Ajuntament / Ciutat / Cultura

Sant Cugat signa el protocol per esdevenir ‘Capital de la Sardana 2023’

10/11/2022
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat signa el protocol per esdevenir ‘Capital de la Sardana 2023’

La proclamació tindrà lloc el 18 de març de 2023 en un acte públic al Teatre-Auditori

En la signatura del protocol han pres part, l’alcaldessa, Mireia Ingla; representants de la Confederació Sardanista de Catalunya; l’Entitat Sardanista de Sant Cugat; i la Comissió de la Capital de la Sardana

Sant Cugat es convertirà el pròxim dia 18 de març de 2023 en la ‘Capital de la Sardana’. Així ha quedat establert amb la signatura del protocol d’actuació que aquest matí han signat els membres del comitè organitzador, representat per l’alcaldessa, Mireia Ingla; i membres de la Confederació Sardanista de Catalunya; l’Entitat Sardanista de Sant Cugat; i la Comissió de la Capital de la Sardana.
Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: “La sardana i Sant Cugat mantenen un vincle estret des de fa molts anys. La plaça d’Octavià és l’epicentre del municipi on els sardanistes s’apleguen i ballen sota la música de cobla. És un orgull, per tant, que la nostra ciutat hagi estat elegida Capital de la Sardana aquest 2023. Mantenir vives tradicions com aquesta ha de ser un pilar de la nostra estratègia com a país, i iniciatives com aquest projecte ens hi ajuden molt.”
Xavier Tresserras, president de la Confederació Sardanista de Catalunya: “Volem que la sardana deixi petjada a Sant Cugat i que hi hagi un abans i un després de la capitalitat. La sardana ha de deixar de ser una activitat practicada per uns pocs per passar a ser una cosa de tots i totes, perquè és un dels pilars de la nostra cultura. Sant Cugat té el potencial per fer-ho.” 
Aquest òrgan serà l’encarregat d’organitzar i vetllar pel bon funcionament de les activitats de celebració programades entre el 18 de març de 2023 i el 10 de març de 2024.
Entre les activitats programades destaquen:
• La proclamació de Sant Cugat com a Capital de la Sardana, que tindrà lloc el 18 de març 2023 al Teatre-Auditori.  En aquest acte es llegirà el pregó de la capitalitat i s’estrenarà la sardana de la capitalitat, composada per a l’ocasió, i posteriorment es presentarà una placa commemorativa a l’Ajuntament.
• La Trobada Sardanista d’equipaments cívics, el 13 de maig al matí a la pl. Octavià.
• La Trobada d’escoles de cobla, el 4 de juny a l’EMMVA i a l’av. Gaudí.
• El 48è Aplec de la Sardana, que tindrà lloc el diumenge, 24 de setembre 2023, a la plaça Octavià.
• La Presentació de la Guia Sardanista 2024 i lliurament de Premis ‘Capital de la Sardana’, que tindrà lloc dissabte, 16 de desembre 2023, al Teatre-Auditori.
• La Festa anual de les colles sardanistes, tindrà lloc el 25 de febrer de 2024.
• La Cloenda de la Capitalitat de la Sardana, se celebrarà el 10 de març de 2024.
El programa també inclourà xerrades, presentacions de llibres, una exposició temàtica sobre la història de la sardana a Sant Cugat, ballades de sardanes i concursos. Així mateix, el protocol, signat avui, estableix la creació d’un apartat específic al web www.capitaldelasardana.cat amb tota la informació relativa a la capitalitat de la Sardana de Sant Cugat.