Cultura

El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat celebra 20 anys amb una edició híbrida i consolida la seva aposta pels nous talents

07/10/2020
Comparteix aquesta notícia

Fidel a la seva cita anual cada mes d’octubre, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat celebra enguany la seva 20a edició del 6 d’octubre a l’1 de novembre. Una edició plena d’energia amb una programació híbrida que inclou una vintena d’actes presencials i virtuals amb la millor poesia catalana del moment i amb autors de tots els punts del territori.

En l’any del 50 aniversari de la mort de Josep Carner, el certamen vallesà no s’oblida del Príncep dels Poetes amb un gran espectacle inaugural, ‘Josep Carner, l’home sol en la serenitat’, que anirà a càrrec de Jordi Bosch. A més, aquest any el festival retrà homenatge a Sylvia Plath amb un cicle dedicat a la seva poesia i Jordi Pere Cerdà, coincidint amb el centenari del naixement del poeta. També hi haurà lectures i espectacles al voltant de l’obra d’Enric Casasses, Antònia Vicens, Narcís Comadira i Andreu Gomila, premi Gabriel Ferrater 2020. Sense deixar de banda un dels fets diferencials del Festival Nacional, l’aposta pels poetes emergents: Juana Dolores Romero, Lucia Pietrelli, Joan Deusa, Anna Gas, Xavier Mas Craviotto, Carla Fajardo i Chantal Poch tindran l’oportunitat de fer-se sentit més i millor que mai.

Roger Canadell ha estat l’encarregat de triar els poemes que donaran vida a l’espectacle ‘Josep Carner, l’home sol en la serenitat’, que inaugurarà el Festival Nacional el proper 14 d’octubre al Teatre-Auditori. Jordi Bosch es posarà el barret de director de manera excepcional per donar forma a un recital que comptarà amb un repartiment de luxe, on trobem Emma Vilarasau, Jordi Boixaderas i Carme Fortuny. També hi haurà música i les cantants són dues de les figures més explosives del moment, les germanes Yolanda i Kathy Sey.

Tot i les restriccions i la prudència que implica la situació epidemiològica del país, el certamen ha apostat per fer deu actes presencials amb aforaments limitats. De tots, destaca l’estrena d’un nou espectacle d’Enric Casasses, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2020, que s’endinsa en la poesia de Víctor Català i en la pròpia per oferir ‘Les gàrgoles i els mesos’. El 30 d’octubre, Casasses farà sonar els poemes del llibre ‘Lo cant dels mesos’ de Víctor Català (acompanyats dels dibuixos del mateix Casasses), i els de ‘Pedra viva’ (les gàrgoles de l’església de l’Escala), escrits per Casasses sobre fotografies de Montserrat Caldés.

El festival també posarà de llarg un dels llibres més esperats de la temporada, ‘Pare què farem de la mare morta’, d’Antònia Vicens, el 26 d’octubre. La poeta mallorquina, premi Nacional de Cultura i premio Nacional de Poesía, s’endinsa en l’experiència de la mort de la mare i a Sant Cugat ho farà acompanyada de Sebastià Portell i Lluïsa Julià. El 20 d’octubre, Narcís Comadira protagonitzarà una vetllada de lectura dels seus poemes.

20 anys de FNP

Fa vint anys des que la Institució de les Lletres Catalanes i l’Ajuntament de Sant Cugat van decidir aixecar el que avui és un dels festivals de poesia amb solera del país. Calixto Bieito, Carme Portaceli Oriol Broggi, Lluís Homar, Ricard Salvat i Pau Carrió són alguns dels directors d’escena que han dirigit la Nit de Poetes, el germen del certamen, engegada el 1998, i que desembocaria en el festival així com el coneixem a partir de l’any 2000. Més de 300 poetes han passat per Sant Cugat des d’aquella tardor del tombant de segle, amb grans moments, des de l’estrena de ‘Missa pagesa’, de Dolors Miquel, el 2006, a la gran Nit de Poetes de 2019 dirigida per Jordi Lara, sense oblidar-nos  del recital d’Antonina Canyelles de 2007 o els homenatges a Josep Palau i Fabre (2007), Francesc Garriga (2012), Joan Margarit (2013) i Marta Pessarrodona (2019).

Sant Cugat sempre ha tingut molt present la tradició i la renovació, fent bo el famós decasíl·lab de J.V. Foix: “M’exalta el nou i m’enamora el vell”. A Sant Cugat s’hi han consolidat moltes veus, com la de Josep Pedrals o la mateixa Dolors Miquel. I mai no ha perdut de vista els grans noms del present, amb grans retrospectives.

Homenatge a Cerdà i Plath

 Jordi Pere Cerdà, de qui se celebra el centenari del seu naixement, ens portarà la Catalunya Nord ben a prop amb un homenatge dirigit per Àlex Susanna, el 24 d’octubre. Podrem veure el vídeo inèdit de François Grandjacques, ‘L’ocell cerdà’, escoltar el diàleg entre quatre amics i especialistes en la seva obra (Jordi Julià, Albert Ibàñez, Àlex Susanna i Neus Vila) i gaudirem d’una lectura final de poemes en format de jam-session.

Abans de la inauguració oficial, el 6 d’octubre, la traductora Núria Busquet Molist farà una lectura d”El colós’, de Sylvia Plath, potser l’autora més influent del segle XX. ‘El colós’ va ser l’únic llibre publicat en vida per la poeta nord-americana i Busquet en va publicar fa un any una extraordinària versió en català.

‘Felanitx’ i els nous talents

Per primera vegada, el Festival Nacional de Poesia organitza un espectacle-lectura, el 17 d’octubre, al voltant del títol guanyador del premi a la memòria de Gabriel Ferrater, ‘Felanitx’, d’Andreu Gomila. L’actor Ivan Benet i el guitarrista Alfred Artigas donaran vida als poemes del poeta mallorquí. Uns dies abans, l’11 d’octubre, Maria Nunes ens farà de guia per la Sant Cugat de Gabriel Ferrater.

Però si una cosa ha estat important el certamen poètic vallesà en aquests vint anys de trajectòria és per haver donat visibilitat als nous talents del país. D’aquí que un dels actes presencials del festival sigui el dedicat als joves, el 23 d’octubre. Sota el títol de ‘Branques i ales’ i coordinat per la valenciana Àngels Gregori, cinc autors nascuts als anys 90 tindran l’oportunitat de posar èmfasi en la vitalitat dels poetes joves que surten cada any i que llegim amb esperança. Són Joan Deusa, Anna Gas, Xavier Mas Craviotto, Carla Fajardo i Chantal Poch.

Les càpsules de Jordi Lara

La joventut i el talent emergent no serà exclusiu d’una sola nit. Perquè, entre les càpsules poètiques que ha enregistrat el novel·lista i realitzador Jordi Lara, hi ha un bon grapat de nou talent, com Juana Dolores Romero, Jaume C. Pons Alorda i Lucia Pietrelli. També podrem sentir als canals virtuals del festival, Francesc Parcerisas, Josep Pedrals recitant Joan Perucho, Àngels Gregori, Andreu Gomila, Margarita Ballester, Esperança Castell i la gran plèiade d’autors santcugatents, encapçalats per Marta Pessarrodona i seguida per Lluís Calvo, Maria Antònia Massanet, Rodolfo Häsler, Alejandro Palomas, Eduardo Moga, Dolors Coll i Josep M. Jaumà.

Lara, encarregat de dirigir la Nit de Poetes de 2019, va enregistrar les càpsules l’estiu passat al Claustre del Monestir de Sant Cugat. I el resultat és magnífic. A l’espai virtual del festival també podrem veure el documental sobre Lluís Solà, ‘La vida silenciosa’, i un documental poètic sobre Josep Vallverdú.

Nit de poesia

El tradicional espectacle de tancament del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat se celebrarà l’1 de novembre al Celler Modernista, amb direcció de Maria Antònia Massanet. Un vers de la poeta Maria-Mercè Marçal, ‘Tot era una selva de paraules’, dona peu a un acte on poesia i reflexió sobre el medi ambient i l’emergència climàtica s’agafen de la mà. Els poetes Lluís Calvo (Sant Cugat), Ben Clark (Màlaga), Laia Llobera (Barcelona), Arnau Orobitg (Andorra), Chus Pato (Ourense), Josep Porcar (Castelló) i María Sánchez (Còrdova) revisiten la natura des d’una perspectiva integradora i respectuosa perquè ens continuï sent cau i casa. L’acte comptarà amb visuals d’Antònia Roig i la   música de Lu Rois.

Edició híbrida

Hi haurà activitats presencials a diferents espais i escenaris de la ciutat: l’Ateneu, el Celler Modernista, el Teatre-Auditori, el ViLabi i la plaça Lluís Millet. Per assistir-hi cal inscripció prèvia a través de la pàgina web santcugat.cat/festivalpoesia.

També actes virtuals que es podran seguir en directe a través del  YouTube de l’Ajuntament de Sant Cugat.

 Tota la informació sobre a programació es pot consultar a santcugat.cat/festivalpoesia

Podeu veure la roda de premsa íntegra a https://youtu.be/tQ8TwwFv65w