Alcaldia / Cultura

Francesc J. Gómez recull el 17è premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l’obra “A l’enforcall”

22/10/2019
Comparteix aquesta notícia

Dissabte, 19 d’octubre, Francesc J. Gómez va recollir el guardó com a guanyador del 17è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, que ha obtingut amb el poemari “A l’enforcall”. La presentació de l’obra va tenir lloc al Museu de Sant Cugat en el marc del 19è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, que té programades activitats fins al 9 de novembre.
El lliurament del premi va comptar amb l’assistència d’Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació, Esports i Joventut, de Jordi Cornudella, president del jurat i de l’artista Pep Codó, autor de l’escultura que va rebre el premiat.

Madrona va subratllar “la consolidació i el prestigi del guardó, que manté viva la figura de Gabriel Ferrater i la seva empremta a Sant Cugat”.
Francesc J. Gómez ha detallat que “al poemari es respira un ànsia de plenitud insatisfeta per la rutina, per les circumstància opressives, la insensibilitat i la distracció en què vivim”.
Cal recordar que aquest Premi -organitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater- és un els més ben valorats del país amb una dotació econòmica de 7.250 euros i inclou també la publicació i la distribució de l’obra per part d’Edicions 62.

Francesc J. Gómez

Nascut l’any 1971 a Barcelona. Es va llicenciar en filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer una estada de recerca a la Università di Roma “La Sapienza” i es va doctorar a la Universitat de Girona amb una edició del Tractat de les penes particulars d’infern de Joan Pasqual. Des de fa més de quinze anys compagina la feina a l’Editorial Barcino amb la docència universitària i amb l’estudi de Bernat Metge, Ausiàs March, Joan Roís de Corella, la tradició clàssica i la recepció de Dante en la cultura catalana medieval. Juntament amb Josep Pujol, és autor de l’antologia comentada d’Ausiàs March Per haver d’amor vida.

Ressenya de Jordi Cornudella, president del jurat

El premi d’aquest any ha estat una sorpresa. Un poeta de qui cap membre del jurat no havia sentit a parlar mai hi presentava un llibre rodoníssim i estranyament poderós. D’entrada, Pengeu-ne cada nit als enforcalls enlluerna per la forma: conté, repartits en tres parts, vint-i-cinc poemes de deu decasíl·labs cadascun (diguem-ne dècimes), travats tots ells per un joc de rimes estricte i una textura fònica insòlita; i es tanca, com si res, amb una sextina. A primer cop d’ull ja t’adones, també, que els poemes fan explícita la seva vocació d’inserir-se en la tradició sàvia (la Bíblia, Virgili, Ovidi, els trobadors, Abelard i Heloïsa, Dante, Shakespeare; i la Dickinson, i Eliot, i Pound, i Primo Levi; i fins i tot Fabrizio de André). Però la gràcia és anar descobrint com s’amaga al cor de cada poema, tan ben embolcallada pels versos que la diuen, la passió de la vida viscuda.

Obres i poetes guanyadors del premi

2002. Marc Romera i Roca: La pau del cranc
2003. Yannick Garcia Porres: De dalt i de baix
2004. Enric Virgili Carbonell: Mamut
2005. Antoni Ibàñez i Ros: Una certa penombra
2006. Dolors Miquel i Abellà: Missa pagesa
2007. Albert Roig: A l’encesa
Finalista premiat: Josep Domènech Ponsatí: Apropiacions degudes i cia
2008. Declarat desert
2009. Albert Balasch: La caça de l’home
2010. Adrià Targa i Ramos: Boques en calma
2011. Jaume Subirana: Una pedra sura
2012. Anna García i Garay: Els mots encreuats
2013. Manel Ollé: Bratislava o Bucarest
2014. Josep Domènech i Ponsatí: El Càcol
2015. Eva Baltasar: Animals d’hivern
2017. Joan Puigdefàbrega: Deshora
2018. Miquel Àngel Llauger: Fourmillante

Jurat

El premi s’ha caracteritzat per la qualitat dels membres del jurat, que han imprès aquesta vàlua en les obres triades. Aquests han estat, alguns dels membres destacables, durant els 17 anys d’història: Josep Maria Castellet, Francesc Garriga, Antoni Ibañez, Biel Mesquida, Imma Monsó, Dolors Oller, Segimon Serrallonga, Enric Virgili, Empar Moliner.

Els actuals membres del jurat són: Jordi Cornudella, Xavier Folch, Enric Sullà, Marta Pessarrodona i Marc Romera.

Les fotografies són de Localpress. En cas de publicar-les, cal citar la font.