Ajuntament / Salut

Detectada una baixa concentració del virus Sars-CoV2 a les aigües residuals de Sant Cugat

02/07/2020
Comparteix aquesta notícia

El sistema SARS-GOAnalytics no ha detectat cap increment de les concentracions del virus durant la prova pilot del sistema de vigilància primerenca epidemiològica

L’Ajuntament, en coordinació amb Aigües de Catalunya, analitzarà les aigües residuals a partir del mes de setembre per fer un seguiment de la concentració del virus i de la intensitat del rebrot de la pandèmia en el municipi

Davant la situació generada per la pandèmia de COVID-19, l’Ajuntament de Sant Cugat i la companyia Aigües de Catalunya van engegar una prova pilot per la implantació d’un sistema d’alerta primerenca i de vigilància epidemiològica, basat en l’anàlisi de les aigües residuals, aplicant el mètode SARS-GOAnalytics desenvolupat per Aigües de Catalunya i validat per l’IATA-CSIC, que permet determinar quantitativament el nombre d’unitats genòmiques de virus que provoca la COVID-19 present per litre d’aigua, així com fer el seguiment de la seva evolució en les mostres d’aigua que s’han pres.

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: “L’Ajuntament de Sant Cugat ha estat capdavanter en la implantació de mesures de seguretat i d’informació i comunicació per protegir a la població del contagi del virus i, també, volem ser-ho en l’aplicació de mesures de detecció de l’evolució del contagi entre la població per prendre les mesures de protecció necessàries en cada moment d’acord amb les autoritats sanitàries”. “Després dels resultats de la prova pilot i les consultes amb el Departament de Salut de la Generalitat creiem que el seguiment de les concentracions del virus a les aigües residuals és un bon indicador per fer un seguiment de l’evolució dels contagis en el municipi”.

Aigües de Catalunya mostra la seva satisfacció pel treball realitzat a Sant Cugat, i en paraules del President Executiu d’Aigües.CAT David Madí: “validar amb el nivell que ho hem fet el sistema d’alerta primerenca a Sant Cugat ens permet ara poder oferir-ho a tots els municipis de Catalunya, sobretot davant la incertesa d’un futur rebrot de la pandèmia, ja que amb la nostra eina es poden anticipar les decisions a prendre i ser més eficaços en la resposta davant la COVID-19”.

Alhora volem valorar que “la nostra plataforma GoAigua i el Sistema GoAnalytics acaben de ser reconeguts per Water Europe, prestigiosa entitat d’R+D+i en el món de l’aigua europeu, amb el guardó Water Technology & Infrastructure en el marc del seu Congrés Water Innovation Europe celebrat fa uns dies telemàticament i centrat en la COVID-19.”

Resultats de la prova pilot amb el sistema SARS-GOAnalytics

La prova pilot es va desenvolupar entre el 3 i el 15 de juny. Conjuntament amb els serveis tècnics municipals es va realitzar una anàlisi acurada de la xarxa de clavegueram municipal i es van determinar 2 punts de mostreig que recollien, en global, l’aigua residual del 95% de la població del municipi, dividint la ciutat en 2 sectors perfectament diferenciats.

Durant aquests 15 dies que ha durat la prova, l’equip tècnic d’Aigües de Catalunya, han pres un total de 12 mostres de les quals s’ha fet una anàlisi completa, determinant més de 5 paràmetres analítics addicionals a la concentració de cadenes d’ARN de la SARS- CoV2. Aquests paràmetres permeten caracteritzar perfectament les condicions en les quals s’han agafat les mostres i proporcionen una informació addicional valuosa per a completar l’estudi.

Els resultats obtinguts indiquen que en aquestes dates no hi ha pràcticament presència de cadenes de SARS-CoV2 a l’aigua residual del municipi de Sant Cugat. En 9 de les 12 mostres no es detecta i en les altres 3 es detecta una quantitat molt petita, que concorden amb les dades de baixada de casos d’afectats pel virus que s’han donat al municipi.

L’excel·lent resultat d’aquesta prova pilot mostra que l’anàlisi d’aigües residuals és un instrument sensible i rendible, en el marc de l’estratègia per a la vigilància epidemiològica de la COVID-19, i que la implementació regular d’aquesta eina de vigilància pot contribuir a anticipar la resposta davant nous brots virals.

La prova pilot s’exportarà a altres municipis

SARS-GOAnalytics és un sistema desenvolupat per Aigües de Catalunya i verificat pel CSIC, que permet monitorar com s’està comportant la pandèmia en l’àmbit genèric -entrades d’Edars- on aboquen zones de població, i el que en aquests moments és especialment rellevant: es pot sectoritzar i controlar a escala de petites poblacions o fins i tot, pel que fa a barris.