Ajuntament / Ciutadania / Medi ambient

Sant Cugat es compromet amb l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible

30/01/2019
Comparteix aquesta notícia

Sant Cugat s’ha involucrat en els reptes globals com l’Agenda 21 i el canvi climàtic i vol continuar sent al capdavant de les ciutats que s’impliquen i posen en pràctiques propostes per millorar el benestar de les persones.

Amb aquest horitzó, la ciutat se suma a la iniciativa de l’Agenda 2030 per buscar solucions i millorar el nostre entorn. Aprovada per les Nacions Unides, aquesta Agenda fixa un full de ruta per fer un ús sostenible dels recursos i fomentar societats pacífiques i inclusives. Per aconseguir-ho s’han establert 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Què estem fent a Sant Cugat?

L’Ajuntament ja ha celebrat una primera sessió de l’Agenda 2030 amb el Consell de Ciutat i la Comissió de l’Agenda 21 per presentar aquest horitzó de treball i proposar possibles entitats, organismes i empreses a convidar en el procés participatiu.

De moment l’Ajuntament ha realitzat una diagnosi del municipi sobre els 17 ODS, alineant-los amb el Pla d’Actuació del Mandat (PAM), i està preparant una estratègia per contribuir al seu assoliment amb la col·laboració de la ciutadania. En una primera fase, aquest any 2019, s’ha proposat treballar en quatre dels ODS:

• Igualtat de gènere (ODS 5): Volem aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes.
• Energia neta i assequible (ODS 7): Garantim l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones.
• Consum i producció responsables (ODS 12): Treballem per garantir modalitats de consum i producció sostenible.
• Acció climàtica (ODS 13): Adoptem mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

Participació ciutadana

L’Ajuntament ha organitzat uns primers tallers perquè les entitats, les empreses i la ciutadania facin les seves aportacions per aconseguir assolir els objectius de forma conjunta. Tindran lloc a les 18 hores el 12 de febrer (ODS 5 Casal Torre blanca); 13 de febrer (ODS 12 Casa de Cultura); 14 de febrer (ODS 7 i 13 Casal Torreblanca); 12 de març (ODS 5 Casal Torre blanca); 13 de març (ODS 12 Casa de Cultura) i 14 de març (ODS 7 i 13 Casal Torreblanca). Tothom pot inscriure’s al correu electrònic [email protected]

A més a més, a www.decidim.santcugat.cat també es poden fer propostes per aconseguir les fites marcades en qüestions socials, ambientals i econòmiques.

Els reptes de l’Agenda 2030

Aquesta eina ha de permetre afrontar els grans reptes globals de forma consensuada: eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom. Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aborden la problemàtica actual des de 5 grans àrees de treball: el planeta, les persones, la prosperitat, la pau i el partenariat. Cada ODS inclou diferents fites (en total 169) que contribueixen al compliment dels l’objectiu.
Tot i que l’Agenda 2030 està impulsada des de diferents administracions públiques, es tracta d’una iniciativa transversal on tots els agents de la ciutat han d’estar implicats: tothom ha de ser partícip per aconseguir assolir els objectius. L’Ajuntament és la institució idònia per a connectar la realitat local i regional amb les oportunitats que es presenten a Europa i al món i, en conseqüència, per a contribuir al desenvolupament sostenible a escala nacional i internacional.