San Andrés a Petén (Guatemala) ha rebut el VII Premi ICAP a la Innovació en reconeixement a la feina feta en la implementació de la gestió de residus sòlids.
El guardó, atorgat pel XX Foro de la Función Pública de Centroamérica y el Caribe, guardona les idees innovadores implementades per les institucions dels països membre de Centre Amèrica i el Carib en el camp de l’administració pública, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i promoure el seu benestar en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)
El municipi va inaugurar una planta de tractament, compostatge i triatge que ha estat redefinida amb l’assessorament i acompanyament d’un equip de l’Ajuntament, format per personal tècnic i directiu de Cooperació i de l’Àmbit de Gestió de Qualitat Urbana i Mobilitat, i amb el suport del Fons Català de Cooperació.
Aquest projecte, que ha rebut un finançament de 40 mil euros, serà la primera planta de la zona i servirà de prova pilot i model per tal de replicar-la als altres 8 municipis que hi ha al voltant del llac Petén Itza, una zona d’alt valor ecològic, per tal de millorar i sistematitzar la recollida de residus sòlids, en especial els envasos plàstics (PETS). Implementant la recollida separada d’envasos, paper i material orgànic. Si han implicat tant les administracions de la zona com les escoles, les associacions de veïns i comerciants.
Aquesta planta, i tota la feina que s’ha fet per conscienciar i explicar la nova metodologia de recollida d‘escombraries als veïns i veïnes implicats, servirà com a punt de partida per a la resta de municipis del llac.
Els tècnics municipals, d’un i altre ajuntament, han compartit coneixements i propostes i per tal de trobar solucions al problema de recollida de residus de la zona.
L’alcalde de San Andrés, Milton Saúl Méndez, i tècnics guatemaltecs van visitar Sant Cugat l’any 2017 i van veure com es gestiona la recollida de residus aquí (punt verd, disseny i seguiment de les rutes dels camions, participació de les escoles i veïns i veïnes…) Els tècnics santcugatencs s’han desplaçat a Guatemala en tres ocasions per tal de compartir i acompanyar en la construcció de la planta i el desplegament del nou model de gestió.