Ajuntament / Cultura

El Monestir de Sant Cugat recupera el penell històric del gall que corona el cimbori de l’església

08/08/2022
Comparteix aquesta notícia

En el context de les obres de restauració de la part exterior del cimbori de l’església del Monestir, iniciades el novembre de l’any passat, s’ha instal·lat avui una rèplica del penell històric, amb forma de gall, que havia ocupat aquest espai durant segles.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura i alcaldessa accidental: “Ha estat molt encertat  fer una rèplica del gall original, un dels símbols de la ciutat i que es pot veure des de diferents angles de  l’entorn del monestir. Estic contenta de seguir treballant en la restauració i la conservació del nostre monument més emblemàtic”.

La nova rèplica és una còpia fidedigna, feta a mà per un ferrer, de la peça històrica que es conserva dins l’església del monestir, a la capella de Sant Benet. Aquesta peça històrica és una peça amb volum, considerada d’època baix-medieval tot i que no ha estat datada amb precisió.

Podria tractar-se ja del penell representat a la taula del martiri de Sant Cugat, datada al 1509.  Segons la tradició i la llegenda, és també el gall que va cantar amb motiu de l’assassinat de l’abat Biure, la nit de Nadal de 1350. Avui continua inspirant elements de la cultura local, com la figura del gall del Carnaval.

Més enllà del simbolisme local, la figura del gall, habitual als penells de les esglésies, té diversos significats al món cristià. Es relaciona amb la sortida del sol, la llum que venç sobre les tenebres, com a símbol de l’arribada de Crist. També es relaciona amb les negacions de Sant Pere just abans del cant del gall durant la passió de Crist.

L’actuació, que compta amb  la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, forma part de les obres de restauració de la part aèria de l’església incloses en el projecte de restauració del conjunt monumental del Monestir, amb una inversió global de 1,3 M€.

En el cas concret de les obres a la part aèria del cimbori de l’església, s’està duent a terme la restauració dels paraments exteriors del cimbori i de la coberta de teules del campanaret, la substitució avui del penell malmès, la recuperació de les cobertes originals, la instal·lació del sistema anti-aus, la  il·luminació i la col·locació d’elements per facilitar el manteniment, amb un pressupost de 201.621,53 €.