Comerç / Cultura

La 2a Festa del Tomàquet Mandó de Collserola a Sant Cugat se celebrarà el 2 de setembre a la plaça de Barcelona

25/07/2023
Comparteix aquesta notícia

L’objectiu de la festa és donar a conèixer l’agricultura de la Serra de la mà dels diferents productors locals

 

La 2a Festa del Tomàquet Mandó de Collserola a Sant Cugat se celebrarà el 2 de setembre a la plaça de Barcelona. La Festa del Tomàquet Mandó de Collserola és una iniciativa creada el 2022 per l’Associació Collserola Pagesa i impulsada pels seus integrants i l’Aula Gastronòmica de Sant Cugat, amb el suport de l’Ajuntament i del Parc Natural de la Serra de Collserola.

El seu objectiu és donar a conèixer l’agricultura de la Serra de la mà dels diferents productors locals. També posar en valor una agricultura històrica, de proximitat i basada en la sostenibilitat i l’alta qualitat alimentària i gastronòmica. Tot això en un context lúdic i de caràcter familiar.

La festa té lloc les primeres setmanes de setembre i s’ubica a l’emblemàtica Plaça de Barcelona. Allí es divideix en diferents espais i s’hi desenvolupen diverses activitats durant tot el dia.

El cor de la festa són els productors locals (repartits amb les seves paradetes al voltant de la plaça i presents durant tota la jornada) que permeten als assistents conèixer què ofereix la Serra Collserola i omplir el rebost amb els seus productes agroecològics.

Al voltant de la fira de productors destaquen, entre d’altres activitats, els tallers de cuina familiar i els showcooking de cuina a la cuina-escenari organitzada per l’Aula Gastronòmica. Sense oblidar la part més lúdica de la fira, representada per la música i l’arrossada popular.

La passada edició, que va tenir lloc el 10 de setembre, va representar tot un èxit, superant les expectatives d’assistència i venda tant de tiquets per a l’arrossada (més de 150) com de quilos de Tomàquet Mandó (més de 300 kg).

 

La nova edició de la festa manté l’essència i estructura de l’any passat amb algunes novetats i canvis. Enguany s’avança al 2 de setembre, per tal d’assegurar una major quantitat de de Tomàquet Mandó per a la venda.

 

 

 

L’horari –des de les 10 del matí fins a les 16h– permetrà els assistents adquirir i degustar producte dels productors locals i gaudir, en paral·lel, de les diferents activitats: els tallers familiars d’apicultura per part de Melvida i el d’elaboració de conserves amb Tomàquet Mandó per part del cuiner Josep Vidal de l’Aula Gastronòmica i el productor Alfred March de La Rural; el showcooking sobre el Mandó com a varietat de tomàquet mediterrània de la mà de la cuinera Alessandra Manetti de l’Aula Gastronòmica i el productor Paul Domènech de Can Domènech; el taller de cuina i maridatge amb vermut de Collserola per part del Cuiner Mario Adame i el vinyeró Íñigo Haughey de Rabassaires; el tastet de productes ecològics “Menja’t Collserola” per part de La Transformadora.

 

A les 13h, el grup musical Fenya Rai! amenitzarà l’hora del vermut per donar pas al Dinar Popular organitzat i elaborat per l’Associació Collserola Pagesa i els i les talleristes de l’Aula Gastronòmica de Sant Cugat. Serà el moment de degustar una deliciosa amanida de Tomàquet Mandó i un arròs popular a base de productes de Collserola. Els tiquets del dinar es podran adquirir des de les 10 h del matí i costen 12 € amb beguda inclosa.

 

Com a principal novetat, la jornada finalitzarà amb una trepitjada popular de raïm a peu descalç per a tota la família a càrrec de Rabassaires, projecte emergent que està recuperant espais en desús per retornar la vinya al Vallès Occidental i a Collserola.

 

A més dels productors i entitats ja mencionades cal destacar la col·laboració dels productors locals presents a la festa: L’Associació Collserola Pagesa, Can Domènech, L’Ortiga, la Cooperativa L’Olivera, l’Associació La Transformadora de Collserola, La Rural, Melvida, el projecte Rabassaires i els cervesers artesans locals Senglaris i La Florestina

 

 

Programació de la Festa:

 

10 h Inici del Mercat agrícola de Collserola. Verdures, hortalisses, fruites, mel, olis, vins, cerveses artesanes i altres productes de proximitat. Associació Collserola Pagesa.

10.30 h Taller familiar La mel és vida! amb Melvida.

11 h Taller de cuina de mercat. El Tomàquet Mandó, a la cuina mediterrània amb Alessandra Manetti, Paul Doménech. Aula Gastronòmica Sant Cugat i Can Doménech

11.30 h Taller de cuina familiar. Fem conserva de Tomàquet Mandó amb Josep Vidal i Alfred March. Aula Gastronòmica Sant Cugat i La Rural

12 h Taller maridatge. Platillos amb producte de Collserola, vins i vermuts amb Mario Adame i Iñigo Hauguey. Aula Gastronòmica Sant Cugat i Rabassaires

13 h Vermut Musicat amb Fenya Rai! Cançó i festa popular a la plaça!

14 h Dinar Popular 12 €. Associació Collserola Pagesa i Aula Gastronòmica Sant Cugat

16 h Premsada tradicional de raïm i fi de festa. Vine a xafar raïm!

 

Sobre el Tomàquet Mandó

La varietat de tomàquet ‘Mandó de Collserola’ s’ha conservat des de fa generacions a la masia de Can Mandó, dins el Parc Natural de la Serra de Collserola (PNSC). Es tracta d’una varietat recuperada a partir de la iniciativa i l’esforç dels agricultors locals, que compta amb el suport del Consorci en el marc del Pla Agropecuari del Parc.

Des de fa 2 anys, s’ha creat una xarxa de comercialització conjunta entre els membres de l’Associació Collserola Pagesa, per posar en valor aquest preuat tomàquet.

El tomàquet ‘Mandó de Collserola’ es caracteritza principalment per ser un fruit gran, ple, saborós, de forma esfèrica-aplanada i de pell fina de coloració vermell-ataronjat. En definitiva, un tomàquet amb gust a tomàquet.

 

Sobre l’Aula Gastronòmica de Sant Cugat

L’Aula Gastronòmica de Sant Cugat és un equipament que forma part de la Xarxa de Centres Culturals de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. És alhora una iniciativa que neix amb l’objectiu de difondre la cultura gastronòmica i alimentària del nostre entorn a partir de cursos, tallers i altres activitats de caire popular i amb un component lúdic.

L’aula, inaugurada el setembre de 2015, es troba situada al Casal Torreblanca i es composa d’una cuina totalment equipada amb capacitat per a 14 assistents.

Els cursos i tallers s’organitzen a partir d’un calendari trimestral i les desenvolupen professionals del sector (cuiners, sommeliers, pastissers, gastrònoms…) amb àmplia experiència en la docència. Les temàtiques dels tallers son molt diverses: cursos d’iniciació, cuina de mercat, cuines del món, cuina temàtica, tast de producte (vins, cerveses, formatges…), elaboració de pà i pastisseria, maridatges… Així com una programació per als més petits.

Paral·lelament, l’Aula participa i impulsa altres projectes i activitats com La Festa del Tomàquet Mandó de Sant Cugat, on aporta l’experiència i els professionals pel desenvolupament dels tallers i showcookings així com l’organització de l’arrossada popular.

 

Sobre els professors dels tallers i showcookings:

En Josep Vidal és restaurador i xef del seu propi restaurant des de fa més de 25 anys. Va estudiar cuina a l’escola Hosteleria de Barcelona i pastisseria a l’escola Hoffman. Durant un temps va elaborar i comercialitzar conserves ecològiques i fa d’assessor gastronòmic. És un dels nostres professors veterans, on des del seu inici ha impartit diversos tallers de cuina.

A la Fira del Mandó de Sant Cugat del Vallès impartirà el taller familiar fem conserva amb el tomàquet mandó juntament amb l’Alfred March (La Rural).

L’Alessandra Manetti forma part de la gran comunitat italiana que viu de manera estable a Barcelona. És sòcia fundadora de l’associació gastronòmica Manjaretti que pretén canalitzar la gastronomia com a eina de transformació social. Sociòloga i cuinera, combina ambdues identitats tot col·laborant en diverses activitats culturals enfocades a la gastronomia. Des de fa anys imparteix tallers i dinamitza activitats de cuina dirigides a grups, equips d’empreses i comunitats per ensenyar no només les receptes i les tècniques culinàries sinó també transmetre la cultura, les tradicions i les històries que les acompanyen.

A la Fira del Mandó de Sant Cugat del Vallès impartirà el showcooking El Tomàquet Mandó a la Cuina Mediterrània juntament amb el productor Paul Domènech (Can Domènech).

En Mario Adame és un jove Cuiner d’Acapulco, Mèxic, resident a Barcelona. Va arribar a Catalunya per complementar la seva formació com a Arquitecte però el destí el va dur a ficar-se de ple en una de les seves grans passions, la gastronomia. A més del seu projecte d’experiències gastronòmiques a Barcelona, on treballa al voltant de la fusió entre la cuina local i la gastronomia mexicana, col·labora amb diferents escoles de cuina.

A la Fira del Mandó de Sant Cugat del Vallès impartirà el showcooking platillos amb producte de Collserola, vins i vermut, juntament amb el vinyeró Íñigo Haughey de Rabassaires (@rabassaires).

En Manel Guirado és un del professors més veterans de l’Aula. Comunicòleg, cuiner i sommelier de formació, és sobretot un apassionat de la gastronomia. Ha escrit en publicacions com la revista @cuinacat , @timeoutbcn o @el_pais setmanal i col·labora amb escoles i facultats com @escuelabellart, @turismosantignasiHTSI i @culinaryinstitutebarcelona. És coordinador de l’Aula Gastronòmica.

A la Fira del Mandó de Sant Cugat del Vallès coordinarà els tallers I showcookings, així com l’arrossada popular.