Ajuntament / Alcaldia

“Entre les grans corporacions i les famílies, el govern sempre triarà les famílies”

02/09/2019
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament exigeix a Endesa a signar un conveni per garantir els drets bàsics de les famílies en risc d’exclusió

La companyia ha manifestat la intenció d’incomplir la Llei 24/2015, que prohibeix tallar el subministrament a persones i famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum, si l’administració pública el deute pendent abans de l’1 d’octubre

L’alcaldessa Mireia Ingla assegura que no acceptarà “cap xantatge” d’Endesa ni tampoc l’amenaça de talls de subministrament a 158 famílies
Segons ha informat la companyia a l’Ajuntament en una carta, aquestes famílies tenen deutes acumulats per valor de 113.000 euros en la factura de la llum i el gas

“Entre les grans corporacions i les famílies, el govern sempre triarà les famílies”. L’alcaldessa fa aquestes declaracions després de rebre d’Endesa una carta a l’agost, on la companyia informava del deute de prop de 113.000€ d’euros en factures de llum i gas que afecta 158 famílies vulnerables del municipi i advertia de possible talls de subministrament a partir de l’1 d’octubre si l’Ajuntament no es fa càrrec d’aquest deute.

Ingla ha explicat que “no acceptarà cap xantatge ni l’amenaça de privar d’un dret bàsic com són la llum i el gas a les famílies que ho estan passant més malament econòmicament. Al contrari: atendre i protegir-les és una prioritat per a nosaltres”.

En aquesta línia, avança que no es farà front a cap pagament fins que les empreses signin un conveni on quedi garantit i s’estableixin els fons previstos a la llei 24/2015, i la corresponsabilitat d’empreses i administracions.

L’alcaldessa defensa l’aplicació de la Llei 24/2015, aprovada pel Parlament de Catalunya arran d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), i que prohibeix els talls de subministrament a persones vulnerables i que té un grau superior al bo social (un reial decret llei) de l’Estat.

Ingla ha instat els ajuntaments afectats per les amenaces de tall de subministrament a organitzar-se “amb l’objectiu que cap família quedi a les fosques, cap infant sense escalf i cap llar sense els subministraments bàsics garantits”. A més, insta el Govern de la Generalitat (les conselleries d’Empresa i Coneixement, i de Treball, Afers Socials i Famílies) a assumir el lideratge jurídic i polític de la defensa dels drets energètics de la ciutadania més vulnerable del nostre país; a fer complir la llei, a impulsar la cooperació de les diverses administracions públiques; i a fer de paraigua en una negociació que, evidentment, “haurem de fer amb les grans companyies i a facilitar recursos econòmics per a la gestió del deute”.

De fet, aquest dilluns s’han reunit el Govern de la Generalitat, les Diputacions i les entitats municipalistes i de la societat civil per acordar una resposta comuna a la carta que Endesa ha enviat a 250 consistoris. En els propers dies, a més, l’Ajuntament participarà en diferents reunions que s’han convocat per abordar aquesta qüestió per part de les administracions locals i donar una resposta conjunta i coordinada.