Ciutat / Cultura

Les obres de La Unió avancen a bon ritme per convertir aquest edifici en un espai de referència cultural i social al centre de Sant Cugat

11/12/2018
Comparteix aquesta notícia
Obres al Teatre de la Unió

En aquests moments els fonaments i l’estructura ja estan pràcticament acabats, a falta tan sols de completar la coberta de la sala Teatre
Està previst que les obres finalitzin a l’estiu del 2019
La rehabilitació de La Unió és un gran projecte de ciutat que contribuirà a dinamitzar social i culturalment el centre urbà

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha visitat aquest matí les obres de rehabilitació de la seu de La Unió Santcugatenca, impulsades pel Consorci de Gestió format per l’Ajuntament i aquesta entitat. Les obres, que avancen a bon ritme, es van iniciar al desembre del 2017 i suposen una inversió inicial d’obra de 4’4 milions d’euros. La visita ha comptat amb la presència de la Junta de La Unió Santcugatenca, presidida per David Pujol, pel tinent d’alcalde de Territori, Medi Ambient i Participació, Joan Puigdomènech, i la regidora de Cultura, Promoció Econòmica i Ocupació, Sílvia Solanellas.

En aquests moments els fonaments i l’estructura dels nous edificis ja estan pràcticament acabats, a falta tan sols de completar la coberta de la sala Teatre i la part de l’escenari. També s’han iniciat els treballs d’execució de les parets interiors dels edificis i la implantació de les instal·lacions generals dels serveis (electricitat, aigua, gas…). Les fases que encara falten per enllestir són l’adequació dels paviments, la compartimentació d’espais, els revestiments de parets i sostres i acabar de col·locar les instal·lacions.
Està previst que les obres de rehabilitació finalitzin a l’estiu del 2019 i que a partir de llavors les entitats de La Unió puguin disposar de l’edifici el més aviat possible.

A partir d’aquell moment també s’iniciarà el procés per fer l’adequació esceno-tècnica a la sales Teatre i Clavé. Entre d’altres actuacions caldrà instal·lar les butaques retràctils, la il·luminació i adequació de la caixa escènica. L’objectiu és que a principis del 2020 s’hi puguin desenvolupar activitats artístiques a la nova seu de La Unió.

“Aquest és un gran projecte de ciutat”, ha remarcat l’alcaldessa, “que avança positivament amb la previsió d’acabar a l’estiu del 2019. El nostre objectiu és que les seccions de La Unió puguin fer ús dels espais de la nova seu el més aviat possible”. Fortuny també ha destacat que “la rehabilitació de La Unió forma part d’un projecte per impulsar el centre de la ciutat, amb altres iniciatives que hem dut a terme com la remodelació del Mercat Vell i la construcció d’un edifici amb habitatge protegit a l’avinguda Rius i Taulet”.
D’altra banda, el president de La Unió, David Pujol, ha agraït l’esforç i la fermesa de l’Ajuntament “per poder tirar endavant aquest projecte”. Pujol també ha assegurat que seria “excel·lent” que les seccions de La Unió poguessin fer ús dels espais de l’edifici a partir del setembre de l’any 2019.

La Unió fa la força

El projecte, impulsat pel Consorci de Gestió format per l’Ajuntament i aquesta entitat, inclou la remodelació de tots els espais de La Unió, uns 3.400 metres quadrats. Els treballs van a càrrec de l’empresa constructora Calaf i el projecte arquitectònic és obra del despatx d’arquitectes Dilmé Fabré Torras i Associats.
Com a elements més destacats del projecte de rehabilitació, cal recordar que la sala Teatre disposarà d’una gran flexibilitat gràcies a unes grades retràctils que permetran encabir fins a 400 espectadors asseguts i 800 a peu dret. A més a més, la sala Anselm Clavé tindrà llum natural –amb finestrals al carrer i al pati interior-, una escena modulable i adaptable, i podrà dividir-se en dues sales. D’altra banda, la primera i la segona planta de l’edifici suposaran un guany d’espai per a les diferents seccions i activitats de La Unió amb múltiples sales repartides en els dos nivells superiors de l’edifici.
Així mateix, cal destacar que aquesta rehabilitació aposta per la sostenibilitat i l’ecoeficiència ja que la nova seu de La Unió incorporarà mesures per a la recuperació de l’aigua, l’estalvi energètic i les energies renovables.
Finalment, també cal subratllar que el Consorci de La Unió (format per Ajuntament i entitat) segueix treballant per establir un model de gestió d’aquest espai.

Un projecte de ciutat que revitalitza el centre

La rehabilitació de La Unió s’emmarca en el pla de millora urbana del nucli històric “Ets el centre” impulsat per l’Ajuntament, que busca dinamitzar aquesta zona com a nou espai de centralitat social, comercial i cultural. Aquest pla també contempla altres iniciatives com la remodelació del Mercat de Pere San o la construcció d’un nou edifici a l’avinguda Rius i Taulet (amb habitatge de protecció oficial, locals comercials i un aparcament públic).
La Unió Santcugatenca
La Societat Coral la Unió santcugatenca és una entitat cultural centenària, nascuda el 1900, situada al bell mig del centre urbà de Sant Cugat. La societat compta actualment amb uns 600 associats i 8 seccions.