Ciutadania / Cooperació

Sant Cugat reflexiona sobre el dret universal d’accés a l’aigua

19/03/2021
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat commemora dilluns 22 de març el Dia Mundial de l’Aigua

Amb la col·laboració de Xarxa Solidària, s’ha programat una exposició a l’Ajuntament i una acció a les fonts de la ciutat per reflexionar sobre l’accés universal a l’aigua

El proper dilluns, 22 de març, se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. El departament de Cooperació de l’Ajuntament ha preparat dues accions per commemorar la data i sensibilitzar la ciutadania per garantir l’accés universal a l’aigua com a un dret elemental de totes les persones:

Exposició “Aigua d’aquí i d’allà”

Durant la setmana vinent al vestíbul de l’Ajuntament. Realitzada per Enginyeria Sense Fronteres amb el suport de cooperació de l’Ajuntament.  Recull una selecció dels projectes de cooperació al desenvolupament en aigua i sanejament que s’han portat a terme des de Sant Cugat, ja sigui executats directament per l’Ajuntament en projectes de cooperació directa, en els que tècnics municipals acompanyen tècnics d’altres ciutats, o executats per entitats a través de les subvencions de cooperació indirecta.

L’exposició l’Aigua allà i aquí narra l’estat del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament a escala global i les conseqüències que implica no poder-ne gaudir en plenitud. Així mateix, també descriu l’acompliment d’aquest Dret a nivell global i local a través de l’ODS 6 (aigua neta i sanejament per a tothom) i la visibilització de les tendències globals en matèria de model públic o privat en la gestió de l’aigua.

Acció a les fonts de Sant Cugat

La Xarxa Solidària, amb el suport de l’Ajuntament, ha preparat una acció de sensibilització que es posarà en marxa aquest divendres i fins a mitjans de la setmana vinent. Posaran a cada font de la ciutat un cartell per a reflexionar sobre l’accés universal a l’aigua. Aquest cartell contraposa la realitat de casa nostra amb la realitat dels països on estan treballant.

Seran 43 cartells, amb dades concretes, que trobareu repartits per més de 140 fonts de Sant Cugat des del divendres 18 fins al 25 de març.

28 anys de la declaració de les Nacions Unides

El Dia Mundial de l’Aigua va ser declarat per resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides el 22 de març de l’any 1993. Aquesta diada va ser proposada formalment per l’Agenda 21 de la Conferència de les Nacions Unides pel medi ambient i el desenvolupament de Rio de Janeiro.

  • Només un 3% de tota l’aigua que hi ha a la Terra és dolça.
  • D’aquesta, l’1,74% es troba en forma de gel a les glaceres i als casquets polars.
  • Si en restem l’aigua atmosfèrica, la que forma part dels éssers vius i la de constitució dels sòls, només queda un 0,007% d’aigua disponible per als éssers humans.