertits per tal que les famílies enviïn les imatges tot realitzant-los a [email protected] i així muntar els vídeos finals que es podran veure també dins del Racó Infantil.

  • Connecta’t a la festa

Pel que fa a la música, comptarem amb el projecte Connecta’t a la festa que es farà en dues parts: les nits del 28 i del 29 de juny. Es tracta de 6 videoclips musicals amb 6 grups de la ciutat que combinaran la seva música amb una escenografia pròpia dels espectacles d’estiu.Ambientació i gravació altament cuidades de la mà de Roger Comella i Qué Rico Mambo!, professionals locals del món del cinema, la direcció, el guió i la realització.

Hi haurà les interpretacions de la Cia. Minimíssima, 2 Cèntims i Vinylics (dia 28, a les 21 h) i de Pasquines, Oldbit i Pulmón BeatBox amb la col·laboració de l’Escola General Giap, (dia 29, a les 21 h) que han estat enregistrades al Teatre de Mira-sol amb l’equip de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents i que es podran veure a l’IGTV FMsantcugat i al Canal YouTube de l’Ajuntament.

  • Engalanament de balcons

 Des de l’Ajuntament es vol animar la ciutadania a engalanar balcons, finestres o terrasses per tal visualitzar la part alegre i divertida d’aquestes dates i vestir així la ciutat amb motius festius per celebrar des de casa la festivitat del copatró de la ciutat, Sant Pere.

  • Què trobareu a faltar?

El fet d’haver suspès la Festa Major a causa de l’estat d’emergència pel coronavirus ens farà sentir  el dies previs a Sant Pere enyorança d’activitats, de músiques, d’espectacles, de moments de festa viscuts als carrers i en companyia. Els dies 28 i 29 de juny volem que la ciutat respiri festa, un acabament del curs especial i una festa local única fins al moment. Volem veure que la ciutat es vesteix de festa i per aquest motiu demanem imatges de cada persona amb la paraula escrita d’allò que més enyorarà, siguin activitats, emocions, sentiments… i enviar-les a [email protected]

  • Reviure la Festa

Per últim, amb la intenció de mantenir viva l’essència d’aquestes dates assenyalades hi haurà uns codis QR per traslladar-nos a les activitats que s’hi haurien viscut i fer-nos sentir de nou l’emoció d’una Festa Major. Aquest treball s’ha dut a terme a partir de banc d’imatges de Cugat Mèdia.

Aquests codis estaran en espais referents de la Festa: plaça d’Octavià, l’entorn del Monestir, la plaça de Barcelona, la plaça de la Vila, els Quatre Cantons, el Parc Central, el parc de Ramon Barnils, l’avinguda de Cerdanyola i la plaça de Lluís Millet.

  • Sant Pere i els sants de l’estiu

 I com no podria ser d’una altra manera, el 29 de juny a les 12h, podrem gaudir d’una visita virtual que ens parlarà de Sant Pere i els sants de l’estiu. Ens permetrà conèixer de més a prop i de forma molt didàctica, qui va ser Sant Pere, ara co-patró de la nostra ciutat.

La visita anirà a càrrec de Delfi I. Nieto, especialista en història medieval i investigadora de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM).

És una activitat organitzada pel Museu de Sant Cugat que es podrà veure pel canal Youtube Ajuntament de Sant Cugat i per IG TV FMsantcugat

  • La imatge de #SantPereAcasaSTC

La il·lustració és obra de la dissenyadora Irene Dotti Luna que amb dos colors complementaris molt vius, el rosa i el blau, ha volgut traslladar la sensació que s’obren les portes a la festivitat i a l’estiu. Descriu una situació familiar actual, amb una parella homosexual i els seus fill i filla, que miren il·lusionats a través d’un portàtil les diferents opcions, il·lustrades com si es veiessin a través de la pantalla,  per celebrar la festa de Sant Pere des de casa.

La programació es pot consultar a Santcugat.cat i es podran compartir les imatges particulars, d’entitats i col·lectius, espontànies o organitzades amb l’etiqueta #SantPereAcasaSTC.