Alcaldia / Medi ambient

Sant Cugat presenta la Declaració d’Emergència Climàtica i el Pla d’Acció per fer-hi front

09/12/2019
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat ja ho té tot a punt per declarar-se oficialment en emergència climàtica. Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte de presentació pública del text de la Declaració d’Emergència Climàtica a Sant Cugat, que es portarà a aprovació oficial al ple municipal del proper dilluns 16 de desembre.

L’acte de presentació ha estat presidit per l’alcaldessa, Mireia Ingla, i ha comptat amb la presència de la Comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó; el director de l’Institut Català Internacional per la Pau, Kristian Herbolzheimer; la meteoròloga de TV3, Gemma Puig; i diversos representants municipals i del teixit associatiu de la ciutat. A més, també s’ha presentat la imatge de la campanya municipal “Emergència climàtica. Sant Cugat compromesa”.

La Declaració d’Emergència Climàtica a Sant Cugat es pot consultar a www.santcugat.cat/emergencia-climatica (també l’adjuntem en aquesta nota de premsa). El text reconeix “l’estat d’emergència climàtica” del món i la necessitat d’una “resposta mundial ràpida, urgent i des de tots nivells, des dels internacionals als locals”.  La Declaració també remarca que ens trobem en una situació de col·lapse i que es presenten enormes reptes “per als sistemes de sosteniment de la vida de centenars de milions de persones”. En conseqüència, es proposa promoure acords locals i de país per tal d’assolir uns objectius que garanteixin “la continuïtat de la vida que habita aquest planeta”.

 Pla d’Acció per lluitar contra el canvi climàtic

La Declaració acorda impulsar urgentment un Pla d’Acció “centrat en impulsar la transició cultural col·lectiva envers la sostenibilitat”. Està basat en cinc grans eixos d’actuació:

  1. Transició energètica: augment de la generació d’energia renovable i reducció de consums a Sant Cugat. Rehabilitació d’edificis per fer-los més eficients.
  2. Canvi en el model de mobilitat: foment del transport públic, de l’ús dels vehicles elèctrics i entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions per restringir els vehicles més contaminants. Redacció d’un nou Pla de Mobilitat i impuls de plans de desplaçament d’empresa.
  3. Transició alimentària: Aposta per l’alimentació saludable, basada en el consum d’aliments d’origen vegetal, de temporada i proximitat. Vincular aquesta aposta a la producció a Sant Cugat, amb l’objectiu d’augmentar l’activitat agropecuària.
  4. Residu Zero: implementació dels principis de consum responsable i l’economia circular, restricció de l’ús de plàstics d’un sol ús i foment de la reparació i la reutilització.
  5. Infraestructura verda i biodiversitat: implementació de la gestió sostenible i amb criteris d’adaptació al canvi climàtic dels ecosistemes urbans i periurbans, a través de les zones humides, espais verds, rieres i torrents.

Aquest Pla de xoc s’està elaborant amb l’ajuda de tècnics, científics i investigadors universitaris amb l’objectiu de tenir-lo aprovar a principis del 2020.

Crida a implicar-se amb la Declaració

L’emergència climàtica és un tema de ciutat. Per això l’Ajuntament anima tota la ciutadania, entitats, institucions i teixit empresarial a sumar-se a aquesta Declaració i fer front comú per actuar davant el canvi climàtic.

Aquesta adhesió es podrà fer efectiva a través del portal municipal www.decidim.santcugat.cat a partir del dia 16 de desembre, una vegada hagi estat aprovada al Ple municipal.

Participació ciutadana a través de la Taula d’Emergència Climàtica

La lluita contra el canvi climàtic no és responsabilitat d’un únic organisme o institució, sinó que interpel·la el conjunt de la societat. Per això a partir de gener l’Ajuntament crearà la Taula d’Emergència Climàtica de Sant Cugat per implicar tota la ciutadana davant aquest repte.

Serà un òrgan participatiu, propositiu i que farà seguiment del Pla d’Acció davant l’Emergència Climàtica. La ciutadania podrà sumar-se a la Taula a través del portal decidim.santcugat.cat.