Ajuntament

Llum verda del plenari al Pla Municipal per fer front a la crisi social i econòmica generada pel coronavirus

20/04/2020
Comparteix aquesta notícia

Aquest migdia s’ha celebrat una sessió plenària de caràcter extraordinari per analitzar la situació generada per la pandèmia COVID-19 a Sant Cugat. La sessió, que ha començat amb un sentit minut de silenci en record de les víctimes d’aquest virus, s’ha desenvolupat de forma virtual per primera vegada a la història del municipi i s’ha pogut seguir en directe pel canal YouTube Sant Cugat, pel portal Cugat.cat i per TV Sant Cugat.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha fet balanç dels efectes de la pandèmia a Sant Cugat i s’ha referit a totes les actuacions que s’han dut a terme des de l’inici de l’estat d’alarma (13 de març). Ingla ha remarcat el suport que s’ha donat a les residències de gent gran i de persones amb discapacitat intel·lectual i a les mesures impulsades per fer front a la crisi social i econòmica produïda per aquest virus. Ingla també ha agraït el treball de totes les persones que durant aquests dies han fet possible el funcionament dels serveis essencials.

Llum verda del ple al Pla Municipal per fer front als efectes de la COVID-19

Amb l’objectiu de preservar la cohesió social i el teixit productiu de Sant Cugat davant la situació generada pel coronavirus COVID-19, l’Ajuntament ha creat un ambiciós pla de contingència format per 60 mesures. Es tracta del programa econòmic municipal més gran que mai s’ha posat en marxa per atendre una crisi d’emergència.

En total l’Ajuntament mobilitzarà aproximadament entre 7 i 7’5 milions d’euros per pal·liar els efectes d’aquesta pandèmia. Aquesta quantitat econòmica es materialitzarà a través de tres vies:

• 4’5 milions (en ajuts directes): el ple municipal extraordinari celebrat avui ha donat llum verda a reservar, a través d’una modificació de pressupost, 4’5 milions provinents dels romanents del 2019 per dedicar-los a la crisi del coronavirus. Aquesta mesura s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, PSC i CUP; l’abstenció de C’s i el vot en contra de Junts per Sant Cugat.

• 1’4 milions (en ajuts directes): l’Ajuntament ja ha aprovat aquesta partida a través d’un decret d’Alcaldia. Aquesta partida ha estat ratificada al ple per unanimitat.

• Entre 1 i 1’5 milions (en tributs que es deixaran de cobrar): és la quantitat econòmica que l’Ajuntament calcula que deixarà de percebre perquè no cobrarà alguns tributs municipals.

Aquest esforç de l’Ajuntament busca donar suport a famílies, treballadors/es, comerciants, autònoms i pimes locals i facilitar en la mesura del possible un escenari de ràpida recuperació post-crisi. A més a més, aquesta quantitat podria augmentar tenint en compte que l’Ajuntament tindrà la capacitat de reservar més partides pressupostàries al pressupost 2020 (que encara s’ha d’aprovar) per dirigir-les a fer front la crisi de la COVID-19.

Les partides socials i de suport al teixit empresarial, protagonistes

Les partides més grans que l’Ajuntament inclourà en aquest gran paquet de mesures es destinaran a serveis socials (uns 3’1 M€) i a donar suport al teixit empresarial: empreses, autònoms i comerços (a l’entorn de 1’2 M€). Totes dues partides sumen gairebé tres quartes parts de tots els ajuts directes.

Pel que fa al lloguer, s’atorgaran ajuts directes a famílies i comerços. A més, es reservarà una partida per ajudar a pagar el lloguer als inquilins d’un immoble de Promusa (habitatge, oficines i mercats municipals). La valoració global d’aquestes mesures se situa a l’entorn dels 800.000 €

Es deixarà de cobrar prop de 800.000€ en concepte d’IBI, taxes i preus públics, i s’impulsarà una línia d’ajuts per ajudar a pagar el tribut metropolità al teixit empresarial i a les famílies. També es condonarà el cost dels serveis prestats durant el mes de març (1-12 de març) pels serveis educatius municipals: escoles bressols, escola de Música, escola d’Art i Taller Triangle (uns 300.000€).

Finalment, les entitats també rebran ajuts directes per pagar el lloguer dels locals i se’ls aplicarà exempcions tributàries.

Percentualment, el global de les partides queden repartides aproximadament d’aquesta manera: serveis socials (53’61%); promoció econòmica (21’27%); habitatge (13’9%); suport a serveis municipals (9’69%); i tecnologia (1’53%). Aquests percentatges són estimatius ja que cal tenir en compte que els pressupostos poden anar modificant-se o ampliant-se i que, a més, s’ha fet un càlcul aproximatiu dels diners que l’Ajuntament deixarà de cobrar a través de les exempcions dels tributs municipals.