Ajuntament

Sant Cugat reforça el protocol d’actuació per atendre les persones sense llar

20/01/2021
Comparteix aquesta notícia

Amb l’objectiu d’atendre millor les persones sense llar que dormen al carrer, l’Ajuntament ha reforçat el protocol d’actuació davant aquesta complexa realitat social que és present a la ciutat. La voluntat és ajudar al màxim possible aquestes persones i oferir-los recursos i alternatives habitacionals perquè puguin millorar la seva situació, encara més davant el fred intens que fa durant els mesos d’hivern.

Per aquest motiu en els darrers mesos els departaments de Serveis Socials i la Divisió de Proximitat i Relacions amb la Comunitat de la Policia Local han treballat conjuntament per perfeccionar el protocol i el circuit d’atenció al sensellarisme. El resultat ha estat un document que recull i estableix totes les accions a realitzar. Moltes d’aquestes accions abans es feien sense estar concretament sistematitzades i ara totes han quedat recollides amb els protocols adequats, a més de millorar alguns aspectes que estaven pendents com per exemple establir un circuit de comunicació diari, determinar les funcions específiques de cada servei o en quines fases es realitza el treball conjunt.

Així mateix, s’està oferint a les persones sense sostre que fan ús temporal d’un centre d’acollida un servei de cura d’animals de companyia. Cal tenir en compte que als centres d’acollida no és permesa l’entrada amb animals. L’objectiu és que l’àrea de Benestar Animal pugui activar la xarxa de voluntaris per tenir cura temporal d’aquests animals. En aquests moments un servei molt similar està en marxa, en aquest cas dirigit a persones que tenen la malaltia de la COVID-19 i temporalment no poden tenir cura dels seus animals de companyia.

Situació de sensellerisme a Sant Cugat

En aquests moments l’Ajuntament té detectada aquesta situació al municipi

  • 3 persones vivint en furgoneta o  cotxe
  • 4 persones dormint al carrer
  • 2 persones en allotjament temporal

D’aquest conjunt de persones 8 són homes i 1 dones, i tenen una edat compresa entre els 20 i 50 anys. Cal tenir en compte, però, que la variabilitat i la mobilitat en les persones que no tenen llar és molt alta i que aquestes xifres podrien variar.

Què s’ofereix a les persones sense llar?

Els Serveis Socials ofereixen diferents recursos per millorar la situació d’aquestes persones: ús d’una pensió, relloguer d’habitacions, dutxes a Càritas, menjador social a Càritas… En la majoria de casos les persones sense llar en un primer moment no accepten cap tipus de recurs, tot i que posteriorment només a partir d’intentar establir un vincle mica en mica accepten algun dels recursos.

Com a servei d’atenció d’urgència, l’Ajuntament disposa del CUESB (Centre d’atenció a les urgències i emergències socials de Barcelona) amb qui es té un conveni de col·laboració. L’atenció al CUESB es pot activar tant des de la Policia Local com des dels Serveis Socials per atendre situacions d’urgència. Si la persona accepta, s’ofereix allotjament per una nit o cap de setmana i després els Serveis Socials realitzen una recerca d’allotjament alternatiu més estable.

Actuacions en cas d’onada de fred

En situacions d’onada de fred, Serveis Socials actua per atendre els casos de persones sense llar i també de persones amb llar però amb vulnerabilitat social (persones que viuen en habitatges aïllats i/o sense xarxa social i familiar). S’ha elaborat un llistat amb aquest col·lectiu i des de Creu Roja en avisos d’onada de fred (o calor) contacten amb ells per detectar qualsevol necessitat.

En casos de nevada una tècnica de Serveis Socials acompanyada per Policia o Protecció Civil visiten totes les persones d’aquest llistat per conèixer in situ les necessitats (mantes, menjar, butà, llenya, ….) o bé comprovar si cal activar algun recurs d’allotjament alternatiu temporal.

Què pot fer la ciutadania en cas de detectar aquestes situacions?

Han de trucar a la Policia Local (092) o enviar un missatge a [email protected].cat.

Projecte de futur: “Primer, la llar”

Properament l’Ajuntament iniciarà una prova pilot per oferir habitatges a persones sense llar. El projecte s’ha batejat com a “Primer, la llar”, i s’adreçarà a les persones sense llar que hagin acceptat recursos de millora de la seva situació. Properament es presentarà aquest projecte amb més detall.