Ajuntament

El 19è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat homenatjarà Marta Pessarrodona i Narcís Comadira

04/10/2019
Comparteix aquesta notícia

El Festival, coorganitzat amb la Institució de les Lletres Catalanes, a través del Teatre-Auditori, dedica també cinc actes i tres exposicions entorn la figura de Joan Brossa, en el centenari del seu naixement. En aquesta edició s’han programat una cinquantena d’activitats, que es faran entre el 9 d’octubre i el 9 de novembre

• La 19a edició del Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat es desenvoluparà del 9 d’octubre al 9 de novembre, amb una setmana central d’activitats entre el 14 i el 20 d’octubre. El programa s’estructura al voltant de quatre eixos: l’acte inaugural, el 15 d’octubre, es farà ressò de la commemoració dels vuitanta anys de la Retirada amb l’espectacle ideat per Jordi Bosch Poesia ‘Exili 1939’; la Nit de poesia, dirigida per Jordi Lara i que explorarà la vessant “salvadora” de la poesia en un espectacle, Amants i estalvis, que comptarà amb la participació d’artistes com el cantant de trap Lildami i la Cobla Mediterrània; i els homenatges a la poeta, traductora i assagista Marta Pessarrodona, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019, i al poeta i artista Narcís Comadira.

• Com a novetat, enguany el Festival enceta la línia Duets poètics que posarà en diàleg poetes de llengua catalana amb d’altres d’arreu de la península Ibèrica. Així, la cordovesa Ángeles Mora, Premio Nacional de Poesía el 2017, conversarà amb la mallorquina Antònia Vicens, Premio Nacional de Literatura en Poesía 2018 (dimecres 16 d’octubre); la poeta gallega Emma Couceiro ho farà amb el poeta i traductor Francesc Parcerisas (dijous 17 d’octubre), mentre que l’escriptora basca Leire Bilbao farà tàndem amb la valenciana Maria Josep Escrivà (divendres 18 d’octubre).

• L’altra nova línia que tindrà continuïtat de cara a properes edicions és la sessió Poetes Joves, dedicada als autors novells que acaben de publicar el seu primer poemari o han rebut el seu primer premi. La fam i el desig (dissabte 19 d’octubre) és una sessió coordinada per Andreu Gomila i comptarà, entre d’altres, amb Irene Anglada, Cati Coll, Guillem Gavaldà, Pol Guasch, Maria Isern i Oriol Sauleda.

• L’escriptor Sebastià Portell serà l’encarregat de coordinar i presentar la Nit de poesia LGBTQ catalana que es farà en horari nocturn (22:30h, dissabte 19 d’octubre) i en forma de recorregut íntim per la Biblioteca Central Gabriel Ferrater. Hi participaran Bel Olid, Martí Sales, Encarna Sant-Celoni, Mireia Calafell i Jaume Creus.

• Per primer cop s’ha organitzat, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, una Trobada de Programadors Internacionals amb l’objectiu de fomentar la difusió internacional de la poesia catalana. Hi participaran Lily Michaelides (Festival for Young Poets, de Xipre), Dejan Matic (Treći Trg Festival, de Sèrbia), Maithé Vallès-Bled (Voix de la Méditerranée, Sète, França) i Feline Streekstra (Rotterdam Poetry Festival, Rotterdam, Països Baixos).

• Una altra novetat són les Lectures en ruta: els joves (no llegiu) adreçat a joves de 18 a 25 anys amb passió per la literatura. Vol ser un punt de trobada i d’intercanvi, un espai de reflexió que es desenvoluparà durant els cinc caps de setmana per tot el territori i tindrà com a colofó la participació dels joves a les activitats del 19 d’octubre.

• Durant el Festival s’inauguraran dues exposicions: la de fotografies de l’artista santcugatenca Amanda Bernal a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater (dimarts 15 d’octubre) en què presentarà el seu treball d’exploració de paisatges interns, i la mostra d’obra inèditade Narcís Comadira, que només es podrà veure aquell dia al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), en el marc de l’homenatge que dedica el Festival en un acte presentat per Àngels Solé (diumenge 20 d’octubre) i conduït per Oriol Ponsatí-Murlà.

• L’homenatge a la recent guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Marta Pessarrodona, el 19 d’octubre, estarà dirigit per Àngels Gregori i comptarà amb Pilar Aymerich, Karmele Marchante i Àlex Susanna. Durant l’acte s’estrenarà el documental El record de les absències, de Toni Moreno.

• El Festival dedica cinc actes i tres exposicions entorn la figura de Joan Brossa en el centenari del seu naixement: Joan Brossa, avui, de la mà del comissari de l’Any Manuel Guerrero (dimecres, 9 d’octubre a l’Arxiu Nacional de Catalunya); Brossa Rebassa Sonet (dimecres 9 d’octubre a Canals Galeria d’Art) i l’espectacle Com em vaig fer Joan Brossa (dissabte 19 d’octubre), una estrena amb Jordi Malé (autor) i Pere Anglàs (actor).

Jordi Cornudella i Josep Pujol seran els encarregats de presentar A l’enforcall, de Francesc J. Gómez, el llibre guanyador del 17è Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater (dissabte 19 d’octubre, al Museu Monestir de Sant Cugat).

• El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat organitza una cinquantena d’activitats en una trentena d’espais, com ara la Casa de la Cultura, el Celler dels Llibres o el modern Vilab, i hi col·laboren diverses entitats culturals com ara l’Associació Gabriel Ferrater o l’Arxiu Nacional de Catalunya, en el que és un dels esdeveniments culturals més potents i consolidats de Sant Cugat.

Totes les activitats són gratuïtes menys l’espectacle Amants i estalvis de la Nit de Poesia, que té un preu de 8 euros.

Nota biogràfica de les poetes i l’artista convidades:

LEIRE BILBAO (Ondarroa, Viscaia, 1978) és autora d’una vintena de títols de literatura infantil i juvenil i de tres volums de poesia, Ezkatak (Susa, 2006), Scanner (Susa, 2011) i
Entre escamas (Marisma, 2018). Va començar a escriure de molt jove i va participar en diversos campionats de versificació tan improvisada com escrita. Ha estat mereixedora dels guardons literaris Premio Etxepare, per Gerrak ez du izenik (Pamiela, 2013), el Premio Lizardi, Pikondoaren balada (Elkar, 2017) i el Premi Euskadi Literatura Infantil i Juvenil en euskera, per Xomorropoemak eta beste piztia batzuk (Pamiela, 2016). Alguns dels seus poemes han estat traduïts al català per Laia Noguera: “Arrencant caps”, “Resignació” i “Involució”, Barcelona Review 51 (abril-maig 2007). També té versos traduïts al castellà, al gallec, a l’anglès, a l’alemany, a l’italià, al romanès, al letó, al txec, i al xinès. Diversos del seus poemes han estat musicats per artistes com ara Jabier Muguruza, que va merèixer el Premio de la Música a la millor cançó en euskera pel poema Irene.

ÁNGELES MORA (Rute, Còrdova, 1952) és una de les veus més destacades del panorama literari actual andalús. Va començar amb Pensando que el camino iba derecho, el 1982, i des d’aleshores ha desenvolupat una llarga carrera com a poeta i escriptora amb la publicació d’una desena de poemaris, a banda de participar en diferents antologies. El 2016 va obtenir dos reconeixements rellevants: el Premio Nacional de la Crítica en Poesía i el Premio Nacional de Poesía atorgat “per la seva capacitat d’expressar amb gran vigor poètic l’articulació entre la veritat del sentiment, patidor o lluminós, i el fingiment de la veu lírica”. Des de 2003, és acadèmica electa de l’Academia de Buenas Letras de Granada.

EMMA COUCEIRO (Cospeito, Lugo, 1977) està considerada per la crítica gallega com una de les veus més interessants de l’anomenada “Generació dels 90”. Ha publicat tres poemaris: Humidosas (Espiral Maior, 1997), As entrañas hores (Edicios do Castro, 1998) i Cito. Xerais, 2003. Amb Humidosas va rebre el premi V Premio Espiral Maior de Poesía, mentre que per As entrañas hores el X Premio Eusebio Lorenzo Baleirón. Ha col·laborat com a poeta en les revistes A Xanela, Dorna i Xistral ou Zurgai i la seva obra ha estat recollida en diverses antologies, com ara Río de son e vento (Vigo, 1999), dEfecto 2000 (Compostela, 1999), A tribo das baleas (Vigo, 2001), Mujeres de carne y verso (Madrid, 2001) i 25 anos de poesía galega III (A Coruña, 2002). Couceiro forma part de l’Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega.

AMANDA BERNAL (Barcelona, 1989) és llicenciada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Viu i treballa a la capital catalana tot i ser originària de Sant Cugat del Vallès, on duu a terme una extensa activitat cultural, organitzant actes entorn de l’àmbit de la fotografia, la gestió cultural i l’educació artística. Bernal és codirectora del Lumínic Festival (1er Festival de Fotografia de Sant Cugat) i paral·lelament desenvolupa projectes propis com ara L’Esquerda i SATORI.