Cultura

El nou cicle d’hivern d’ENRAONAR posa el focus en els Drets Humans

17/02/2021
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament, a través del departament de Cultura i en col·laboració el departament de Ciutadania,  junt amb la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, han organitzat el cicle d’hivern ENRAONAR 2021 que porta per títol “Ens prenem els Drets Humans seriosament?”. També hi col·laboren les Sindicatures de Greuges de Catalunya.

Un total de 9 conferències, del 22 de febrer al 29 de març, abordaran la situació  actual dels drets i les llibertats fonamentals de les persones des de diverses vessants com ara el feminisme, la religió, el periodisme o la praxis judicial.

David Bondia Garcia, patró de la Fundació Solidaritat de la UB, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de Dret internacional públic de la Universitat de Barcelona, és l’encarregat de la coordinació del cicle.

 Totes les sessions es faran a les 19 hores i s’emetran per streaming a través del Canal YouTube de l’Ajuntament de Sant Cugat  i de Cugat Mèdia.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “la Declaració Universal de Drets Humans, proclamada per L’Assemblea General de les Nacions Unides el 1948, és una de les fites de la història de la Humanitat.  Malauradament, la violació dels Drets Humans és una constant dels últims 70 anys. Tothom tenim al cap la quantitat de guerres, de situacions de pobresa crònica,  de manifestacions de racisme, de menyspreu al paper de la dona i dels infants que porta als maltractaments,  a l’abús laboral i sexual… La humanitat no ha millorat.

Que el programa de pensament ENRAONAR ens proposi un cicle sobre els Drets Humans és una magnífica notícia. Cal una reflexió i una revisió de la seva situació al món, però també a casa nostra. Agraeixo la col·laboració del departament de Ciutadania, del coordinador del cicle i de les sindicatures de greuges en aquesta programació de gran nivell.”

PROGRAMACIÓ

Conferències amb visió generalista

Dimarts, 23 de febrer

2021: sense drets humans no hi haurà reconstrucció social. La Covid-19 pot ser una oportunitat per seguir avançant en Drets Humans?

Conferència inaugural a càrrec de David Bondia Garcia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de Dret internacional públic de la Universitat de Barcelona

Dilluns, 1 de març

Com exigir els nostres drets a les Administracions Públiques? 

A càrrec de Jaume Saura, adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya

Dilluns, 8 de març

Els Drets Humans des de la perspectiva feminista

A càrrec de Laia Serra, advocada penalista, experta en Drets Humans, igualtat de gènere i discriminacions

Dilluns, 15 de març

Migracions i Drets Humans

A càrrec de Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats

Dilluns, 22 de març

Són responsables els mitjans de comunicació de la protecció dels Drets Humans?

A càrrec d’Isabel Galí, periodista, secció d’internacional de TV3

Dilluns, 29 de març

Drets Humans i els procediments judicials. Perversions del sistema

A càrrec de Joan Queralt, catedràtic de Dret penal de la UB i director-coordinador del llibre conjunt de 14 especialistes “La sentencia del procés. Una aproximación acadèmica”.

Conferències sobre ciutat i Drets Humans

Dijous, 4 de març

Defensa en proximitat dels drets de les persones

A càrrec de Ramon Palacio, Síndic Local de Sant Cugat i d’Eva Abellan, Síndica de Sabadell i presidenta del Fòrum SD (Fòrum de síndics, síndiques, defensors, defensores de Catalunya)

Dijous, 11 de març

Cultura d’acollida: refugi i protecció de defensores de drets humans

Debat amb testimonis orientats a explicar la ciutat com una oportunitat d’acollida de les persones refugiades i un espai d’altaveu i protecció en el cas de les persones defensores de Drets Humans.

Modera Arantza Diez,  periodista local experta en la temàtica de persones refugiades

Presentació d’experiències:

Refugees Welcome, a càrrec de Brisa Luque

Projectes de Ciutats Defensores de Drets Humans i Programa de protecció de persones defensores de Drets Humans, a càrrec de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).

Dijous, 18 de març

Dret a la diversitat religiosa i conviccional i cohesió social

La garantia del dret a la llibertat de pensament, consciència i religió en el marc de la ciutat.

A càrrec de Francesc Torradeflot, president d’AUDIR, i Clara Fons, coordinadora de projectes

 

Activitats paral·leles

27 de febrer- 2 de maig

“Bitter sweet soft

Exposició del fotògraf santcugatenc Bernat Millet sobre la vida quotidiana i la cohesió familiar als campaments de refugiats sahrauís, en el marc del Festival Lumínic.

Rambla del Celler

“Encara hi ha algú al bosc”

Obra de teatre escrita  per Anna Maria  Ricart i dirigida per Joan Arqué. L’obra forma part d’un triple projecte artístic, teatral, fotogràfic i fílmic, coordinat per Teresa Turiera (Cultura i Conflicte).

El novembre de 2020 va fer 25 anys del final oficial de la guerra de Bòsnia, on entre 25.000 i 50.000 nenes i dones van ser violades com a estratègia de neteja ètnica. Però,  ha acabat la guerra per a les supervivents i per als fills i filles nascuts d’aquestes violacions?

Teatre-Auditori Sant Cugat

Data per determinar