Alcaldia

Marta Pessarrodona, Àngels Ribé i Josep Pla-Narbona, fills predilectes de Sant Cugat

24/04/2023
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament ha nomenat aquesta tarda, en un ple extraordinari, fill i filles predilectes de Sant Cugat l’escriptora Marta Pessarrodona i els artistes Àngels Ribé i Josep Pla-Narbona. L’acte ha comptat amb la presència d’unes 80 persones i de l’escriptor Àlex Susanna, que ha glossat la figura dels tres homenatjats.

L’atorgament d’aquests títols –regulat al reglament municipal d’honors, distincions i protocol- ha estat impulsat a nivell ciutadà per:

  • Josep Pla-Narbona: Comissió de treball pel reconeixement de Pla-Narbona.

Amb motiu del nomenament, la comissió ha preparat una exposició al carrer i la projecció d’un documental. Del 24 d’abril al 28 de maig, l’exposició al carrer: “Fill predilecte de Sant Cugat. Temes recurrents en el llenguatge de Pla-Narbona”, es podrà veure a les places d’Octavià, Lluís Millet i Barcelona. D’altra banda, el dia 11 de maig, a les 19h, a la Casa de Cultura, es projectarà el documental “Pla-Narbona: crear per existir”. Organitzat per l’Ajuntament i presentat per Eva Virgili, directora de l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat, i Maria León Sanromà, de la família Pla-Narbona, el documental té com a base l’acte que va tenir lloc el 20 de maig de 2021 a l’Institut d’Estudis Catalans per fer memòria i renovar sobre la seva personalitat i la seva obra. Actualment, es treballa en el projecte de creació d’una beca Pla-Narbona per estudiants de disseny gràfic.

Pla-Narbona rep aquest reconeixement a títol pòstum.

  • Àngels Ribé: Taula d’Arts Visuals

Els membres de la Taula d’Arts Visuals han estat els promotors de l’atorgament del títol de filla predilecta a Àngels Ribé, que ha participat darrerament en exposicions col·lectives a Sant Cugat, com “Caminar sobre el Gel” i “Entusiasme”. I ha fet una mostra de nova producció: “Pas Mal”.

A més, el 4 d’abril de 2022 el Consell de Barri de la Floresta la va reconèixer amb la “Declaració d’Orgull Florestà”, proposta que va arribar al Consell de Barri de la mà de la Comissió de Cultura, la Comissió de Memòria, la Coral Tardor, l’Espai +60, el Senglar Cultural i l’Associació de Propietaris i Veïns de La Floresta.

  • Marta Pessarrodona: poetes i crítics literaris de Sant Cugat, entre els quals Sam Abrams.

La ciutat va homenatjar-la l’any 2021 amb motiu de la celebració dels seus 80 anys. Diversos poetes i crítics literaris residents a Sant Cugat, d’entre els quals destaca Sam Abrams, van reivindicar la seva figura sol·licitant que fos nomenada filla predilecta.

Una de les accions per celebrar el seu 80è aniversari va ser la creació d’un mural de grans dimensions a la Casa de Cultura per commemorar aquesta efemèride. A més, la biblioteca municipal de Mira-sol porta el nom de l’escriptora.

Perfils biogràfics

Josep Pla-Narbona (Barcelona, 1928 – Sant Cugat del Vallès, 2020)

Va ser un artista plàstic que s’expressava a través del dibuix, el gravat, la pintura, l’escultura i el disseny gràfic, sent aquesta dedicació com a grafista la més popular a nivell nacional i internacional. Els seus darrers trenta anys va viure i treballar a la Floresta. Ha guanyat diferents premis de pintura i dibuix, ha dissenyat escultures en col·laboració amb Joan Brossa, té obra en diferents museus com ara al MoMA de Nova York, és autor de capçaleres com Tele/eXpres, d’abundants portades de llibres i és autor d’excel·lents retrats , per exemple, de Salvador Espriu o de Joan Fuster. El Museu del Disseny de Barcelona li va dedicar el primer volum de la seva Col·lecció Imprescindibles. Va rebre el Premio Nacional de Diseño (2004), la Medalla d’Or del Cercle Artístic de Sant Lluc (2012) i la Creu de Sant Jordi (2019). Una de les seves darreres obres va ser el cartell pel Centenari de la Floresta, el 2019. Precisament, a la Floresta també se li concedí la Declaració d’Orgull Florestà.

Àngels Ribé (Barcelona 1943)

Aquesta artista s’emmarca en un moment de trencament dins les arts visuals contemporànies. Va ser una de les primeres artistes que va utilitzar de forma sistemàtica la performance i l’art d’acció. Aquesta pràctica l’ha mantingut al llarg de la seva trajectòria, barrejant-la amb l’escultura, la instal·lació, el dibuix, la fotografia i el vídeo. És una de les principals representants de l’art conceptual a Catalunya. La seva trajectòria ha estat reconeguda de manera institucional pel Premi d’escultura de la Fundació Vila Casas (2002), el Premi Nacional de Cultura (2012), el Premi Honorífic del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i de l’Associació Art Barcelona (2019), el Premio Nacional de Artes Plásticas (2020) del Ministeri de Cultura, i la Creu de Sant Jordi (2021) de la Generalitat de Catalunya.

Marta Pessarrodona i Artigues (Terrassa 1941)

És una de les intel·lectuals de més prestigi del país. Poeta, assagista, traductora, narradora, crítica literària, editora i articulista. Amb una trentena d’obres publicades des de l’any 1968, ha rebut nombrosos premis i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa (2013), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2019), el Premi Nacional de Cultura (2011), el Premi Prat de la Riba de periodisme (2007), el Premi Rosalía de Castro pel conjunt de la seva obra (2020), i el Premi Especial de Poesia de la Fundació Jesús Serra, guardó que reconeix la trajectòria de la seva obra poètica com a escriptora consolidada (2022).