Ciutadania / Cooperació

Sant Cugat presenta la programació del Dia Internacional dels Drets Humans

09/12/2020
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament programa una desena d’activitats per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans

L’acte central tindrà lloc el proper 12 de desembre a la rambla del Celler amb la instal·lació i performance de carrer ‘Murs’

Durant tot el mes de desembre la ciutat acollirà conferències, espectacles teatrals, conta-contes i exposicions vinculades amb la promoció dels drets de les persones

Aquest dijous Sant Cugat commemora el Dia Internacional dels Drets Humans amb el lema ‘Treballem per a una ciutat de drets’. Ho fa coincidint amb el 10 de desembre, dia designat per l’Assemblea General de les Nacions Unides com el Dia dels Drets Humans, ja que va ser en aquesta mateixa data de l’any 1948 quan es va signar la Declaració Universal dels Drets Humans.

L’Ajuntament ha programat durant tot el mes una desena d’activitats per refermar el seu compromís amb la defensa i promoció dels drets humans:

• Dimarts 01 de desembre, 2020 – Diumenge 10 de gener, 2021
Exposició. “Defensores, del cos-territori”
Hora: 10:30
Lloc: Museu del Monestir

• Dijous 10 de desembre, 2020
EN LÍNIA – Conferència. “El temps perdut als camps de refugiats”
Hora: 18:00
Lloc: Conferència virtual

• Divendres 11 de desembre, 2020
EN LÍNIA – Nits temàtiques de la Unipau. Conversa amb Miguel Pajares
Hora: 19:00
Lloc: Via Zoom

• Dissabte 12 de desembre, 2020 – Dissabte 19 de desembre, 2020
EN LÍNIA – Hora del conte. “La Pratina se’n va a la neu”
Hora: 08:00 – 22:00
Lloc: Canal YouTube Ajuntament de Sant Cugat

• Dissabte 12 de desembre, 2020
Instal·lació de carrer “Murs”
Hora: 12:00 – 21:00
Lloc: Rambla del Celler

• Dijous 17 de desembre, 2020
EN LÍNIA – Conferència. “El viatge de Mamadou”
Hora: 18:00
Lloc: Conferència virtual

• Dimarts 22 de desembre, 2020
Contacontes. “Teixint Llegendes”
Hora: 17:00
Lloc: Museu del Monestir

• Dilluns 28 de desembre, 2020
Espectacle de titelles. “Matito i la gota d’aigua”
Hora: 12:00
Lloc: Casa de Cultura

• Dimarts 29 de desembre, 2020
Assaig obert de l’obra de teatre “Annobón”
Hora: 19:00
Lloc: Sala UREF de la Floresta (Passeig de la Floresta, 24)

• Desembre
Instituts de secundària de Sant Cugat
Fòrums virtuals i gravats amb persones defensores de drets humans, en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, i la regidora de Salut i Ciutadania, Gemma Aristoy, participaran, el pròxim 12 de desembre a les 18h, en l’acte central del Dia Internacional dels Drets Humans, la instal·lació i performance ‘Murs’, que es podrà visitar des de les 12h i fins les 21h a Rambla del Celler.

Amb aquesta instal·lació, a mida real d’una doble tanca amb concertina i filat tensat, el centre de Sant Cugat esdevindrà un gran mur de denúncia contra l’Europa fortalesa. Una denúncia de la securitització de les fronteres a la Unió Europea i l’Espai Schengen que empra la cultura com a eina de protesta i resistència. La performance s’inspira en l’informe del Centre Delàs titulat “Aixecant Murs: Polítiques de la por i securitització a la Unió Europea”, d’Ainhoa Ruiz Benedicto i Pere Brunet.

La programació completa es pot consultar en aquest enllaç: https://santcugat.cat/programa/dia-drets-humans-2020 i en document PDF adjunt.

Treballem per a una ciutat de drets

El Pla Director de Cooperació, Pau i Drets Humans 2017-2021, aprovat al Ple Municipal del 19 de desembre de 2016 proposa com a línia estratègia la promoció dels Drets Universals i la Pau.

Des de 2013 l’Ajuntament participa del projecte pioner de Ciutats Defensores dels Drets Humans, amb altres institucions catalanes i municipis, per millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania de les ciutats participants. Des de novembre de 2017, Sant Cugat participa també del Programa Català de Defensors i Defensores de Drets Humans, de la Generalitat.

Sant Cugat compta també amb un ric teixit associatiu implicat en la promoció i defensa dels Drets Humans i amb la figura del Síndic Municipal de Greuges, que vetlla al municipi per la defensa de les llibertats i dels drets fonamentals.