Cultura

L’obra de Josep Carner inaugura el 20è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, amb una crida a la cultura segura

15/10/2020
Comparteix aquesta notícia

Dimarts 6 d’octubre s’iniciaven les activitats del 20è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, que ha celebrat el seu acte inaugural amb l’espectacle “Josep Carner, l’home sol en la serenitat” dirigit per Jordi Bosch, interpretat per Jordi Boixaderas, Carme Fortuny i Emma Vilarasau i amb les veus de les cantants Yolanda i Kathy Sey.

L’acte, que ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinent d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha estat presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa.

L’organització del Festival ha volgut inaugurar-lo recordant i reivindicant l’obra de Josep Carner, que a cinquanta anys de la seva mort permet tornar als textos i redescobrir-hi la modernitat, la universalitat i la profunditat que l’han convertit en un clàssic català i europeu. Per al poeta que contempla, per a l’home sol en la serenitat, la poesia és un camí de construcció individual i col·lectiva de la identitat, i alhora una font de coneixement que transcendeix èpoques, recull la tradició i es projecta cap al futur.

Tot i la situació actual del coronavirus a la ciutat, l’Ajuntament, que aposta clarament pel desenvolupament de les activitats culturals de forma segura, ha dut a terme aquest acte inaugural al Teatre-Auditori que, com la resta d’equipaments municipals, compleix amb totes les normes de seguretat per a prevenir contagis per Covid-19.

Mireia Ingla, alcaldessa: “En els darrers mesos hem viscut situacions molt difícils. La pandèmia ens ha descobert la importància de les cures, de cuidar-nos els uns als altres, d’escoltar-nos, d’estar pendents de les persones més vulnerables, de la gent gran, etc. També hem vist, però, que necessitem temps per cuidar la nostra ànima, el nostre benestar. I en aquest sentit la cultura, la poesia en particular, juga un paper fonamental. Per això celebrem que puguem tirar endavant aquesta iniciativa, que enguany arriba als 20 anys. La cultura ha viscut i està vivint moments molt complicats, però a la nostra ciutat hem demostrat que, amb els protocols adequats, és segura”.

Àngels Ponsa, consellera de Cultura: “Com a santcugatenca em fa especial il·lusió ser-hi en aquest festival. Fa 20 anys que va néixer a Sant Cugat, vam iniciar-lo i hem tingut la sort que s’ha convertit en un festival nacional vinculat al conjunt del país”.

Fins a l’1 de novembre hi ha programades activitats presencials a diferents escenaris de la ciutat i actes virtuals, que es poden seguir en directe a través del YouTube de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Entre d’altres, l’espectacle-lectura, el 17 d’octubre, al voltant del títol guanyador del premi a la memòria de Gabriel Ferrater, ‘Felanitx’, d’Andreu Gomila; les càpsules poètiques que ha enregistrat el novel·lista i realitzador Jordi Lara amb nous talents de la poesia com a protagonistes; l’homenatge a Jordi Pere Cerdà, dissabte 24 d’octubre, de qui se celebra el centenari del seu naixement; o la tradicional Nit de la Poesia, que posarà punt i final al 20è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat l’1 de novembre al Celler Modernista.

La programació completa es pot consultar a santcugat.cat/festivalpoesia