Ajuntament

Sant Cugat estrena una Guia de recursos i una Auca per fer visible el TEA i avançar cap a la plena inclusió d’aquest col·lectiu

30/03/2021
Comparteix aquesta notícia

La regidora de Salut i Ciutadania, Gemma Aristoy, ha presentat aquest migdia les activitats que s’han organitzat a Sant Cugat per celebrar el Dia Mundial de l’Autisme (2 d’abril). L’objectiu és fer visible el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) a la ciutat –es calcula que uns 900 santcugatencs i santcugateques tenen aquest trastorn- com a pas imprescindible per avançar cap a la plena inclusió d’aquestes persones a la nostra societat.

Enguany la celebració arriba amb novetats importants: l’Ajuntament amb el suport de la taula de treball TEA Sant Cugat ha editat una Guia de Recursos i una Auca per explicar què és el TEA, com es pot expressar en un infant i quines son les senyals que permeten detectar-lo en etapes primerenques. Així mateix la Guia mostra els recursos de què disposa la ciutat per facilitant-ne l’accés a les persones amb TEA i les seves famílies.

Tant la Guia com l’Auca es presenten amb continguts accessibles per a tota la ciutadania i aptes per ser utilitzats en l’entorn educatiu i sanitari. La Guia està disponible en format digital i impresa, i l’Auca (inclosa dins la Guia) també s’imprimirà en format DIN A3 per poder penjar-la en espais de la ciutat. Aquests materials han estat elaborats per la dissenyadora Jana Martínez (disseny i concepte) i la il·lustradora Laura Fernandez (il·lustració).

Finalment, també s’ha creat un espai específic amb informació sobre el TEA al web municipal www.santcugat.cat/tea. A més, l’Ajuntament se sumarà al Dia Mundial de l’Autisme (2 d’abril) il·luminant de blau la façana de l’esifici consistorial. Finalment, també cal recordar que l’any 2016 l’Ajuntament va posar en marxa el projecte Guia’m d’inserció laboral de joves amb el síndrome d’Asperger com a guies de patrimoni cultural al Monestir.

Cinefòrum i Cicle de cinema per a tothom

Com en edicions anteriors, el cinema també tindrà un espai protagonista en el programa d’actes gràcies a la col·laboració dels Cinemes Sant Cugat i de Paidos Fundesplai:

  • Cicle cinema per a tothom (Cinemes Sant Cugat): cinema familiar adaptat per a infants amb TEA i obert a tothom. Les sessions es fan en condicions especials de so i de llum. Al vestíbul hi haurà espai de descans amb monitoratge. Tindrà les sessions següents:
  •  Dia 11 d’abril a les 12 hores. Tom i Jerry
  • Dia 16 de maig a les 12 hores. Fritzi
  • Dia 13 de juny a les 12 hores. El cargol i la balena

 Com a novetat, aquest cicle de cinema estrena nova imatge dissenyada per dues alumnes de l’Escola d’Art i Disseny EAD de Sant Cugat.

  •  Cinefòrum: Sessió gratuïta oberta a tothom de la pel·lícula “Larga vida y prosperidad de Ben Lewin” (VOSE) dirigida a tot el públic en general que estigui interessat a conèixer més coses sobre el Trastorn de l’Espectre Autista. En acabar es realitzarà un col·loqui, moderat per Joan Ramon Armadàs periodista i director de la revista el Cinèfil i acompanyat per la Psicòloga Elisabet Tomàs, especialista amb TEA des d’un apropament clínic i que actualment treballa com a Coach laboral a Specialisterne.