S’actualitza la Guia de Salut Mental
Aquesta setmana ha tingut lloc la presentació de la nova Guia de Salut Mental, editada per agrupar tots els recursos de la ciutat en salut mental. L’acte ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Susanna Pellicer, i del representant de la Taula de salut mental de Sant Cugat, Toni Santander.
Aquesta nova Guia actualitza la que es va editar per primera vegada l’any 2011 per part de l’Ajuntament i la Taula de salut mental de Sant Cugat.
Els objectius d’aquesta actualització són:
• Incloure recursos nous que al 2011 no existien i actualitzar informacions sobre els que segueixen existint.
• Apropar el concepte de salut mental a tota la població parlant de Benestar emocional, oferint dins aquesta guia un decàleg de mesures per cuidar-lo en la vida quotidiana.
Cal tenir en compte que un malestar emocional cronificat pot provocar un trastorn mental greu; precisament per aquest motiu és important que la població incorpori l’hàbit de cuidar de la seva salut mental tant com cuiden la seva salut física.
En aquest sentit es calcula que actualment 1 de cada 4 persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, però aquesta dada anirà en augment en els propers anys. Concretament es preveu que l’any 2020 cinc de les deu malalties que causaran més discapacitat seran trastorns mentals. Aquestes malalties, que apareixen com a conseqüències de les alteracions del cervell, inclouen trastorns molt freqüents com ansietat, depressió o abús de l’alcohol i altres menys freqüents com l’esquizofrènia, el trastorn bipolar o el trastorn obsessiu compulsiu. En concret, es preveu que a l’any 2030 la depressió serà la principal causa d’incapacitat a escala global.
Nou local per a entitats de suport a la salut mental
Tal com va decidir la ciutadania de Sant Cugat en els darrers Pressupostos Participatius, a finals d’aquest any també hi haurà un nou espai per a entitats de suport a la salut mental.
La proposta, la tercera més votada amb 1.346 vots, la van presentar les entitats Assadegam, Pread i Grup TEA, amb la voluntat de disposar d’un local que serveixi de punt de trobada per als seus usuaris i usuàries i on poder dur a terme les seves teràpies i activitats.
Amb aquest objectiu, i després de valorar conjuntament les seves necessitats, s’ha acordat destinar els diners dels pressupostos participatius a la compra i adequació de dos locals contigus de Promusa situats al carrer Benet Cortada, 59.
L’espai, de 186 metres quadrats útils, comptarà amb quatre despatxos, dues sales de grup i teràpies, una sala polivalent, tres lavabos, un dels quals adaptat, i un petit office. El local, de titularitat municipal, serà la seu d’aquestes entitats (tal com es determini en el conveni d’ús) però també s’hi podran fer altres activitats d’interès pel barri.
Actualment s’està acabant de redactar el projecte executiu i la previsió és poder començar les obres a finals d’estiu i tenir el local a punt abans d’acabar aquest any.
Podeu consultar l’estat de tots els projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius 2018-2019 a decidim.santcugat.cat/processes/pressupostparticipatiu