Ajuntament

L’inici de la campanya de prevenció d’incendis forestals, marcat per les pluges i els efectes del temporal Gloria

12/06/2020
Comparteix aquesta notícia

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat aquest matí la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest any 2020. L’acte també ha comptat amb la presència de la vocal de Medi Ambient de l’EMD de Valldoreix, Susana Herrada, i representants del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil.

Enguany la campanya comença marcada per dos episodis meteorològics que s’han produït els darrers mesos: el temporal Gloria i les fortes pluges d’abril (que sembla que estan tenint continuïtat aquest mes de juny). Els efectes han estat la caiguda de desenes d’arbres en zona forestal i sobretot l’afectació en camins i carrers amb diversos despreniments i erosions generalitzades. L’Ajuntament i el Parc de Collserola han fet un esforç important per retirar arbres caiguts, especialment els que tallaven camins de la xarxa de prevenció d’incendis amb l’objectiu de mantenir-los amb unes mínimes condicions d’accessibilitat per als vehicles de vigilància i extinció d’incendis.

Alba Gordó, regidora de sostenibilitat “Els episodis tan extraordinaris que estem vivint, com per exemple el temporal Gloria, malauradament cada vegada són més normals. Aquesta situació està relacionada amb l’emergència climàtica. Per això hem de ser conscients de la importància d’actuar per fer front a aquesta emergència, ja que el canvi de clima té uns efectes devastadors que també es deixen notar a Sant Cugat”.

La regidora també s’ha referit a l’escalfament global que, en el cas de l’àrea de Sant Cugat, s’ha notat l’any 2019 en un augment de quasi 2 ºC de la temperatura mitja respecte el recull històric (font: Observatori Fabra). Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha remarcat la importància de les tasques de prevenció d’incendis i la bona feina feta per part de tots els cossos que hi participen. Carol també ha apel·lat a la responsabilitat i la col·laboració de la ciutadania per ser el màxim d’eficients en la prevenció d’incendis.

Francesc Carol, regidor de Seguretat Ciutadana: “l’any passat es van cremar 0,88 hectàrees en un total de 7 incendis en zones bàsicament de matolls. Són unes bones dades però de cap de les maneres això ens ha de fer abaixar la guàrdia”.

D’altra banda, l’Ajuntament va consignar l’any 2019 un import de prop de 200.000 € amb l’objectiu de prevenir incendis forestals al municipi. Amb aquest pressupost –que es manté respecte l’any passat- s’ha fet un manteniment de les franges de protecció en camins i carrers i, també, a les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. En total s’ha fet un manteniment de 87’6 hectàrees en espais com can Barata (12’21 hectàrees), la Floresta (53’68), Sol i Aire (12’49) i can Trabal (9’22).

Enguany l’Ajuntament manté el material de què disposa per ajudar els bombers en cas d’incendis: un camió cuba de 8.000 litres de la brigada municipal i una altra camió cuba de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net). Així mateix, el municipi compta amb l’ajuda del Grup d’Intervenció de l’ADF (voluntariat); Protecció Civil i el Grup de Voluntaris de Protecció Civil; el cos de la Policia Local; Creu Roja; o altres entitats ciutadanes, com el Grup d’Autoprotecció de Sol i Aire.

L’Ajuntament també compta enguany amb la incorporació de 6 Agents Auxiliars que ajudaran a ampliar la vigilància preventiva en les zones de més risc i informar la ciutadania. També se segueix duent a terme el projecte ACAIFO (Activitats Aïllades en zona Forestal): amb l’ajuda dels Agents Auxiliars de Protecció Civil s’avaluen i s’informa sobre els riscos i la vulnerabilitat de les activitats (cases, masies, etc…) que es trobin aïllades en zona forestal. Així mateix, enguany Sant Cugat forma part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI).

Finalment, l’Ajuntament ha iniciat com en els darrers anys una campanya de comunicació per transmetre el missatge de prevenció a la ciutadania. Enguany ha canviat la imatge i el lema, que passa a ser “Ni una espurna!”. L’Ajuntament vol transmetre els següents conceptes clau:
1) La millor manera de combatre un incendi és que no s’arribi a produir
2) La prevenció és una bona inversió per minimitzar riscos
3) La col·laboració ciutadana és una de les millors eines preventives