Cultura

Les festes de Sant Antoni tornen a celebrar-se enguany a Sant Cugat complint amb totes les mesures COVID

11/01/2022
Comparteix aquesta notícia

Enguany Sant Cugat recupera, després de l’anul·lació de l’any passat arran de la situació pandèmica, una de les activitats més tradicionals que se celebren al municipi: les festes de Sant Antoni. Totes les activitats –organitzades per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat amb el suport de l’Ajuntament- es realitzaran complint la normativa sanitària vigent.

La principal novetat d’aquesta edició és que la Rua dels Tres Tombs canvia el seu recorregut històric per ajudar a garantir el benestar dels animals que hi participen, i també per raons sanitàries (COVID). Els carrers per on passarà la rua són més amples i s’evita trams que anteriorment havien estat problemàtics (desnivells massa pronunciats i paviments lliscants). ADJUNTEM PLÀNOL RECORREGUT: Recorregut RuaTresTombs2022.

Així mateix, també s’aplicarà el “Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Reglament d’Ordre de Cavalcades i Passades dels Tres Tombs de Catalunya” elaborat per la Federació dels Tres Tombs de Catalunya amb assessorament veterinari professional i acadèmic.

Per aquest motiu l’Ajuntament i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat comptaran amb un professional veterinari expert en èquids contractat per a la revisió prèvia del protocol i per l’execució de la Rua del dia 23 de gener, vetllant per la salut i el benestar dels cavalls en tot moment.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “Estem molt contents de poder recuperar enguany una festa que ens recorda el nostre passat agrícola i que ajuda a mantenir viva la nostra identitat. Una festa, a més, que en els darrers anys hem enriquit amb la celebració dels foguerons o el mercat de traginers”.

 Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i de Benestar Animal: “A Sant Cugat, com no podia ser d’altra manera, ens adherim al protocol per garantir la salut, la protecció i el benestar dels animals que participaran a la rua dels Tres Tombs. Som plenament sensibles amb aquesta qüestió i per això hem incorporat canvis al recorregut”.

Una de les altres novetats és que, a partir de l’exposició realitzada el 2021, l’Ajuntament ha encarregat una recerca sobre la història de la Festa a l’historiador local Joan Troyano, amb l’objectiu de presentar-ne el resultat el 2023 coincidint amb el 150 aniversari de la Festa a Sant Cugat.

Mesures COVID

Hi haurà un compliment de les mesures COVID en tot moment, amb ús obligatori de la mascareta. Els actes en què es podrà menjar i beure es faran complint les mesures que marca la normativa vigent: asseguts, amb grups de màxim 10 persones i en un espai diferenciat de la resta de l’activitat.

Afectacions al trànsit

La Rua dels Tres Tombs afectarà diumenge 23 la mobilitat al llarg del recorregut. Entre les 11 i les 14 hores hi haurà talls en la circulació de vehicles, que també afectarà les línies de bus urbà i interurbà.

L’Ajuntament aconsella no deixar aparcat cap mena de vehicle en els carrers per on passa la rua.

PROGRAMA D’ACTES

DIMARTS 11 DE GENER

19.00h Presentació del Protocol de Seguretat i Benestar Animal, Reglament d’Ordre de Cavalcades i Passades  dels Tres Tombs de Catalunya

A càrrec d’Andreu Bernadàs, president de la Federació Catalana dels Tres Tombs i la veterinària Helena Romero, de l’Associació de Veterinaris Experts en Èquids de Catalunya.

La tinenta d’alcaldia Esther Madrona i el regidor Francesc Carol, que tenien previst ser a la presentació, finalment no podran assistir-hi per motius de salut.

Casa de Cultura

DILLUNS 17

Festivitat de Sant Antoni Abat

9.00h Ofici solemne i repartiment de pa beneït

Església del Monestir de Sant Cugat

Organitza: Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i Parròquia de Sant Pere d’Octavià

19.00h Presentació del vídeo La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d’història a Sant Cugat

Documental elaborat a partir de l’exposició homònima realitzada entre el gener i març de 2021.

A càrrec de l’historiador Joan Troyano i l’escriptor Rogeli Pedró

Amb la participació d’Esther Madrona, Tinenta d’Alcaldia de Cultura, Educació, Esports i Joventut

Casa de Cultura

DIMECRES 19

19.30h Presentació de l’escultura de Sant Antoni Abat de Josep Grau-Garriga (1951), restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Organitza: Tot Sant Cugat

Tot Sant Cugat (c. de Sant Antoni, 42)

DISSABTE 22

Festa dels Foguerons a la pl. de Barcelona

12.00h Vermut i concert amb Calcetes Tradis

18.30h Cercavila de Sant Antoni des de la pl. d’Octavià fins a la pl. de Barcelona

Amb la participació dels Diables, Trabucaires, Caparrots, Geganters i l’Entitat Sardanista

19.00h Encesa dels Foguerons per part dels Diables

19.05h Entrega de la bandera de Sant Antoni als Banderers del 2022: Castellers de Sant Cugat.

19.15h Lluïment de les entitats de cultura popular i tradicional

19.45h Sopar popular

20.00h Concert i música de taverna amb Julivert

DIUMENGE 23

Rua del Tres Tombs

Banderers: Castellers de Sant Cugat

9.00h Esmorzar de pagès al Parc de Ramon Barnils

11.00h Inici de la Rua del Tres Tombs a l’av. del Pla del Vinyet

Amb l’acompanyament de la Banda de Música Sant Llorenç de La Galera

11.30h Vermut i animació infantil amb Jordi Tonietti a la plaça de Barcelona.

12.00h Benedicció de cavalleries al pg. de Francesc Macià

A càrrec de la Parròquia de Sant Pere d’Octavià

13.00h Arribada de la Rua a la plaça de Barcelona

DISSABTE 22 I DIUMENGE 23

Mercat de Traginers

Cervesa artesana, vins, formatges, embotits i Tortell de Sant Antoni. Tot de proximitat!

Plaça de Barcelona