Ajuntament / Ciutat

L’Arxiu estrena exposició i perfil a Instagram en el #DIA2020

09/06/2020
Comparteix aquesta notícia

El 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius amb la finalitat de fer palesa la importància dels arxius en l’accés a la informació, la preservació de la memòria individual i col·lectiva i en la garantia dels drets de la ciutadania. També l’essencialitat dels arxius per garantir la fiabilitat, autenticitat, transparència i seguretat de la informació.

En questa edició, l’arxiu municipal organitza un seguit d’activitats i iniciatives vinculades al #SIA2020 (setmana internacional dels arxius) i atesa la situació excepcional d’emergència per la COVID-19, les activitats, que s’allargaran durant tota la setmana, seran digitals per acostar el patrimoni documental i interactuar amb la ciutadania de forma activa.

Activitats:

  • Inauguració  de l’exposició virtual interactiva “Espais viscuts, espais vius”, amb un recull d’imatges antigues de Sant Cugat per tal que la ciutadania aporti comentaris sobre els records, les vivències personals, les anècdotes viscudes amb el protagonistes de les fotos…. Les aportacions s’incorporaran a l’exposició virtual de forma permanent, convertint-la en una mostra viva i activa de la història de la ciutat.

S’hi podrà accedir a través de https://santcugat.cat/web/que-es-conserva-a-larxiu i també del nou perfil a Instagram (@arxiustc)

  • L’obertura del compte propi d’Instagram (@arxiustc), que s’afegeix al de Twitter, per difondre amb més detall els fons fotogràfics de l’arxiu, com el Fons Cabanas, el Fons Llamas o el Fons Premsa Local i molts d’altres fons i col·leccions que mereixen el seu propi espai. És també l’oportunitat d’obrir l’arxiu municipal a un nou públic habitual de les xarxes i amb el qual poder interactuar.

Sant Cugat hi participa amb dos vídeos de dues usuàries que ens expliquen què és i què significa l’arxiu per a elles i la seva experiència personal viscuda.

  • Accés a les fotografies de la campanya #Arxivemlacovid19, que es va iniciar el 15 de maig, per instar el conjunt de ciutadans i ciutadanes a documentar i preservar les pròpies vivències del confinament.

Les fotografies rebudes fins ara es poden veure a la plataforma Decidim https://decidim.santcugat.cat/processes/arxivemlacovid19 i també es pot seguir participant enviant les fotografies i vídeos a [email protected]

Finalment, Sant Cugat ha proposat  acollir el Congrés d’arxivística 2021 que organitza l’Associació d’Arxivers de Catalunya i que suposaria la presència a la ciutat de més de 300 professionals de l’arxivística.