Alcaldia / Cultura / Participació

Gerard Vilardebò guanya el concurs per a la realització d’un monument en record de les víctimes de la Covid-19

24/03/2022
Comparteix aquesta notícia

La proposta guanyadora del concurs per a la realització d’un monument en record de les víctimes de la Covid-19 de Sant Cugat ha estat l’obra de l’escultor de Vic, Gerard Vilardebó Soler. L’elecció s’ha fet entre 6 propostes presentades.

L’escultura estarà construïda amb planxes d’acer corten de 10 i 8 mm. de gruix que formen els semicilindres, amb unes dimensions que van des dels  3 m. d’alçada i un diàmetre de 0,75 m. (el més alt i estret que queda a l’interior del monument) fins a 0,55 m. d’alçada i un diàmetre de 4 m. el semicilindre més baix i ample (peça exterior del monument). Aquestes estructures estaran subjectades en la base per una llosa de 30 cm. de gruix de formigó.

L’escultura genera espais de trànsit per on circular, per recórrer-la, per viure-la. Dins de la circumferència que encercla el monument hi haurà col·locats, al nivell de terra, 4 llums que il·luminaran l’interior de l’escultura a les nits.

La idea principal de Gerard Vilardebó és la de retorn a la ciutadania, amb el disseny d’un monument que abraci, doni suport i esperança al conjunt de santcugatencs i santcugatenques. És per això que l’artista ha volgut representar els sis consells de barri amb sis semicilindres, que s’abracen entre si i units dins d’una mateixa circumferència que simbolitza la ciutat que els engloba.

Estarà situada al Parc Central, concretament a l’alçada del número 45 del carrer Manel Farrés, en un entorn natural que propiciï el recolliment.

El pressupost total del projecte és de 18.128 € (sense IVA), dels quals 1.000 € corresponen al disseny del monument.

Perfil de l’artista 

Gerard Vilardebò Soler, neix a Vic, el 19 de maig del 1992. S’inicia en el món de la forja artística per tradició familiar des de ben petit. Estudia a l’escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, on profunditza sobre el ferro i les seves manifestacions més artístiques. Segueix els estudis artístics a partir de l’aprenentatge de l’escultura amb totes les seves dimensions, materials i formes. Profunditza sobre tota la dimensió artística a partir del Grau Universitari de Belles Arts.

El seu terreny de creació són l’escultura i la instal·lació. En menys mesura treballa amb fotografia i pintura, estan sempre obert a noves formes d’aprenentatge i expressió, com podria ser la poesia.

Comitè de selecció

A proposta de l’Ajuntament, amb la finalitat que el projecte guanyador recollís la visió del major nombre possible de santcugatencs i santcugatenques, el comitè de selecció que ha escollit el projecte guanyadora ha estat format per les següents persones:

  • Xavier Humet (Consell de Ciutat)
  • Rebeca Galan (Consell de Ciutat)
  • Joan Cortadellas (Taula de la Gent Gran)
  • Joan Gimeno (Consell de Joves)
  • Berta Cortadellas (Consell d’Infants)
  • Jesús Àngel Prieto (Taula d’Art)
  • Imma Pueyo (Taula d’art)
  • Esther Madrona (tinenta d’alcaldia de Cultura)
  • Mireia Ingla (alcaldessa)