Ajuntament

L’Ajuntament consolidarà el servei d’Agents de Civisme

07/04/2021
Comparteix aquesta notícia

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, han anunciat aquest migdia la voluntat de l’Ajuntament de consolidar el servei municipal d’Agents de Civisme.

L’objectiu és que abans d’acabar el mandat s’iniciïn els tràmits perquè la figura d’Agent de Civisme –que actualment funciona mitjançant plans d’ocupació temporals- passi a ser estable i s’integri a l’estructura tècnica municipal. Aquesta estructura fixa també se seguirà combinant amb una estructura temporal basada en plans d’ocupació adreçats a persones amb dificultats d’accés al mercat laboral.

Ingla i Soler han fet aquest anunci durant la presentació de la nova promoció de 8 persones que s’incorporen aquest any com a Agents de Civisme de Sant Cugat. L’acte també ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Esports i Benestar Animal, Francesc Carol.

Mireia Ingla, alcaldessa: “els Agents de Civisme duen a terme una feina excel·lent en favor de la convivència i la cohesió ciutadana al municipi. I encara més en el context de pandèmia que estem vivint. Per això des de l’Ajuntament apostarem per consolidar definitivament aquest servei”.

Pere Soler, tinent d’alcaldia: “volem consolidar, reforçar i ampliar encara més la bona feina que duen a terme els Agents de Civisme. Ens ajuden a estar al costat de la ciutadania i a millorar els serveis que ofereix l’Ajuntament. Representen una aposta del nostre govern en favor de la proximitat i la cohesió social a Sant Cugat”.

Així mateix, la voluntat de l’Ajuntament és continuar reforçant la transversalitat dels Agents de Civisme i, d’aquesta manera, aprofitar la gran potencialitat del servei per ampliar les seves actuacions en favor de la ciutadania. En aquest sentit, cal recordar que des de l’inici del mandat els Agents de Civisme van passar a formar part de l’àrea de Presidència per impulsar-hi una visió més global de ciutat (anteriorment estaven adscrits a l’àrea de Seguretat Ciutadana).

La idea és no dedicar-se exclusivament a actuacions en l’àmbit associat a protecció civil sinó donar resposta a altres qüestions més relacionades amb àrees com podrien ser Serveis Urbans i Qualitat Urbana, Serveis Socials, Sostenibilitat, Cultura, Comerç…   

6 anys amb Agents de Civisme

Actualment els Agents de Civisme es contracten a través de Plans d’Ocupació –impulsats amb l’ajuda de l’AMB o la Diputació- adreçats a persones amb dificultats d’accés al mercat laboral. Els contractes, que són per a 8-10 persones, tenen una durada aproximada d’un any. Enguany és la sisena vegada que l’Ajuntament impulsa aquest servei, que es va iniciar al 2016. Fins ara un total de 40 persones han treballat com a Agent de Civisme a la ciutat.

La proximitat, clau en la feina feta pels Agents de Civisme

L’Agent de Civisme realitza tasques d’informació, sensibilització i promoció d’actituds cíviques amb la finalitat de fomentar accions de bona convivència i respecte entre la ciudadania, així com el bon ús dels bens públics i privats de la ciutat. Presta suport a la resta dels serveis de l’Ajuntament i facilita el correcte desenvolupament d’activitats a la via publica i/o als espais i equipaments públics.

Aquest darrer any els Agents de Civisme han contribuït positivament a la lluita contra la COVID, informant la població sobre aspectes com el correcte ús de mascaretes, les mesures de distància social, fent repartiment d’EPI a comerços i escoles bressol o repartiment de mascaretes al transport públic (bus i FGC).

Però també han desenvolupat tasques informatives sobre la nova normativa sobre patinets i vehicles d’us personal (VMP); el suport al Mercat setmanal de carrer; tasques de protecció escolar (entrades i sortides escolars…); o el patrullatge ordinari (recollir desperfectes a la via pública, incidències…).

D’altra banda, enguany també han fet tasques extraordinàries com el suport al dispositiu de les eleccions al Parlament de Catalunya; tasques relatives a la implantació de l’Anella Verda; suport informatiu a la Fira de Reis de la rambla del Celler; enganxades de cartells campanyes específiques; o suport a l’ordre públic.