Ajuntament

Declaració de l’alcaldessa sobre la sentència del Tribunal Suprem

14/10/2019
Comparteix aquesta notícia

La sentència que hem conegut avui, condemnant a persones de pau només pel fet de ser independentistes i que mai han realitzat cap acció violenta contra ningú, a penes de presó que sumen 100 anys, és un cop dur.

Vivim amb tristor i profunda indignació. Amb aquesta sentència volen destrossar vides, aturar i acabar amb un moviment polític i democràtic i silenciar una clara majoria que es vol expressar a les urnes. Avui més que mai tenim present el nostre veí i amic Raül Romeva, després de gairebé dos anys sense llibertat, avui el condemnen a 12 anys de presó i veu com les seves esperances en una sentència justa queden en un no res. Des d’aquí volem enviar una abraçada al Raül i a la seva família i dir-los que no estan sols, així com també a la resta de preses polítiques i presos polítics.

El judici i la sentència ens han conduït a un estat d’absoluta excepcionalitat. Vivim moments molt greus perquè és un cop molt dur per a un sistema democràtic que sempre s’hauria de basar en el diàleg, en la mà estesa, en la cerca d’acords i en la voluntat de construir ponts. Els jutges i fiscals del TS han actuat de forma acarnissada i venjativa. El poder judicial no és qui ha de resoldre o dirimir sobre temes essencialment polítics. I quan ho fa, és l’exemple del fracàs del la política.

Instem a totes les institucions de Catalunya i de l’Estat a seure, a dialogar, a cercar solucions per un conflicte que mai ha de tornar a tenir les seus judicials com escenari. Perquè la ciutadania, pensi el que pensi, ens reclama, ens exigeix, que arribem a acords, que ens posem d’acord. I ens ho reclama pel bé de la convivència i la cohesió social, que alguns, pocs però sorollosos, voldrien veure trencada.

Aquesta demanda que aglutina tantíssima gent d’aquest país, independentista o no, només es pot atendre posant les urnes. La democràcia sempre resol els seus conflictes a les urnes. Posar el futur del país a mans de la ciutadania ha de ser l’objectiu que ens uneixi a totes les persones demòcrates. Com a primera mesura d’aquesta voluntat de diàleg, exigim l’amnistia i la posada en llibertat immediata dels nostres companys i companyes.

Com Alcaldessa estic al servei de tota la ciutadania per garantir la justícia social i l’equitat a Sant Cugat. Aquest objectiu és el que aquest consistori també vol preservar, la nostra raó de ser i això no serà possible mentre no es doni resposta democràtica a les reivindicacions d’una part d’aquesta ciutadania. No fer-ho ens aboca a enfrontaments i crispació que posen en perill una convivència que sempre ha estat exemple del país que tenim.

Reivindiquem justícia i ens disposem a liderar de nou les mobilitzacions antirepressives, democràtiques, pacífiques i a favor dels drets i les llibertats. La situació d’excepcionalitat que estem vivint afecta tothom, a la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país i de totes les persones que hi vivim.
Des de l’Ajuntament de Sant Cugat amb el convenciment que l’esforç per dialogar mai és en va i sempre porta fruits, ens comprometem i volem ser un referent de nou en la mà estesa i en la cerca d’objectius comuns que sens dubte ens faran més forts com a ciutat, com a societat madura i també com a país.