Ajuntament / Innovació / Territori

Dades 3D, per millorar la gestió de la ciutat

26/10/2020
Comparteix aquesta notícia

L’Ajuntament efectua una recollida de dades 3D de la via pública per seguir millorant la gestió de la ciutat

La recollida s’efectua a través d’un cotxe adaptat amb un sistema d’escànner, càmeres i sensors

L’explotació d’aquestes dades permetrà l’Ajuntament inspeccionar més àgilment la via pública i disposar de més informació per ajustar i millorar el manteniment de la ciutat

Per altra banda també s’està elaborant un plànol 3D del xalet de l’av. Cerdanyola/passeig Torre Blanca, adquirit recentment per l’Ajuntament per convertir-lo en un equipament municipal   

El tinent d’alcaldia de Desenvolupament urbà i Habitatge, Francesc Duch, ha presentat aquest matí un innovador servei tecnològic per capturar i documentar dades de la via pública amb l’objectiu de millorar la gestió de la ciutat.

Es tracta del Mobile Mapping, un mètode de recollida massiva de dades en 3D per obtenir, processar i mapejar tota la informació real que es troba als carrers. La recollida s’efectua a través d’un cotxe que disposa d’un sistema integrat amb els següents sensors:

  • Escàner làser
  • 4 càmeres laterals
  • 1 càmera esfèrica
  • 1 càmera enfocant a l’asfalt (amb rang de 5×3 metres)

El sistema permet obtenir un núvol de punts continus d’alta densitat i imatges esfèriques 360º amb els quals s’obté un mapa precís i el màxim d’ajustat a la realitat.

L’explotació d’aquestes dades permetrà l’Ajuntament inspeccionar més àgilment la via pública i disposar de més informació per ajustar i millorar encara més el manteniment de la ciutat. Concretament aquest conjunt de dades serà d’especial interès en àrees com l’urbanisme, la neteja i el manteniment o la gestió de les zones verdes. De moment aquest projecte s’està duent a terme com a prova pilot al nucli més poblat de la ciutat (nucli antic i barri Monestir-Sant Francesc) i properament es podria ampliar a d’altres zones de Sant Cugat.

Francesc Duch, tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge: “L’ús d’aquesta tecnologia té un únic objectiu: ajudar a millorar la ciutat i prestar un millor servei a la ciutadania. Amb aquesta captura de dades massives aconseguirem tenir una foto molt precisa de la via pública que ens permetrà gestionar millor Sant Cugat”.

Xalet de l’avinguda Cerdanyola

D’altra banda, també s’està duent a terme un altre projecte per escanejar l’edifici situat a l’av. Cerdanyola (cantonada ps. Torre Blanca), que ja ha estat adquirit per l’Ajuntament.

L’objectiu de l’actuació és elaborar un mapa 3D de l’edifici i també disposar imatges 360º. Aquesta informació serà molt útil a l’hora de plantejar futures intervencions per consolidar l’estructura de l’edifici i rehabilitar-lo com a equipament públic (de moment aquestes intervencions encara no estan calendaritzades). Així mateix, el mapa en 3D també ajudarà a realitzar els informes per incorporar l’edifici dins del catàleg de patrimoni de la ciutat.