Cultura

El govern atura el projecte de la Sala de Concerts als cinemes per preservar el valor cultural i lúdic de l’equipament

10/07/2019
Comparteix aquesta notícia

El govern de Sant Cugat ha aturat les obres per ubicar la Sala de Concerts d’ús polivalent a l’espai dels Cinemes de Sant Cugat, un projecte impulsat des de l’anterior equip de govern i les obres del qual havien de començar a principis de juliol. Així ho ha explicat l’alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d’alcalde de Cultura, Educació, Esports i Joventut, Esther Madrona, en una roda de premsa celebrada aquest matí. L’acte també ha comptat amb la presència de la regidora d’Educació, Universitat i Memòria Històrica, Pilar Gorina.

L’objectiu és recuperar i continuar revifant l’esperit original dels cinemes i potenciar-ne la vessant cultural i educativa de les seves quatres sales de projecció, una vocació que ha de prevaldre per sobre de l’interès comercial.

En aquesta línia, es mantindran les 4 sales i la intenció és fer créixer i potenciar la programació engegada en els darrers mesos: ampliar el Cicle de Cinema d’Autor, integrar-se al Festival Docs de Barcelona, establir un marc de col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya per repescar el Cicle de Cinema Clàssic, mantenir i fomentar el Sant Cugat Fantàstic i altres festivals…
“Volem donar un valor afegit i diferencial als cinemes”, ha remarcat l’alcaldessa, “i apostem perquè ofereixin una programació de qualitat”. Ingla ha afegit que aquesta aposta “és un exemple del compromís de Sant Cugat amb la cultura”. Per la seva banda, la tinenta d’alcalde Esther Madrona ha destacat la importància de donar un impuls als cinemes “en un equipament que està al centre de Sant Cugat”.

Per assolir aquest repte, l’Ajuntament emprendrà un concurs i en les seves bases farà constar la necessitat de mantenir aquest esperit en els cinemes. Mentrestant, es mantindrà el grau d’autorització a precari de l’actual gestor, Picking SPI, a qui l’Ajuntament agraeix la seva feina des del darrer octubre. De fet, el govern subratlla el seu encert a l’hora d’impulsar un model d’èxit, que en els darrers mesos ha apostat pel cinema educatiu i d’autor per davant del comercial i que ha aplegat prop de 30.000 espectadors en els primers mesos de 2019.

La Sala de Concerts continua a l’agenda del govern

En les darreres setmanes han aparegut elements que indiquen que el projecte original de la Sala de Concerts no es pot acomplir amb el pressupost acordat. Concretament, arran de les darreres converses amb l’empresa encarregada del projecte, complir amb la idea original implicava un conjunt de despeses extres que podrien arribar a doblar el pressupost previst, que era de 450.000 euros per a treballs estructurals i 780.000 més per a obres lligades a l’escenari.
Així mateix, aquestes dificultats tècniques van comportar que el projecte arquitectònic anés derivant en una sala polivalent en detriment de l’ús per a concerts, que era l’objectiu principal de l’empresa.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament aposta per aturar el projecte i buscar un nou emplaçament per a la Sala de Concerts. Una situació que representa, per tant, l’oportunitat de conservar les 4 sales de cinemes, un espai amb un incalculable valor cultural i que ha estat un dels centres d’oci històric de les darreres dècades a la ciutat.
Així mateix, l’Ajuntament no renuncia a impulsar la tan reivindicada Sala de Concerts d’ús polivalent en aquest mandat. És per això que el govern es compromet a trobar una fórmula de tenir un equipament de ciutat amb les millors condicions econòmiques possibles, en una ubicació adequada i que respongui a la demanda històrica de les associacions juvenils i musicals de la ciutat.