Ajuntament

Sant Cugat acull el 19è Congrés d’Arxivística dedicat a la gestió i al tractament de les dades

26/04/2023
Comparteix aquesta notícia

Els dies 4, 5 i 6 de maig Sant Cugat acollirà el 19è Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya que organitza l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC). Amb el lema “Dades en acció: de la modelització a l’explotació” hi participaran al voltant de 300 professionals i comptarà amb actes oberts a tota la ciutadania (podeu consultar el programa sencer a: www.arxivers.cat).

Serà una trobada excepcional després que l’últim Congrés es va haver de fer de forma virtual a causa de la pandèmia. A més, per primera vegada es posarà en contacte el món de l’arxivística i el món de les dades. La finalitat de la trobada és conèixer i reflexionar sobre el govern, la gestió, el tractament i l’explotació de les dades, pensant en el futur de la professió de l’arxivística però sense obviar el present de l’exercici professional.

El més rellevant del congrés

Un dels aspectes més rellevants que es tractarà al Congrés és precisament els nous perfils professionals de l’arxivística vinculada a la transformació digital. Les administracions públiques estan immerses en un procés de modernització i transformació digital cap a un model que inclou la gestió de dades, que multiplica les competències i les oportunitats dels professionals de l’arxivística.

Un altre dels aspectes centrals, és l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) en aquesta gestió i les seves implicacions ètiques. Així com identificar-ne els punts dèbils com pot ser la selecció inapropiada de les dades o la programació d’algoritmes tendenciosa, i els seus punts forts, com pot ser la identificació i extracció massiva de dades.

L’arxivística als carrers de Sant Cugat

El Congrés se celebrarà al Teatre-Auditori de Sant Cugat i a l’Escola de Música, però també sortirà al carrer. Entre l’1 i el 31 de maig hi haurà una exposició de cubs d’imatge per tota la ciutat sobre el passat del poble amb fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya. La tarda del 6 de maig es podrà participar a la 2a fira d’arxius amb parades i tallers per a les famílies. També hi haurà un concert en record a l’arxivera Marta Munuera.

Els dies 4 i 5 de maig, de 9 del vespre a 11 de la nit es podrà veure a la façana de l’Ajuntament una projecció innovadora: la creació d’un vídeo a partir de fotografies del fons fotogràfic Fons Cabanas organitzades en un espai 3D mitjançant l’ús d’eines d’intel·ligència artificial.

El 19è Congrés d’Arxivística compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, així com de la Comissió Europea i el Consorci AOC, a més del patrocini de diferents empreses del sector.