Cultura

El “poder de la dansa”, protagonista de les jornades de Patrimoni Viu

04/10/2023
Comparteix aquesta notícia

Tot a punt per celebrar a Sant Cugat unes noves Jornades Europees de Patrimoni, que enguany tindrà com a protagonista el “poder de la dansa”. Les activitats tindran lloc del 13 al 15 d’octubre al Museu del Monestir, el Celler Modernista i la Torre Negra (adjuntem programació).

L’objectiu de l’edició d’enguany és redescobrir i celebrar el valuosíssim llegat cultural de la dansa des de diferents punts de vista, tot destacant aquelles peculiaritats locals que li aporten un valor únic. Entre d’altres activitats, cal destacar:

  • Sessió inaugural al Celler Modernista (divendres 13 a la tarda): començarà amb un diàleg obert sobre la dansa entre Elisabet Marcos i Mercè Andrés, balladores i investigadores. I continuarà amb la presentació del treball de dansa realitzat en el marc del projecte inclusiu Fem un Museu, protagonitzat per persones amb diverses capacitats i voluntaris, i conduït per Lali Mateu.
  • Dansa tradicional a la Torre Negra (dissabte 14 al matí): arribada de la figura festiva Drac-Espurna de Calafell, muntat per Guerau de Palou (senyor de la vila de Calafell i també de la Torre Negra al segle XIV), acompanyada pels gegants de Sant Cugat i el boc de Can Vernet. També s’oferiran tallers de dansa d’arrel tradicional i popular amb la participació de diverses entitats locals.
  • Visita guiada al Claustre “Els perills de la dansa i la música a un Monestir medieval” (diumenge 15 al matí al Museu del Monestir): s’oferirà aquesta visita a partir del capitell dels joglars i joglaresses del claustre, a càrrec del Dr. Jorge R. Ariza, especialista en Simbologia i Art Medieval.

Les jornades compten amb la participació de diverses persones i entitats vinculades a la dansa, la cultura tradicional i popular d’arrel catalana i el voluntariat: Espurna (Drac del Castell de Calafell), Bastoners, Caparrots, Coordinadora d’entremesos de cultura popular i tradicional de Sant Cugat, Diables de Sant Cugat, Entitat Sardanista de Sant Cugat, Escola de Música Tradicional, Espurna, el Drac del Castell de Calafell, Família Amic, Geganters de Sant Cugat, Grup Mediterrània, Grup Catalònia, Guru Valldoreix, Taller Jeroni de Moragas i Òmnium Cultural.

Les Jornades Europees del Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. Se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. El lema de l’edició d’enguany és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint. A Sant Cugat s’ha apostat per la dansa tradicional com a una de les manifestacions més vives del nostre llegat cultural. Més informació sobre les JEP: https://patrimoni.gencat.cat/ca/jep2023

 

Aquest programa es realitza amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.