Ajuntament / Cultura

Més d’un milió d’euros per preservar un símbol

29/04/2019
Comparteix aquesta notícia

Programa permanent de manteniment, preservació i promoció del Monestir

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, i el comissionat del Patronat del Monestir, Domènec Miquel, han detallat aquesta tarda les obres que s’han dut a terme els darrers anys per millorar i rehabilitar el Monestir de Sant Cugat. Aquestes actuacions de restauració encara no han finalitzat i continuaran properament per tal de seguir preservant i impulsant aquest monument, símbol de la ciutat.
L’objectiu de l’acte ha estat explicar el manteniment que es fa a aquest edifici -declarat Bé Cultural d’Interès Nacional- per evitar que es pugui produir un accident com l’ocorregut recentment a la catedral de Notre-Dame de París en què un incendi va malmetre seriosament el monument.

En total el Monestir està rebent una inversió de 1.177.450’22€. D’aquest import, ja s’ha executat 463.410’76€ (anys 2017-18) en obres de restauració i properament s’iniciaran noves actuacions per valor de 714.039’46€. Cal recordar que l’Ajuntament té un programa permanent de manteniment, preservació i promoció del Monestir.

En els darrers anys s’ha fet un esforç important per recuperar les obres de restauració i establir sinergies amb les altres administracions com la Generalitat i la Diputació de Barcelona per tal de finançar les despeses de restauració.

Cooperació entre institucions, entitats i ciutadania

Així mateix, l’any 2016 es va crear la Comissió Gestora del Monestir per tal de mantenir la cooperació entre institucions, entitats i ciutadania en aquesta tasca (Generalitat, Diputació, Ajuntament, Bisbat, Universitat Autònoma, Parròquia de Sant Pere i ciutadania formen part d’aquesta Comissió).

Actuacions de millora fetes 2017-2018

Des de l’any 2017 s’han dut a terme una quinzena d’actuacions per valor de 463.410’76€. Entre aquestes obres, destaquen la restauració de la portalada de l’església, les actuacions al Claustre o la millora de la coberta de llevant de la Casa Abacial (totes les actuacions es poden consultar al dossier de premsa adjunt).

Actuacions previstes per aquest 2019

Enguany està previst iniciar sis actuacions de millora del Monestir per un valor de 714.039’46€. Les principals actuacions són les següents:

1. Obres de recuperació de l’entrada de la plaça posterior del claustre ubicada al jardins del monestir i habilitació com a porta d’emergència i reubicació de l’escala

Les obres consisteixen en:

• Enderroc de l’escala moderna d’ús intern del museu i construcció d’una nova escala, canviant-ne l’orientació.
• Obertura d’una porta d’emergència per temes de seguretat
• Reforma del distribuïdor creant un accés directe als lavabos de la planta baixa, i obrir un/dos nous lavabos (actualment només n’hi ha un).
Inici de les obres: 7/5/19
Import adjudicació: 108.898,06€ (IVA inclòs)

2. Restauració de la façana sud de l’església del monestir.

Neteja i consolidació de la pedra, instal·lació de vidrieries als finestrals gòtics. Aquesta intervenció permet la conservació de la pedra i de tots els elements de la façana i les gàrgoles (algunes de les quals estan en mal estat).
Inici de les obres: després de festa major
Import adjudicació: 204.409,80€ (IVA inclòs)

3. Projectes realitzats i en curs d’adjudicació

Restauració del cimbori
Restauració de la part exterior del cimbori. Restauració de la pedra, baixants, cobertes i estructura. Pressupost estimat 216.471’04€.
Restauració de les cobertes de l’ala nord de l’església
Restauració de les cobertes, retirada del tub de pvc, canalització de les aigües. Pressupost estimat 124.260’56€.


4. Projectes en redacció

Restauració de les muralles Est del conjunt monàstic
Després dels treballs d’excavació, la Diputació de Barcelona ha presentat un avantprojecte de restauració de les muralles del monestir. Aquest avantprojecte s’ha de convertir en un projecte de restauració que caldrà licitar i redactar, a partir de tota la documentació i els estudis recollits.

Altres accions de manteniment previstes

1. Restauració de la part del ferro i el mecanisme del rellotge del Monestir
Després de la restauració de les campanes i les subjeccions que es va portar a terme, després de valorar els aspectes de seguretat del campanar, ara es farà la segona fase de restauració del rellotge, atenent específicament el mecanisme antic d’aquest. La restauració consistirà en el desmuntatge peça per peça dels mecanismes i desplaçament d’aquest al taller de rellotgeria. En aquest es farà la restauració de cada peça que consistirà en la neteja de les peces, la restitució de les parts malmeses i la reconstrucció de peces que manquin d’acord amb aquelles antigues per tal de tornar a posar en marxa el mecanisme antic. A continuació es tornarà a muntar el rellotge dins del campanar i es repararan els paraments de vidre de protecció.

2. Accions de manteniment

Així mateix, s’han portat a terme accions de manteniment del monestir, aquest anys 2018 i 2019 com:
• la reparació de les goteres de la nau gòtica
• Neteja amb làsser de la portalada

Accions de promoció i coneixement del Monestir

Recentment, amb l’objectiu de promocionar el Monestir, l’Ajuntament ha creat una pàgina web pròpia per a aquest monument i ha remodelat la pàgina web del Museu: www.monestirdesantcugat.cat / www.museus.santcugat.cat.
Aquestes webs disposen d’uns continguts pensats tant per a satisfer les necessitats dels usuaris com per donar a conèixer en la seva globalitat tots els continguts del monument mateix i dels Museus.