Ajuntament / Cultura

Andreu Gomila, 18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

23/07/2020
Comparteix aquesta notícia

Andreu Gomila guanya el 18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater per l’obra “Felanitx”

El guardó, un dels més prestigiosos de poesia en llengua catalana, està dotat amb 8.530 euros, una escultura del santcugatenc Pep Codó i la publicació de l’obra per part d’Edicions 62

El jurat del premi destaca la intensitat lírica de l’evocació de Felanitx i la tensió emotiva de l’obra.

L’escriptor i periodista mallorquí Andreu Gomila és el guanyador del 18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater per la seva obra “Felanitx”. Ho ha anunciat aquest dijous la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, acompanyada de l’editor d’Edicions 62 i president del jurat del premi, Jordi Cornudella; de l’escriptora, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i membre del jurat, Marta Pessarrodona, i del guardonat.

El certamen, organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, és un els més ben valorats del país amb una dotació econòmica de 8.530 euros, la publicació de l’obra per part d’Edicions 62 i una escultura de l’artista santcugatenc Pep Codó.

Autor de diversos llibre de poesia, novel·les i assajos, Gomila presenta a “Felanitx” una obra de dues parts: la primera, integrada per un poema de prop de 450 versos dedicats a Felanitx, la població on ha crescut i on ha tornat al cap dels anys; i una segona part formada per 21 poemes breus que completen el retrat d’un home que es reconeix en el dir-se i en el desig que l’empeny a dir.

Per al jurat, el resultat és una obra que destaca per “la intensitat lírica de l’evocació de Felanitx, l’interès sostingut dels poemes curts i la tensió emotiva que lliga d’un cap a l’altre tot el conjunt”.

El llibre sortirà publicat a la tardor.

Andreu Gomila

(Palma, 1977). Poeta, novel·lista, crític literari i teatral i periodista cultural especialitzat en arts escèniques. Director del setmanari “Time Out Barcelona” entre el 2010 i el 2017 i autor d’una desena de llibres: quatre llibres de poesia (‘Un dia a l’infern dels que són’, ‘Diari de Buenos Aires’, ‘Aquí i ara’ i ‘Carrer dels dies’) i dues novel·les (‘El port. No serà res de mi’ i ‘Continents’), un assaig musical (‘Putos himnes generacionals’) i un assaig literari (‘Un món esbucat. Joan Alcover i Mallorca’).

La seva obra s’ha traduït al castellà, al francès, a l’estonià i i al croat. També ha traduït al català ‘De l’inconvénient d’être né’, de Cioran, i ‘Alcools’, d’Apollinaire i ha publicat, com a editor, l’obra ‘Barcelona: títol provisional’.

18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater

L’edició d’enguany del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater ha rebut 49 originals. Les obres havien de ser inèdites en el seu conjunt, en llengua catalana i amb una extensió màxima de 64 pàgines.

Pel que fa al jurat, ha estat format per: Jordi Cornudella, Xavier Folch, Enric Sullà, Marta Pessarrodona i Marc Romera.

Llistat de persones i obres guanyadores del premi

2002. Marc Romera i Roca: “La pau del cranc”

2003. Yannick Garcia Porres: “De dalt i de baix”

2004. Enric Virgili Carbonell: “Mamut”

2005. Antoni Ibàñez i Ros: “Una certa penombra”

2006. Dolors Miquel i Abellà: “Missa pagesa”

2007. Albert Roig: “A l’encesa”

Finalista premiat: Josep Domènech Ponsatí: “Apropiacions degudes i cia”

2008. Declarat desert

2009. Albert Balasch: “La caça de l’home”

2010. Adrià Targa i Ramos: “Boques en calma”

2011. Jaume Subirana: “Una pedra sura”

2012. Anna García i Garay: “Els mots encreuats”

2013. Manel Ollé: “Bratislava o Bucarest”

2014. Josep Domènech i Ponsatí: “El Càcol”

2015. Eva Baltasar: “Animals d’hivern”

2017. Joan Puigdefàbrega: “Deshora”

2018. Miquel Àngel Llauger: “Fourmillante”

2019. Francesc J. Gómez: “A l’enforcall”