Ajuntament

La transparència i el govern obert de l’Ajuntament, guardonats per l’UAB i l’Administració Oberta de Catalunya

31/03/2023
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament ha rebut recentment dos reconeixements que valoren la feina feta a Sant Cugat per impulsar i reforçar la transparència, afavorir la participació ciutadana i implementar accions de bon govern i d’administració oberta.

Els dos reconeixements han estat concedits pel Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Lourdes Llorente, tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència: “enguany l’Ajuntament també ha obtingut el segell infoparticipa atorgat per la UAB en reconeixement a la seva transparència. Això ens converteix en un dels municipis més transparents. També hem obtingut el reconeixement d’Administració Oberta per la implementació i l’ús dels serveis d’administració electrònica. Aquests dos premis representen un reconeixement no només a l’àrea de Bon Govern sinó a tots els àmbits de l’Ajuntament implicats i ens dona un impuls per seguir apostant per polítiques de bon govern i transparència perquè encara queda molta feina per fer”.

Reconeixement Administració Oberta 2022

 Aquest guardó distingeix les administracions que lideren a Catalunya la transformació digital i el govern obert. S’atorga a través de l’avaluació del grau de maduresa de transformació digital dels ens locals d’un territori, analitzant una trentena d’indicadors dels governs digitals i oberts a partir de dades objectivables.

El grau de maduresa es mesura a través de tres dimensions de transformació digital de les administracions locals:

  1. Implantació dels serveis digitals que permeten a la ciutadania exercir els seus drets digitals
  2. Activitat dels serveis digitals de tramitació amb la ciutadania, gestió interna i interoperabilitat
  3. Implantació dels principis de govern obert

Enguany Sant Cugat es manté per segon any consecutiu en tercera posició al rànquing dels municipis catalans de més de 50.000 habitants. En anys anteriors Sant Cugat estava situat entre els deu primers (top 10). Tota la informació es pot consultar a https://www.aoc.cat/reconeixements-home/#ranquing

Segell Infoparticipa 2022/23

És una certificació a la qualitat i la transparència de la comunicació pública que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació  de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Hi opten els webs dels ajuntaments de Catalunya que publiquen una informació que facilita a la ciutadania el coneixement sobre diversos aspectes de la informació i de la gestió municipal: organigrama polític i de la Corporació, Pla d’actuació municipal, inventari municipal, pressupost, convenis signats, subvencions atorgades, eines de participació ciutadana, etc.

Sant Cugat ha obtingut el 98,08% (any 2022/23) de valoració a partir de 52 indicadors agrupats en cinc preguntes bàsiques:

  • Quin són els i les representants polítics?
  • Com es gestionen els recursos col·lectius?
  • Com es gestionen els recursos econòmics?
  • Quina informació proporciona sobre el municipi i les gestió dels recursos col·lectius?
  • Quines eines s’ofereixen per a la participació ciutadana?

L’únic indicador que no s’ha complert ha estat tenir, a l’any 2022, un balanç de mandat 2019-2023. És ara, en aquests moments de final de mandat, quan l’Ajuntament està elaborant aquest balanç, que es penjarà al web municipal tan bon punt estigui acabat.

En aquest mandat l’Ajuntament ha obtingut cada any aquest segell infoparticipa, amb les següents puntuacions: any 2019 (94,23%); any 2020  (95,83%); any 2021 (98,08%); any 2022 (100%).

Es pot consultar l’informe sencer a:  https://www.mapainfoparticipa.com/