El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat reunirà, del 17 al 27 d’octubre, els autors més joves i interessants de la poesia contemporània catalana. Presentaran obra nova i, sobretot, abocaran la seva mirada personal a la tradició, des del Rector de Vallfogona a Josep Vallverdú. I demostraran com la poesia s’infiltra en totes les arts escèniques: el certamen confirma la seva aposta multidisciplinar, amb recitals, concerts, funcions teatrals i projeccions cinematogràfiques. I el seu caire feminista, ja que comptarà amb dos espectacles, liderats per Maria Callís i Anna Güell, respectivament, que fusionen la tradició poètica femenina amb la contemporaneïtat. (Consulta el programa https://santcugat.cat/programa/fnp2023-actes).
Per escalfar el festival, Àngels Gregori i Joan-Carles Martí presentaran les seves últimes obres a la Llibreria La Salvatge, en diàleg amb la poeta Marta Pessarrodona i el cineasta Carles Torres. Això serà el 16 d’octubre. L’endemà mateix, al Teatre-Auditori, s’inaugurarà el certamen amb l’espectacle ‘Tot el que puguem dir’, un homenatge a Miquel Martí i Pol en el 20è aniversari de la seva mort. Ni més ni menys que Tortell Poltrona, Sílvia Bel, Gemma Humet, Jordi Lara i Carlota Gurb faran seva l’obra del poeta de Roda de Ter i intentaran transmetre la intensitat d’una paraula apuntalada en el silenci, el dolor, la tarda, l’erotisme i la voluntat d’esdevenir poble.
El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat tindrà els espectacles poètics que més aclamació han aixecat en els últims anys. D’entrada, hi serà ‘Una pedra a la sabata’, de Joan Baixas, que enllaça l’obra de Joan Brossa amb la de Perejaume (19 octubre, Teatre-Auditori). Un espectacle de teatre visual amb paraules, imatges, titelles i suros de Montnegre. També tindrem la posada en escena del ‘Pitó‘ de Guim Valls que ha portat a terme Roger Vila (18 d’octubre, Teatre de Mira-sol). Una capbussada en un dels llibres més reeixits dels últims temps.
El festival dels joves i les dones
Els joves autors, un compromís del festival, tindran la seva oportunitat amb ‘Darrera fornada’, on es podrà sentir Eloi Creus i Pol Vouillamoz (20 d’octubre, Cafè Auditori). La poeta Maria Callís i la cantant de Les Sueques, Blanca Lamar, han unit forces per crear ‘Lleona‘ (21 d’octubre, El Siglo Mercantic), un espectacle musical que donarà veu a les grans escriptores catalanes del segle XX, de Maria Antònia Salvà a Dolors Miquel. Un grapat de cançons juganeres: una barreja d’estils, ritmes i capes de so que contrasten amb les melodies pop i el recitat, de vegades més aspre. En la mateixa línia, Anna Güell i Q-Ars Teatre estrenen una versió de la part poètica del llibre ‘Baules‘, on Marta Nadal entrevista les grans autores del nostre temps, de Maria-Mercè Marçal a Sònia Moll (25 d’octubre, Casa de Cultura).
L’actor mallorquí Toni Gomila portarà a Sant Cugat el que se’n diu una perla, ‘Memorial de Setmana Santa’ (21 d’octubre, El Siglo Mercantic), un text que Blai Bonet va escriure com a pregó el 1980 i que conté tot el seu imaginari. Només s’ha vist una vegada a Barcelona, a la Sala Beckett, i gairebé no ha sortit de Mallorca, aquest espectacle.
Vallverdú, Rector de Vallfogona, Ferrater…
Els homenatges i com les noves generacions interpreten el passat no s’acaben aquí. El 20 d’octubre (Teatre-Auditori), Lídia Pujol, Dani Espasa, Pau Figueres, Xavi Lozano, Carlos Montfort, Miquel Àngel Cordero i Didak Fernández protagonitzaran un concert poètic amb els versos de Whitman, Marçal, Verdaguer i Josep Piera, entra d’altres.
Josep Pedrals i Meritxell Cucurella prometen una gran nit amb el Gran Slam Ferrater-Vallverdú (24 d’octubre, Biblioteca Central Gabriel Ferrater), on jugaran amb els versos dels dos grans poetes. Alhora, Begonya Mezquita, Eduard Sanahuja, Pep Sanz, Laura G. Ortensi i Pau Vadell donaran nova vida als poemes del Rector de Vallfogona, de qui aquest any en celebrem els 400 anys de la seva mort (27 d’octubre, Monestir de Sant Cugat). En el centenari del naixement del pintor Albert Ràfols-Casamada, el festival no oblida que també va ser un gran poeta: Lluís Posada i Mònica Usart recitaran el seus poemes (23 d’octubre, Centre Grau-Garriga).
Sant Cugat, en els 101 anys del seu naixement, torna a Gabriel Ferrater
Maria Nunes farà la popular passejada ferrateriana per la ciutat (22 d’octubre). Però l’esdeveniment principal és l’estrena de la pel·lícula de JR Armadàs Monclús ‘Teoria dels cossos’ (26 d’octubre, Cinemes Sant Cugat), una ficció protagonitzada per Miquel Sitjar i Ivana Miño amb l’obra del poeta com a rerefons i acompanyament.