Ciutadania

L’exposició “Expressions fotogràfiques de Sant Cugat” obrirà els actes de commemoració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme

28/03/2023
Comparteix aquesta notícia
L’exposició “Expressions fotogràfiques de Sant Cugat” obrirà la programació dels actes de commemoració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme
L’objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i avançar cap a una societat més inclusiva
La regidora de Salut i Ciutadania, Gemma Aristoy, ha presentat aquesta tarda les activitats que s’han organitzat a Sant Cugat per celebrar el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme (2 d’abril). L’objectiu és fer visible el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) a la ciutat –es calcula que uns 900 santcugatencs i santcugatenques tenen aquest trastorn- com a pas imprescindible per avançar cap a la plena inclusió d’aquestes persones a la nostra societat. Totes les activitats compten amb el suport de la Taula TEA Sant Cugat formada per l’Ajuntament i una desena d’entitats socials de la ciutat i 5 dispositius professionals d’atenció bàsica i especialitzada al col·lectiu.
Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania i Salut: “Un any més, sant Cugat es bolca per sensibilitzar i conscienciar sobre l’autisme. Des de la secció de Ciutadania de l’ajuntament hem aconseguit la implicació de diferents serveis de la ciutat que treballen en benefici de la ciutadania, i en aquesta ocasió en benefici de les persones amb trastorn de l’autisme, però també de la resta de persones de la ciutat. Hem assolit, treballant conjuntament, una oferta variada per tal que pugui participar qualsevol persona. Aconseguint que avancem en la programació més inclusiva.”
En total s’han programat una desena d’activitats que s’iniciaran, aquest dijous amb la inauguració de l’exposició Expressions fotogràfiques de Sant Cugat, una mostra realitzada per alumnes de la Fundació Friends i la fotògrafa Julieta Devoto, que es podrà visitar durant tot el mes al Claustró del Monestir.
Diumenge, dia 2 d’abril, coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, s’il·luminarà la façana de l’Ajuntament i del Mercat Vell.
Una altra de les cites serà “Guia’m pel Monestir”, les visites guiades conduïdes per persones afectades per la síndrome d’Asperger. El projecte, impulsat pels Museus de Sant Cugat i la Fundació Friends, va néixer l’any 2014 com una aposta per la integració laboral i social d’aquest col·lectiu. És una activitat gratuïta i oberta a tothom, i que tindrà lloc els dies 9, 16, 23 i 30 d’abril, a les 11 h, al claustre del Monestir.
En el marc de la commemoració s’han programat també la conferència: Signes d’alerta per a infants amb TEA de 0 a 2 anys, on es presentarà un protocol adreçat a professionals, a càrrec de Conxa Buil psicòloga del CDIAP i  la Dra. Rosa Gassió neuropediatre del CDIAP (Dijous 13 d’abril, 12 h.
Casa de Cultura. Gratuït), i el taller: l’Acompanyament emocional en els infants amb TEA, activitat oberta a tothom, que tindrà lloc dissabte 15 d’abril, de 09 h a 12 h,a  la Casa de Cultura.
La música vindrà de la mà del grup Árboles Amarillos, format per membres del taller Jeroni de Moragas, que dissabte, 15 d’abril,  de 12:30 h a 13:30 h, oferirà un concert a la Plaça Barcelona.
Com en edicions anteriors el “Cicle de Cinema per a tothom” també tindrà un espai protagonista gràcies a la col·laboració dels Cinemes Sant Cugat i de Paidos Fundesplai. Diumenge 16 d’abril, a les 12 h, es projectarà Mario Bros la pel·lícula, en una sessió adaptada per a infants amb TEA, amb preu reduït.
La programació es tancarà amb la presentació del llibre: Neurodivina y punto, 40 años siendo autista y yo sin saberlo, a càrrec de l’autora Sara Codina. Serà dissabte, 29 d’abril, a les 11 h. Inscripcions: hola@aliats.com Aliats per l’autisme. C/ Castellví, 11.
CURTMETRATGE SOBRE EL TEA
L’Ajuntament i la Taula TEA Sant Cugat va impulsar l’any passat la producció del curtmetratge Fila 7 – Butaca 7, amb l’objectiu de visibilitzar el Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme. Escrit i dirigit per Joan Ramon Armadàs, explica una història real sobre inserció al voltant del Cicle de Cinema per a Tothom, una mostra de cinema que organitza el consistori mensualment als Cinemes Sant Cugat. La peça està rodada íntegrament a Sant Cugat i protagonitzada pels Miquel Sitjar i Mercè Rovira que han treballat al costat de famílies de la ciutat que conviuen amb l’autisme. Així el fil conductor del film és en Bernat Esteban, un jove actor amb TEA que ha interpretat el paper d’un adolescent al qual el cinema li fa por perquè està fosc i és molt sorollós. Amb l’ajuda dels pares i la seva germana (Anna Nubiola), en Bernat està disposat a tornar a anar al cinema en una sessió especial on el llums estan encesos i el volum està més baix. Podeu veure’l en aquest enllaç: https://youtu.be/BbmtHIeULXI