Ajuntament

L’Ajuntament acorda amb l’AMB un càlcul a la baixa del tribut metropolità

17/10/2019
Comparteix aquesta notícia

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, han presentat aquesta tarda l’acord entre l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre el pagament del tribut metropolità a Sant Cugat.

Després d’un procés de converses i negociacions, totes dues administracions han fixat que el conjunt de contribuents del municipi hagi d’abonar un total de 4’2 M€ i no 6’9 M€ tal com preveia inicialment l’AMB.

Aquest nou tribut, que cobra i gestiona íntegrament l’AMB, finança les actuacions neces¬sàries per aconseguir un territori metropolità més ordenat en matèria de mobilitat (foment del transport sostenible) i espai públic (manteniment de parcs i d’espais naturals).

Entre d’altres millores concretes, pagar aquest tribut permet a Sant Cugat gaudir de la tarifa plana del transport públic i desplaçar-se amb targeta d’una zona a Barcelona i la resta de municipis de la primera corona metropolitana. Cal recordar que els santcugatencs i santcugatenques han gaudit d’aquesta tarifa des del passat 1 de gener de 2019.

“Aquesta mesura”, ha destacat l’alcaldessa Mireia Ingla, “ha suposat un abaratiment del transport públic i un impuls important cap a una mobilitat més sostenible”. Així mateix, també s’està treballant perquè l’AMB assumeixi la gestió de les línies d’autobús urbà dels municipis de la segona corona metropolitana, entre ells Sant Cugat.

Qui gira el tribut i com es cobra?

L’AMB és l’administració que el cobra íntegrament i qui gira un rebut als santcugatencs i santcugatenques. Només el pagaran les famílies que siguin titulars d’un bé immoble, ja que el tribut es calcula a partir del valor cadastral d’aquests béns.

El període per abonar aquest tribut està obert fins al 16 de desembre. El pagament és anual i es pot fer a través de les entitats bancàries o al portal de l’AMB del tribut metropolità amb una targeta de crèdit. Al web http://tributmetropolita.amb.cat/ es pot consultar tota la informació, així com preguntar altres dubtes a [email protected] i al telèfon 93 506 97 56.

Cal recordar que aquest tribut no té relació amb l’Ajuntament ni tampoc amb l’impost municipal de l’IBI.

L’acord entre AMB i Ajuntament per calcular el tribut a la baixa

El Consell Metropolità va aprovar l’any 2018 la tarifa plana del transport públic als 18 municipis de la segona corona metropolitana i, en conseqüència, es va posar en marxa el pagament del nou tribut metropolità (un tribut, d’altra banda, que des de fa anys ja paguen els municipis de la primera corona metropolitana).

L’equip de govern anterior va iniciar una fase de negociació amb l’AMB perquè considerava que la base de càlcul proposada no era correcta i perjudicava els interessos dels i les contribuents santcugatencs. Segons l’AMB a Sant Cugat li pertocava pagar 6’9 M€ mentre que l’Ajuntament, amb un altre criteri de còmput sobre el cadastre, calculava 4’2 M€.

Davant aquestes diferències l’equip de govern anterior va decidir presentar un contenciós que, finalment, mai va arribar a presentar. Només va fer l’anunci al jutjat on es demanava una suspensió cautelar que, en aquest cas, no va ser estimada pel jutge. “Aquest fet”, ha remarcat el tinent d’alcaldia Pere Soler, “va provocar el trencament de les negociacions entre les dues institucions amb un horitzó on l’AMB estava decidida a cobrar el tribut metropolità per la banda alta”.

Finalment el passat mes de juliol el nou equip de govern de Sant Cugat va contactar amb l’AMB per tal de reprendre les negociacions. En primer lloc, l’Ajuntament va decidir suspendre l’anunci del contenciós contra l’AMB com a mesura d’entesa i de bona voluntat de negociació. Posteriorment es van produir diverses reunions fins aconseguir tancar un acord per calcular el tribut per la banda baixa (4’2M€) seguint els criteris municipals.