La regidora de Ciutadania, Salut i Via Pública, Gemma Aristoy, ha valorat aquest matí el primer any de funcionament del servei primera acollida, adreçat a persones arribades recentment a la ciutat i que siguin estrangeres immigrades, sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària, refugiades, apàtrides o retornades.
En total s’han atès 61 persones (32 dones i 29 homes) provinents majoritàriament del Marroc (17), Hondures (9) i Colòmbia (8). En funció de cada perfil, el servei ha fet derivacions al CCAR (Comitè Català d’Ajuda al Refugiat), als serveis socials municipals, al servei el CITE (Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers) i al SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona). Cal destacar que, del total de les persones ateses, 10 són demandants d’asil.
Així mateix, n’hi ha 10 que ja han acabat l’itinerari del Servei de Primera Acollida (realització de 3 mòduls formatius) i 14 persones començaran els mòduls B i C aquest mateix trimestre.
Què s’ofereix amb la primera acollida?
El servei vol promoure l’autonomia personal de les persones estrangeres i catalanes retornades i la igualtat d’oportunitats entre la ciutadania. Inclou l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims per facilitar el viure i treballar a Catalunya.
Consisteix en una entrevista inicial, acompanyament, formació i certificació. La formació es divideix en tres mòduls:
- A) Llengua: mòdul per aprendre català i castellà (90 hores cadascuna)
- B) Coneixements laborals: mòdul sobre el mercat de treball (15 hores)
- C) Sant Cugat: mòdul per conèixer Sant Cugat i la realitat catalana (15 hores)
La Generalitat expedeix un Certificat d’Acollida per a totes les persones que acabin l’itinerari. Aquest certificat pot ser útil a l’hora de buscar feina o de fer valer la pròpia formació i experiència. A més, el Certificat d’Acollida és útil en els processos d’estrangeria com ara l’arrelament social, la modificació o la renovació d’autoritzacions de residència o l’adquisició de nacionalitat, entre d’altres.