Alcaldia / Cultura

Arrenca la Festa Major amb el pregó de la Taula de Salut Mental

28/06/2023
Comparteix aquesta notícia

Dimecres, 28 de juny de 2023

Centenars de persones han acompanyat el seguici i han omplert la plaça de la Vila per escoltar la lectura del pregó, on la Taula de Salut Mental ha destacat la voluntat de l’entitat perquè la seva veu “arribi a tots els racons de la vila i que se li doni prioritat a la salut mental de veritat”

Fins el diumenge 2 de juliol, la ciutat viurà la seva festa grossa, amb més de 170 activitats, sota el lema “Ho petem a la Festa Major!”

 

La Taula de Salut Mental ha donat el tret de sortida a la Festa Major de Sant Cugat 2023 amb la lectura del pregó. L’entitat pregonera d’enguany la conformen professionals del camp social, la psicologia i la psiquiatria, així com persones afectades i els seus familiars.

Durant el seguici pels carrers del centre de la ciutat, els pregoners han estat acompanyats per l’alcalde, Josep Maria Vallès, la resta d’autoritats municipals i centenars de persones que s’hi han acostat per celebrar l’inici de la festa. Com és tradicional, en el seguici han participat entitats locals com els Trabucaires, els Diables,  els Gegants, els Caparrots, o els Castellers. El seguici ha finalitzat a la plaça de la Vila, plena també de gent per seguir la lectura del pregó.

Els pregoners han destacat que són “un grup molt motivat, perquè el vostre benestar ens importa i volem una ciutat compromesa, sensible i lluitadora. Volem que se’ns escolti més enllà del pregó, que la nostra veu arribi a tots els racons de la vila i que se li doni prioritat a la Salut mental de veritat”. Tot seguit han conclòs el pregó fent una crida a la participació: “gaudiu molt de la festa, rieu, balleu, crideu aprofitant cada segon, ens mereixem moments d’esbarjo i desconnexió. Nosaltres continuarem treballant amb moltes ganes, il·lusió i empenta per la nostra i vostra salut mental i el vostre benestar. Perquè Això no va d’ells, va de nosaltres”.

L’alcalde, Josep Maria Vallès, ha dit de la festa major que “volem que sigui inclusiva, especialment avui, Dia de l’Orgull LGTBI. Per això avui llueix la bandera de l’Arc de Sant Martí a la plaça de la Vila”. I ha agraït als treballadors i tècnics de l’Ajuntament, als voluntaris de Protecció Civil i ADF, als sanitaris, a la Policia Local de Sant Cugat, als Mossos i als Bombers la feina que fan “perquè la Festa Major sigui possible. Per tant, vagi per endavant, el nostre més sincer agraïment per ser-hi”. Finalment, Vallès s’ha referit als pregoners, a la Taula de Salut Mental, i ha destacat “el seu compromís i la feina que fan. Una tasca que fan des de fa 15 anys a través d’entitats i serveis amb professionals, voluntaris i usuaris”.

Amb el lema “Ho petem a la Festa Major!” acompanyat d’una imatge de Sant Pere i Sant Cugat, la ciutat celebrarà la festa grossa fins diumenge 2 amb més de 170 activitats. Com és habitual la proximitat, la inclusió i la cultura popular seran els eixos vertebradors de la festa.

Un total de 82 entitats col·laboren en l’organització d’actes o en la gestió dels espais. Entre les més de 170 activitats programades, hi ha 78 propostes de música en directe, 65 propostes escèniques i de cultura popular i 22 propostes esportives. La festa es vertebrarà en 13 espais repartits al centre de la ciutat.

Novetats destacades

Enguany la Festa Major reubica espais com el Concurs d’Arrossos, el Parc Jove i la Festa Major Alternativa (tots tres passen a la zona del parc de can Vernet); estrena un nou espai per a la dansa (Pistes Parc Central); recupera la caseta del CPA; trasllada el Jazz a la plaça can Quitèria; concentra el Gospel al Celler Modernista; reubica la Taverna a la plaça Barcelona; i situa l’Espai d’Arreu a la pl. Magí Bartralot. També augmenta i diversifica la programació familiar, especialment els matins de dijous i divendres.

Així mateix, es modificarà una mica el recorregut del Seguici de Sant Pere fent-lo pujar pel carrer Enric Granados enlloc de donar la volta per les avingudes Rius i Taulet i Catalunya. D’aquesta manera s’aconseguirà retardar 30 minuts la sortida del seguici amb l’objectiu d’evitar una mica la calorada de les primeres hores de la tarda.

Finalment enguany també cal destacar que se celebrarà el 30 aniversari de la Botiga al carrer i els 40 anys de Ràdio Sant Cugat/Cugat Mèdia, que és el mitjà oficial de la Festa Major.

Per una mobilitat més segura

Una de les altres novetats més destacades d’enguany és la posada en marxa d’un servei gratuït de bus nocturn que unirà el centre de la ciutat amb els barris, permetent l’accés i la tornada a la Festa Major en transport públic. La mesura permetrà reforçar la seguretat viària –oferint la possibilitat de no agafar un vehicle privat- i, a més, també s’ha impulsat amb una clara voluntat de visió de gènere per tal de garantir espais segurs.

Els horaris del servei s’adaptaran al programa de la Festa Major, amb una última expedició 30 minuts després de la finalització dels concerts. En concret:

 • Dimecres i dijous, última sortida des del centre a les 3.00h
 • Divendres i dissabte, última sortida des del centre a les 4.30h
 • Diumenge, última sortida a les 23.30h

Les línies amb aquest servei serán:

 • L1 (centre – Mira-Sol)
 • L2B (centre – Can Mates)
 • L7B (Centre Volpelleres)
 • L3 (centre – la Floresta i les Planes)La freqüència de pas serà de 30 min per a les línies L1, L2B, L7B i de 60 min la L3. El recorregut serà l’habitual del servei, excepte les prolongacions de les línies en l’àmbit del centre comercial en la L7B.D’altra banda, com és habitual els FGC funcionaran de manera ininterrompuda durant tota la nit dels dies 29 i 30 de juny, i 1 de juliol, amb un tren cada hora i sentit de la línia S1. També funcionarà el Bus Llançadora Park and Ride (gratuït) amb el seu horari habitual per facilitar l’aparcament i l’accés al centre de la ciutat.

Una festa més inclusiva i accessible

 • Per una banda, s’ampliarà els horaris sense soroll i llums intenses a la fira d’atraccions per facilitar l’accessibilitat de tots els col·lectius amb necessitats especials: passa d’un sol dia (acció estrenada a la Festa Major de l’any passat) a tots els dies de 18 a 20 hores. D’altra banda, el programa de Festa Major incorpora pictogrames per assenyalar aspectes concrets d’accessibilitat o característiques dels actes a nivell de soroll, massificació i volum. Pel que fa a l’espai 0-3 anys del Racó Infantil, disposarà del nou espai “El racó del silenci” per infants amb dificultats o sensibilitats especials. Finalment, també cal destacar que la trobada gegantera comptarà amb la participació del Normag, una figura inclusiva dissenyada especialment perquè la seva colla gegantera (integrada dins la Colla de Sarrià i formada una vintena de persones amb diversitat funcional) la pugui portar arreu de Catalunya.

Sequera i Festa Major

 • Enguany a causa de la situació d’excepcionalitat per sequera no es faran activitats recreatives amb aigua. En aquest sentit, es tindran ben presents totes les mesures posades en marxa per tal de fer un ús correcte de l’aigua.

Comunicació

 • Els perfils a les xarxes socials són:  Facebook:  https://www.facebook.com/FestaMajorSantCugatI els hashtag, com sempre, serà #FMsantcugat
 • Tota la informació la trobareu disponible a www.santcugat.cat/festamajor
 • Instagram: @fmsantcugat
 • Twitter: @FMSantCugat
 • L’APP ‘FMSantCugat’ es pot descarregar, de manera gratuïta, a Apple Store i Google Play per dispositius Android, Iphone, Ipads i tauletes. Permet tenir la programació en tot moment a la butxaca, de manera itinerant.
 • D’altra banda, en col·laboració amb SOREA s’instal·laran fonts en diversos punts de la ciutat per tal de facilitar la hidratació de la ciutadania.