Ajuntament / Habitatge

En marxa el nou model de llar compartida per a persones grans en risc d’exclusió social

12/04/2019
Comparteix aquesta notícia

S’inicia a Sant Cugat el model de llar compartida amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans en situació d’exclusió residencial, per manca d’habitatge adequat, per manca de recursos econòmics i per manca de xarxa de suport.

Es tracta d’una aposta clara per l’accés a l’habitatge protegit i d’una actuació més encaminada a combatre l’exclusió habitacional, amb la finalitat de proporcionar una llar accessible i assequible a aquest col·lectiu de persones.

Amb aquesta iniciativa es fa un pas més enllà del concepte assistencial per afavorir un model participatiu de convivència, on les persones puguin conviure, ajudar-se i acompanyar-se, evitant també situacions de soledat no desitjada.

L’Ajuntament última el condicionament d’un primer habitatge social protegit, en règim de lloguer, amb capacitat per a quatre persones, que podria estar disponible abans d’un mes. Es dóna així resposta a una de les demandes que la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat va fer a l’alcaldessa i que ha estat estudiada a les taules de treball conjuntes que es fan periòdicament.

 

Requisits per accedir-hi

  •  Ser més gran de 65 anys, en situació de vulnerabilitat residencial i/o social
  • Tenir autonomia física i mental
  • Les persones candidates seran derivades des de Serveis Socials, un cop avaluada cada situació personal

 

Espais privats i espais compartits

 Cadascuna de les persones tindrà la seva pròpia habitació on accedirà amb clau, per gaudir de la seva privacitat. Les habitacions disposen de llit, armari, tauleta, butaca, taula i televisió.

Compartiran la sala d’estar-menjador, la cuina, els banys, la rentadora i el pati. Cada persona disposarà a la cuina d’un armari amb clau com a rebost privatiu.

S’establirà una normativa de convivència que reculli els drets i deures de les persones llogateres, que disposaran de l’assessorament i orientació d’un treballador o d’una treballadora social.

Igualment les persones seleccionades rebran assessorament de forma individual i grupal per afavorir l’adaptació i la convivència.