Ciutadania

L’Ajuntament publica el calendari 2023: “A Sant Cugat trenquem amb els rols de gènere”

22/12/2022
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament publica el calendari 2023: “A Sant Cugat trenquem amb els rols de gènere”

El calendari s’ha editat en col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art i convida a reflexionar sobre temes relacionats amb el feminisme

L’Ajuntament, en col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art, ha editat un calendari del 2023 sota el títol “A Sant Cugat trenquem amb el rols de gènere”. El calendari s’ha elaborat conjuntament des de l’àmbit d’Igualtat, feminismes i LGTBI amb l’Escola Municipal d’Art. En el procés de formació i creació han participat 47 alumnes del primer curs dels cicles formatius de grau superior d’il·lustració, animació, gràfica impresa i gràfica interactiva. L’alumnat ha dedicat dos mesos a reflexionar i documentar-se sobre els rols de gènere en el context de la nostra societat i a partir d’aquí han sorgit els 12 subtemes que il·lustren cada mes. A continuació s’ha treballat com traduir la idea en una imatge. A partir d’aquí han fet recerca de la idea gràfica i han experimentat amb la tècnica. La selecció de les 12 il·lustracions definitives s’ha dut a terme de forma conjunta entre l’Escola Municipal d’Art i l’Àmbit d’Igualtat, feminismes i LGTBI. El disseny, maquetació i seguiment d’impressió del calendari també l’ha dut a terme un alumne de Gràfica impresa com a tasca de pràctiques en empresa (FCT), amb el seguiment tutorial d’una professora. Així doncs, totes les il·lustracions parteixen d’un procés profund de formació i debat. El calendari vol ser un espai de crítica i reflexió per poder deconstruir aquests rols i d’aquesta manera poder avançar cap a una societat més feminista i igualitària.

Aquest calendari esdevé una oportunitat per fer arribar a les cases una proposta de reflexió entorn els rols de gènere, a través d’una clara aposta de foment del talent artístic del jovent del municipi. Pel tinent d’Alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Marco Simarro, “els rols de gènere són aquelles normes socials que dicten com s’han de comportar les persones segons el seu gènere i alhora creen una sèrie d’expectatives sobre la seva manera de ser, pensar i actuar. Aquests rols, tal com estan concebuts avui en dia, també contribueixen a perpetuar la discriminació de gènere i l’opressió. Només cal pensar-hi un moment per veure com s’atorga molt més valor a allò socialment considerat masculí mentre que allò femení es considera inferior. Per tant és important plantejar-nos aquesta reflexió, ser conscients de les desigualtats i actuar de forma conscient, tan individualment com col·lectiva, per poder anar superant aquests rols de gènere, tal com els tenim entesos”.

És la segona vegada que el consistori edita un calendari per sensibilitzar la població sobre temes d’alt interès social. El calendari es podrà recollir als centres educatius i als equipaments municipals. L’any passat, el calendari “Sant Cugat coeduca cada dia” va servir per potenciar la igualtat d’ensenyament i d’educació, de gènere i d’oportunitats, de tots els infants i joves.